Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Θρόμβωση: Τι θα νιώσετε μόλις σας συμβεί – 6 συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε εγκαίρως

Μια συχνή πάθηση που υποτιμούμε

13 Ιουνίου 2021 14:03
Θρόμβωση: Τι θα νιώσετε μόλις σας συμβεί – 6 συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε εγκαίρως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες ακούμε για την πάθηση της θρόμβωσης. Ειδικότερα, στην χώρα μας τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θρόμβωση, ύστερα από την πρώτη δόση εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca.

Τι είναι όμως η θρόμβωση; Θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος εντός του αγγείου και ο σχηματισμός θρόμβου ο οποίος διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί τύποι θρόμβων έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και αναφέρονται ως «σιωπηλή» κατάσταση. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τους παράγοντες κινδύνου των θρόμβων. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση της πάθησης.

Οι θρόμβοι μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν εντοπιστούν εγκαίρως. Ωστόσο, η αποτροπή τους από το να συμβούν στην αρχή είναι συχνά η προτιμώμενη προσέγγιση. Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής σας, η αύξηση της άσκησης και η διακοπή του καπνίσματος εάν καπνίζετε, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σημαντική μείωση του κινδύνου.

Τύποι θρόμβων

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην κυκλοφορία του αίματος του σώματος. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θρόμβων αίματος:

  • «Εν τω βάθει» (DVT) είναι η πιο σοβαρή μορφή επειδή παρουσιάζεται σε μια από τις κύριες φλέβες βαθιά στο σώμα.
  • «Επιπολής» (επιφανειακή) που δημιουργείται στις επιφανειακές φλέβες του ποδιού που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Εάν ένας θρόμβος μπλοκάρει τις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά και χαθεί η παροχή αίματος σε μέρος της καρδιάς, αυτό είναι γνωστό ως καρδιακή προσβολή. Εάν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει μια αρτηρία στον εγκέφαλο, αυτό θα προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το οικογενειακό σας ιστορικό

Ως αποτέλεσμα μόλυνσης, χειρουργικής επέμβασης ή φλεγμονής

Αυξημένη τάση για πήξη του αίματος λόγω ορισμένων ιατρικών καταστάσεων ή λήψης αντισυλληπτικού χαπιού

«Επιπολής» (επιφανειακή) θρόμβωση

Τα συμπτώματα

  • Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα ή μπλε στο προσβεβλημένο πόδι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταθείτε ή να περπατήσετε
  • Έντονο πόνο στην πληγείσα περιοχή
  • Κνησμό, δερματικό εξάνθημα στην περιοχή του θρόμβου
  • Ζεστό δέρμα στην περιοχή του θρόμβου
  • Εμφανείς φλέβες που ξεχωρίζουν από το δέρμα σας
  • Ήπιος πυρετός – συνήθως θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 38ºC

Ανάλογα με τον τύπο του φλεβικού θρομβοεμβολισμού που έχετε, μπορεί να έχετε πιο συγκεκριμένα συμπτώματα καθώς και αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

«Εν τω βάθει» (εσωτερική) θρόμβωση

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) είναι ένας θρόμβος αίματος σε μία από τις βαθιές φλέβες στο σώμα σας, συνήθως στο πόδι σας. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις DVT προκαλούν μόνο πόνο, χωρίς αλλαγή χρώματος ή πρήξιμο.

Ποιοι κινδυνεύουν

  • Η ηλικία άνω των 60 αυξάνει τον κίνδυνο DVT , αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως όταν οδηγείτε. Όταν τα πόδια σας παραμένουν ακίνητα για ώρες, οι μύες δεν συστέλλονται. Οι συσπάσεις των μυών συνήθως βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι, όπως κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στο νοσοκομείο ή παράλυση. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα πόδια εάν οι μύες δεν κινούνται για μεγάλες περιόδους.
  • Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση. Ο τραυματισμός στις φλέβες ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων.
  • Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας. Οι γυναίκες με κληρονομική διαταραχή πήξης κινδυνεύουν περισσότερο.
  • Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας.
  • Κάπνισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει την πήξη του αίματος και την κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο DVT .
  • Καρκίνος. Ορισμένες μορφές καρκίνου αυξάνουν τις ουσίες στο αίμα σας που προκαλούν το αίμα σας να πήξει. Ορισμένες μορφές θεραπείας του καρκίνου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο DVT .
  • Οικογενειακό ιστορικό.

Πρόληψη

  • Αποφύγετε να έχετε μια καθιστική ζωή. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε και να κινείστε καθημερινά.
  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
  • Διαχείριση του βάρους. Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για θρόμβωση. Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάθονται συχνά.

AstraZeneca: Νέες οδηγίες από τον EMA για θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων - Η ανακοίνωση από τον ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταφέρει τις νέες, επικαιροποιημένες οδηγίες και συμβουλές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με τις θρομβώσεις και τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά από το εμβόλιο Vaxzveria.

Ο EMA δίνει επιπλέον συμβουλές σχετικά με την θρόμβωση ή τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που εμφανίζονται μετά από το εμβόλιο AstraZeneca. Παράλληλα, διαβάστε για την πρώτη περίπτωση θρόμβωσης και σε άνδρα από AstraZeneca!

Περισσότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το Vaxzevria (γνωστό προηγουμένως ως COVID-19 Vaccine AstraZeneca) είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη από τη νόσο του κορωνοϊού του 2019 (COVID-19) σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω. Η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARSCoV-2.

Το Vaxzevria αποτελείται από ένα άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών) ο οποίος έχει τροποποιηθεί, ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό SARS-CoV-2 και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

AstraZeneca: Νέες οδηγίες από τον EMA για θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων - Η ανακοίνωση από τον ΕΟΦ

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχωρούν εντός ολίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca:

  • να μην δίνουν το Vaxzevria σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.
  • να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης όποιον εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • να ελέγχουν για σημεία χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • να εξασφαλίζουν ότι ασθενείς που εμφανίζουν θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό θα δεχτούν τη φροντίδα ειδικού.

Ενώ η θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων συμβαίνει πολύ σπάνια, ο ΕMA συνεχίζει να συμβουλεύει όλους να έχουν το νου τους για συμπτώματa, ώστε να λάβουν άμεση ειδική ιατρική θεραπεία, εάν χρειαστεί.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις του ΕΜΑ για τους επαγγελματίες υγείας είναι διαθέσιμες στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου. Όπως για όλα τα εμβόλια, ο ΕΜΑ και οι εθνικές αρχές συνεχώς παρακολουθούν την ασφάλεια του Vaxzevria (AstraZeneca) και θα επικαιροποιήσουν τις συστάσεις όταν χρειαστεί για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Περισσότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Πληροφορίες για το κοινό

  • Έχουν συμβεί περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που έλαβαν το Vaxzevria (AstraZeneca).
  • Δεν θα πρέπει να λάβετε το Vaxzevria εάν είχατε εμφανίσει θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τη λήψη του εμβολίου.
  • Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει ελέγχους εάν εμφανίσετε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό.
  • Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική προσοχή αμέσως, εάν εμφανιστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό:
    - δύσπνοια
    - πόνος στο στήθος
    - πρήξιμο στο πόδι
    - πόνος στο πόδι
    - επίμονος πόνος στην κοιλιά
    - νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις
    - ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου.

AstraZeneca: Νέες οδηγίες από τον EMA για θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων

Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας

  • Ο EMA εισάγει αντένδειξη στο Vaxzevria (AstraZeneca) για όσους εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία (TTS) μετά από προηγούμενη λήψη αυτού του εμβολίου.
  • Καθώς το TTS απαιτεί θεραπεία από ειδικό, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τις διαθέσιμες οδηγίες ή/και ειδικούς (π.χ. αιματολόγο και ειδικό στην πήξη) για τη διάγνωση και τη θεραπεία της κατάστασης.
  • Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης σε όποιον εμφάνισε θρομβοκυτοπενία εντός 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό με Vaxzevria. Ομοίως, θα πρέπει να ελέγχουν για σημεία θρομβοκυτοπενίας σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.
  • Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συμβουλεύουν όλους να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική προσοχή, εάν εμφανίσουν συμπτώματα που υποδηλώνουν θρόμβωση ή θρομβοκυτοπενία.
  • Οι επαγγελματίες υγείας θα λάβουν απευθείας επιστολή προς επαγγελματίες υγείας (DHPC) με τις παραπάνω πληροφορίες.

Περισσότερα για τη διαδικασία

Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) και η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (CHMP) πραγματοποίησαν αυτή την ανασκόπηση του Vaxzevria στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «τροποποίηση τύπου ΙΙ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει νομικά δεσμευτική απόφαση που θα ισχύει σε όλη την ΕΕ.

Θρομβώσεις και παρενέργειες: Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά AstraZeneca και Johnson & Johnson

Εμβόλιο: Για τη πιθανότητα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων 12-16 ετών και στη χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ αναφερόμενος σε μελέτες που γίνονται.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «Είναι ακόμα νωρίς να πάρουμε αποφάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων. Η κοινωνία έχει φοβηθεί με αυτό το ενδεχόμενο λόγω των συζητήσεων που έχουν γίνει για τα εμβόλια, όμως πρέπει να δούμε και τα θετικά. Αν τελικά προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς, θα βοηθήσει στο άνοιγμα της εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 12-16 ετών. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε να προτείνουμε τον εμβολιασμό τους», δείχνοντας ότι η τελική απόφαση θα παρθεί μετά τα μέσα Αυγούστου.

 Θρομβώσεις και παρενέργειες: Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά AstraZeneca και Johnson & Johnson

Αυτό που ξεκαθάρισε ο καθηγητής είναι ότι πρέπει να πέσει το βάρος της εκστρατείας εμβολιασμών στους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Μιλώντας στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε και σε ένα από τα σημεία που προβληματίζουν τους πολίτες, όσον αφορά τις παρενέργειες που οδηγούν σε θρομβοεμβολές μετά από εμβολιασμούς με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

O κος Μανωλόπουλος αναφέρθηκε ειδικά στους εμβολιασμούς των κάτω των 30 ετών, μόνο με το σκεύασμα της J&J βάζοντας στη συζήτηση τα στατιστικά των παρενεργειών θρομβώσεων των δύο εμβολίων: «Τα περιστατικά με το Johnson& Johnson είναι δέκα φορές πιο σπάνια. Αν με το AstraZeneca τα περιστατικά είναι 1 στα 100.000, με το Johnson& Johnson είναι 1 στο 1.000.000», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας.

Εμβόλιο Pfizer: Η σπάνια παρενέργεια που «χτυπάει» νέους μετά τη δεύτερη δόση - Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Από το Μάρτιο του 2020 οπότε και άρχισαν οι πρώτες κλινικές μελέτες των εμβολίων έναντι της COVID-19 έως σήμερα αρκετές μελέτες φάσης ΙΙΙ έχουν ολοκληρωθεί και μια πλειάδα εμβολίων με διαφορετικούς μηχανισμούς (εμβόλια mRNA, με αδρανοποιημένους φορείς, ανασυνδυασμένη πρωτεϊνη ή αδρανοποιημένο ιό) έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer-BioNTech COVID-19 εμβόλιο) το οποίο αποτελείται από ένα λιπιδιακό νανοσωματίδιο που περιέχει το mRNA και εκφράζει την πρωτεϊνη ακίδα του ιού. Παράλληλα, περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer, παρά με αυτό της AstraZeneca, αυτό τονίζει έρευνα, η οποία μελετάει την θνησιμότητα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανοσογονικότητα του εμβολίου το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, επιβεβαιώθηκε με τις μετρήσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων ακόμα και σε περιπτώσεις μεταλλάξεων του ιού, σε τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης Ι/ΙΙ.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδείχθηκε σε μελέτη φάσης ΙΙΙ και επιβεβαιώθηκε σε αναλύσεις βάσεων δεδομένων από χώρες με ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού όπως το Ισραήλ. Όλα τα εμβόλια έναντι της COVID-19 έχουν λάβει επείγουσα έγκριση με βάση μελέτες με δείγμα πληθυσμού δεκάδων χιλιάδων ατόμων ευρέως ηλικιακού φάσματος.

Εμβόλιο Pfizer - Οι σπάνιες παρενέργειες σε νέους

Κατόπιν αναφορών προερχόμενες από την εθνική βάση καταγραφής του Ισραήλ, στις 17 Μαϊου, το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας (φλεγμονής του μυοκαρδίου) έχουν αναφερθεί σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως άνδρες, συνήθως εντός 4 ημερών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech)

Κατά τον εμβολιασμό όμως του γενικού πληθυσμού σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιθανό να καταγραφούν. Μετά την έγκριση τους οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθώς και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), παρακολουθούν συνεχώς τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που εμβολιάζονται.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ανίχνευση πιθανών κινδύνων και η άμεση αντιμετώπισή τους. Πολλές πηγές δεδομένων αναλύονται, όπως εκθέσεις από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας (μέσω υποβολής Κίτρινης Κάρτας), κλινικές μελέτες, ιατρική βιβλιογραφία και πληροφορίες που προέρχονται από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Επιπλέον οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αξιολογούν με πολλή προσοχή ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες για να προσδιορίσουν εάν αυτές συνδέονται ή όχι με το εμβόλιο.

Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται η πιθανότητα οι ανεπιθύμητες ενέργειες να οφείλονται σε σύμπτωση ή σε παράγοντες που δεν συνδέονται με τον εμβολιασμό. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι μια άλλη υποκείμενη νόσος ή το προκληθέν άγχος λόγω του εμβολιασμού.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται από ήπια, αναστρέψιμη προσβολή της καρδιάς ενώ τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας δε φαίνεται να ξεπερνούν τα αναμενόμενα για την εποχή.

Η μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από συγκεκριμένους ιούς και αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιέχει ιό η αιτιολογική σύνδεση του με περιστατικά μυοκαρδίτιδας παραμένει υπο διερεύνηση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η φλεγμονή του μυοκαρδίου είναι ασυμπτωματική.

Σε μια μειοψηφία ασθενών, η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται ως καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με αρρυθμίες ή και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά συνδεόμενα με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) μέχρι σήμερα.

Συνοψίζοντας, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Μπριασούλης και Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) επισημαίνουν πως το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των Η.Π.Α (CDC) επιβεβαιώνει το όφελος του εμβολίου, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον αμφισβητούμενο κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Δεδομένη και επιτακτική κρίνεται η συνεχής φαρμακοεπαγρύπνηση με κύριο άξονα τις αναφορές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και με μοναδικό γνώμονα την ορθή και επιστημονική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπολο μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας και αναφέρθηκε στις παρενέργειες των εμβολίων.

«Η κατάσταση είναι όπως αναμενόταν. Είναι σκληρό για την οικογένεια και την κοινωνία την ίδια. Για τους γιατρούς είναι πολύ δύσκολο να δώσει θεραπεία και να ξέρει ότι θα υπάρξουν θεραπείες που ίσως γίνουν θανατηφόρες», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Αναφέρθηκε μάλιστα στα στοιχεία της γαλλικής επιτροπής φαρμακοεπεγρύπνησης: «Σε 4 εκατ. δόσεις μέχρι τις 6 Μαίου, εδώ και 2,5 μήνες κάνουμε AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, έχουμε 34 περιπτώσεις συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης. Από τους 34 οι 11 πέθαναν. Η αναλογία είναι 30% θάνατοι στα δηλωμένα περιστατικά VITT.

Μετά την απαγόρευση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 55, μέσα στον Μάη έχουμε 4 περιπτώσεις θρομβώσεων και όχι θανάτους. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει είναι στα 60 χρόνια. Ξέρουμε πως γίνεται το σύνδρομο. Ο θάνατος παθαίνει θρόμβωση λόγω των αντισωμάτων. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στην πρωτεϊνη του ιού και πυροδοτείται μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο προσομοιώνουμε μια κατάσταση έκθεσης στον ιό

Σχετικά με το αν πρέπει και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική στη χορήγηση του εμβολίου, και να βάλουμε ηλικιακό περιορισμό, o κ. Γεροτζιάφας ανέφερε: «Έχουμε και περιστατικά VITT σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, αυτό δείχνει μια γενική αντίδραση του οργανισμού. Ξέρουμε να το διαδιγνώσκουμε και να το θεραπεύουμε. Οι οδηγίες που έχουμε στη Γαλλία είναι ότι έχουμε τα συμπτώματα, όταν εμφανιστούν αμέσως ο άνθρωπος πάει αμέσως στον γιατρό του που κάνει 3 συγκεκριμένες εξετάσεις και στο βαθμό που διαδιγνώσκει το σύνδρομο τον στέλνει στο νοσοκομείο

Τέλος ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των γυναικών στην περίοδο της κύησης αλλά και τις νέες μητέρες. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

«Στη Γαλλία υπάρχει σαφής οδηγία για τις εγκύους. Προτιμάμε το Pfizer ή της Moderna επειδή προκαλούν λιγότερο έντονα φλεγμονώδη φαινόμενα. Οι έγκυες αν πάθουν covid έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί σε ΜΕΘ, ο κίνδυνος αποβολής είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα επίσης. Ο εμβολιασμός στις εγκύους δεν προκαλεί κίνδυνο στην έγκυο και είναι πιθανό τα αντισώματα να περνούν στον πλακούντα και το γάλα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι παρενέργειες και πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Αναφορικά στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, σημείωσε: «Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει ο πολίτης να πάει στον γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

πρώτο 48ωρο

  • Υψηλός πυρετός
  • Πόνος στο χέρι
  • Πιθανός ερεθισμός
  • Κεφαλαλγία
  • Ατονία

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια
  • Πόνος στο θώρακα
  • Πόνος στα άκρα (χέρι ή πόδι)

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Θαμπή όραση
  • Οποιοδήποτε σύμπτωμα στα μάτια
  • Εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων

ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ έως και την 21η ημέρα

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ Μετά την 28η ημέρα

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share