Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Κοιτάξτε γύρω από τα μάτια σας - Εάν έχετε αυτά τα σπυράκια δείτε τι σημαίνει και τι πρέπει να προσέξετε

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας

11 Ιουνίου 2021 12:06
Κοιτάξτε γύρω από τα μάτια σας - Εάν έχετε αυτά τα σπυράκια δείτε τι σημαίνει και τι πρέπει να προσέξετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πάθηση Milia είναι μία από τις πιο κοινές δερματοπάθειες που εμφανίζονται στα μάτια. Επηρεάζει κυρίως νεογέννητα μωρά, όμως άνθρωποι όλων των ηλικιών παλεύουν να απαλλαχτούν από αυτή. Η πάθηση Milia αναπτύσσει μικρά άσπρα σπυράκια που συνήθως εμφανίζονται στην επιφάνεια της μύτης και των μάγουλων και αυτό συμβαίνει όταν η κερατίνη, μία πρωτεΐνη κλειδί για το ανθρώπινο δέρμα, παγιδεύεται κάτω από το δέρμα.

Ενώ όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτή την πάθηση, συναντάται κυρίως στα νεογέννητα, όπου καλύπτουν τα πρόσωπα, τα βλέφαρα, τα μάγουλα και πολλές φορές αναφέρονται σε αυτήν ως την "ακμή των μωρών". Μέχρι σήμερα, οι γιατροί δεν έχουν καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό.

Πιθανώς να οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας αν και κάποιοι δερματολόγοι πιστεύουν πως ευθύνονται δερματικοί αδένες που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ακόμα. Παράλληλα δείτε πώς η μαγειρική σόδα βοηθάει στην απομάκρυνση της ακμής.

Σπυράκια στα μάτια σας: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι ενήλικοι είναι πιθανό να αναπτύξουν αυτή την πάθηση λόγω πολλών πραγμάτων, κυρίως όμως λόγω φθοράς του δέρματος. Πιθανώς να οφείλεται σε κάποια ήδη υπάρχουσα δερματική πάθηση ή σε κάποιο έγκαυμα, φουσκάλες, βλάβη από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή χρήση κρεμών με στεροειδή, όπως επίσης και σε επέμβαση με laser ή δερμοαπόξεση.

Αντίθετα με τα μωρά, μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικοι ίσως χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να καθαρίσει το δέρμα τους. Κάποιοι ίσως αναγκαστούν να ακολουθήσουν θεραπείες ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις για να απαλλαχτούν από αυτά.

Πώς αφαιρείται

Στα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ιατρική παρέμβαση, καθώς το κεγχρίο συνήθως διαρρηγνύεται αυτόματα εντός μερικών εβδομάδων. Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες, μπορεί να υποχωρήσει εντός μερικών μηνών από την εμφάνισή του.

Εάν το κεγχρίο ερεθίζεται συχνά ή προκαλεί ενόχληση, ο δερματολόγος μπορεί να το αφαιρέσει με τη βοήθεια αποστειρωμένης βελόνας, διαθερμία, καυτηριασμό ή κρυοθεραπεία. Ο ειδικός μπορεί εναλλακτικά να προτείνει την εφαρμογή ρετινοειδών, χημικό πήλινγκ ή λέιζερ.

9 χρήσιμες συμβουλές για να εξαφανίσετε με φυσικό τρόπο

  • Φροντίδα του δέρματος
  • Σάουνα
  • Αποφύγετε τον ήλιο
  • Μέλι
  • Λεμόνι
  • Καλαμποκάλευρο και ξύδι
  • Τριγωνέλλα
  • Καστορέλαιο
  • Ρόδι

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε αυτές τις μεθόδους σε μωρά ή μικρά παιδιά γιατί οι λευκές κηλίδες στο δέρμα τους συνήθως εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία και είναι πιθανό να τραυματίσετε το ευαίσθητο δέρμα τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share