Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου

13 Ιουνίου 2021 13:37
Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το βάρος, αλλά συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Υπολογίζεται ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δεδομένα αυτά αναγορεύουν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου, η οποία μπορεί να προβλεφθεί. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. Παράλληλα, δες αυτές τις τρεις τροφές που έτρωγε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και δεν έπαιρνε ούτε γραμμάριο!

Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Η συστηματική κατανάλωση μίας ή περισσότερων από τις παρακάτω τροφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Επεξεργασμένες τροφές: Οι τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών. αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου. Μελέτες έδειξαν ότι η κατά 10% αύξηση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με 12% αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου και 11% αύξηση του καρκίνου του μαστού. Αποφεύγετε τα έτοιμα προϊόντα ζύμης, τα αναψυκτικά, τα τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ.

Τηγανητές πατάτες: Το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν οι τροφές με άμυλο μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και επηρεάζουν το νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Αμυλούχες τροφές που έχουν καεί στο μαγείρεμα έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών. Για να περιορίσετε το ακρυλαμίδιο, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) συστήνει να μην ψήνετε και τηγανίζετε πολύ τα φαγητά που περιέχουν άμυλο (τοστ, πατάτες, ψωμί κλπ.).

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αλκοόλ: Αρκεί ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά 5%, του στοματοφάρυγγα κατά 17% και του οισοφάγου κατά 30%. Περίπου το 5% των νέων καρκίνων και το 6% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ.

Μπέικον: Τα επεξεργασμένα παράγωγα κόκκινου κρέατος, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά γενικά, αυξάνουν το κίνδυνο καρκίνου. Ειδικότερα, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων (4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν) καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Πολύ ψημένο κρέας: Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα μπορεί να βλάψει το DNA. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το κρέας που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε ανοιχτή φωτιά ή στο τηγάνι, σχηματίζει στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες που προκαλούν αλλαγές στο DNA, οι οποίες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου. Η τακτική κατανάλωση υπερβολικά ψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60% και διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Καρκίνος: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Κόκκινο κρέας: Ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος, η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Άσπρο αλεύρι: Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 49%, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Καυτά ροφήματα: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν πίνετε καφέ ή τσάι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου. Σε συνδυασμό με κάπνισμα και αλκοόλ, ο κίνδυνος πενταπλασιάζεται.

Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το βάρος

Ζάχαρη: Αν κόψετε τη ζάχαρη, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γρήγορη ενέργεια για να αναπτυχθούν και η ζάχαρη τους την προσφέρει.

Γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές αυτό οφείλεται στα λιπαρά των γαλακτοκομικών, το ασβέστιο και τις ορμόνες, ενώ κατ’ άλλους τα γαλακτοκομικά μεταβάλλουν τα επίπεδα βιταμίνης D και τεστοστερόνης.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων: Το πρόβλημα δεν είναι το ποπ κορν, αλλά n συσκευασία, το εσωτερικό της οποίας περιέχει ένα χημικό για να μην κολλάνε σε αυτή οι σπόροι καλαμποκιού. Καθώς η συσκευασία θερμαίνεται, η επικάλυψη αποσυντίθεται απελευθερώνοντας υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του προστάτη.

Επεξεργασμένες τροφές

Κορεσμένα λιπαρά: Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, μια σημαντική αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης οδηγεί σε ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων του εντέρου, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό καρκινικών όγκων με 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αναψυκτικά: Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος πολλών μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.

Αν παίρνετε αυτή την τροφή λίγο πριν κοιμηθείτε θα «σκοτώσετε» τον καρκίνο - Η καθοριστική σύνδεση της διατροφής

Η διατροφή διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη πλήθους ασθενειών, επικίνδυνων για τη ζωή μας, όπως ο καρκίνος.

Πολλές, μάλιστα, μπορούν να τον «σκοτώσουν» και να μην τον αφήσουν να εμφανιστεί, με μια συγκεκριμένη τροφή να μπορεί να καταναλωθεί λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Σε εργαστηριακές μελέτες, συγκεκριμένα, έχει διαφανεί ότι το τσάι και ειδικότερα η πράσινη ποικιλία προλαμβάνει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου, του ήπατος, του προστάτη και του μαστού, ενώ η ευεργετική του δράση επηρεάζει τους ιστούς των πνευμόνων και του δέρματος. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της ευεργετικής, αντικαρκινικής δράσης του τσαγιού χρειάζεται περαιτέρω συστηματικές έρευνες.

Τροφές κατά του καρκίνου

Η σύνδεση της διατροφής με την αποφυγή του καρκίνου

Η σχέση μεταξύ καρκίνου και δίαιτας είναι εδραιωμένη αλλά και πολύ περίπλοκη ταυτόχρονα, όπως και η ίδια η ασθένεια. Πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει πως ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή, αντιστρόφως, να συμβάλλουν σε ορισμένα είδη καρκίνου.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως τα γονίδια και ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορείτε, όπως είναι η διατροφή και το σωματικό σας βάρος. Παρόλο που οι περισσότερες έρευνες δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ καρκίνου και δίαιτας, δεν αποδεικνύουν πως η κατανάλωση περισσότερων ή λιγότερων από ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά θα εγγυηθεί την προστασία από τον καρκίνο.

Το υπερβάλον βάρος και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πάνω από 10 τύπων καρκίνων, όπως καρκίνο του μαστού (μετεμμηνοπαυσιακό), του παχέος εντέρου και των ωοθηκών. Σε μια μελέτη που έγινε σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους βρέθηκε πως η αύξηση του BMI κατά 1 kg/m2 μπορεί να οδηγήσει ετησίως σε 3790 επιπλέον ασθενείς που θα αναπτύξουν κάποιο τύπο καρκίνου που σχετίζεται θετικά με το υπερβάλον βάρος. Ο λόγος είναι ότι η παχυσαρκία και το υπερβάλον λίπος αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις για το σώμα, παράγουν ορμόνες και φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και του όγκου.

Η σύνδεση του επεξεργασμένου κρέατος και του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο, είναι πλέον αποδεδειγμένη. Ως επεξεργασμένο κρέας ορίζεται οποιοδήποτε κρέας έχει καπνιστεί, έχει υποστεί ζύμωση ή περιλαμβάνει πρόσθετο αλάτι και νιτρίδια για την ενίσχυση της γεύσης του. Διαπιστώθηκε πως ότι η κατανάλωση ~50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέεται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για το κόκκινο κρεάς. Εάν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής, φαίνεται να σχετίζεται με τα πρόσθετα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας και το σίδηρο που υπάρχει φυσικά στο κόκκινο κρέας. Συνεπώς ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και περιορίστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος μερικές φορές το μήνα, όπως άλλωστε ορίζει και το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Τα αντιοξειδωτικά είναι αναμφισβήτητα σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου, καθώς βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η λήψη περισσότερων μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει καταλήξει σαφώς. Καθώς όμως η προστασία τους είναι αναμφίβολη, στοχεύεστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ένας απλός τρόπος είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά με πλούσια έντονα χρώματα όπως σκούρο πράσινο, πορτοκαλί, μοβ, κίτρινο και κόκκινο, όπως για παράδειγμα σπανάκι, καρότα, κόκκινο λάχανο και ντομάτες

Οι υδατάνθρακες έχουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα. Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) ή υψηλού γλυκαιμικού φορτίου (GL), οι οποίες αυξάνουν χρονίως τη μεταγευματική γλυκόζη αίματος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από τρόφιμα υψηλής GI συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τον παχύ έντερο και τον διαβήτη. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα όσπρια, τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συνδέθηκε με 67% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μελέτη επιπλέον, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο συσχετίστηκε με 88% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ενώ η διατροφή και η απώλεια βάρους είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου, ο συνδυασμός μιας καλής διατροφής με άλλες υγιεινές συνήθειες μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οι παράγοντες κινδύνου που φαίνεται να σχετίζονται με την υγεία και τον καρκίνο είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η άσκηση.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δώστε λίγη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που τρώτε αλλά και στον τρόπο που ζείτε και αθλήστε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share