Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σε τι διαφέρει το baking powder από τη μαγειρική σόδα;- Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι της δεύτερης;

Ξέρετε τη διαφορά ανάμεσά τους;

11 Ιουνίου 2021 09:41
Σε τι διαφέρει το baking powder από τη μαγειρική σόδα;- Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι της δεύτερης;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder είναι διογκωτικοί παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι προστίθενται στα τρόφιμα που πρόκειται να ψήσουμε για να παράξουν διοξείδιο του άνθρακα και να τα αναγκάσουν να φουσκώσουν.

Οι δύο διογκωτικές ουσίες χρησιμοποιούνται υπό διαφορετικές συνθήκες και είναι χημικά διαφορετικές. Αν κοιτάξετε τα συστατικά, τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder περιέχουν διττανθρακικό νάτριο. Αυτή είναι μια βάση που αντιδρά με οξέα για να σχηματίσει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αλάτι.

Ξέρετε τη διαφορά ανάμεσά τους;

Μαγειρική Σόδα

Περιέχει μόνο καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο. Σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται ένα όξινο συστατικό, όπως το γιαούρτι ή ο χυμός λεμονιού. Η χημική αντίδραση μεταξύ βάσης και οξέος αρχίζει αμέσως. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι να λειτουργήσει ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει τη ζύμη. Συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα συχνά όταν ψήνονται έχουν πιο σκούρο και τραγανό αποτέλεσμα από εκείνες που δεν την περιέχουν. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της καθώς μεγάλη ποσότητα σε μια συνταγή μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση σαν σαπουνάδα. Παράλληλα, δείτε 4+1 προβλήματα υγείας που λύνει η μαγειρική σόδα!

Baking Powder

Το baking powder περιέχει τόσο όξινο ανθρακικό νάτριο όσο και όξινο παράγοντα, ένας συνδυασμός δηλαδή της μαγειρικής σόδας με ένα άλλο οξύ, παρουσία ενός αδρανούς σταθεροποιητή ο οποίος είναι συχνά λίγο άμυλο καλαμποκιού. Τι σημαίνει αυτό: τα πάντα παραμένουν αδρανή στο μείγμα μέχρι να προστεθεί υγρό, το οποίο επιτρέπει στη σόδα και το οξύ να συνδυαστούν για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (που μοιάζει με φυσαλίδες). Αυτή η διαδικασία είναι αυτό που δίνει στο baking powder την δύναμη να φουσκώνει τις ζύμες. Αλλά όπως και η μαγειρική σόδα, μπορεί να χάσει αυτή της τη δύναμη με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι της δεύτερης;

Πότε να χρησιμοποιήσετε ποιό

Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για συνταγές που περιέχουν ένα όξινο συστατικό. Είναι πικρή, επομένως χρειάζεται αυτά τα όξινα συστατικά για να καταλύσει την αντίδραση και να εξισορροπήσει τις γεύσεις. Το baking powder έχει πιο ουδέτερη γεύση και δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά για να ξεκινήσει η αντίδραση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κέικ και μπισκότα.

Σε τι διαφέρει το baking powder από τη μαγειρική σόδα

Υποκατάστατα

Ορισμένες φορές χρειάζονται υποκατάστατα στις συνταγές ψησίματος. Εάν σας έχει τελειώσει η μαγειρική σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις φορές την ποσότητα σε baking powder. Η γεύση μπορεί είτε να επηρεαστεί είτε όχι ανάλογα με τη συνταγή. Δεδομένου ότι η μαγειρική σόδα στερείται ενός όξινου συστατικού, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα, αν θέλετε να την βάλετε ως υποκατάστατο του baking powder. Δύο μέρη κρεμόριου με ένα μέρος μαγειρικής σόδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν το baking powder . Δεν είναι ιδανικό, αλλά θα σας δώσει τις φυσαλίδες αερίου που χρειάζεστε.

Πώς να ελέγξετε εάν η μαγειρική σας σόδα ή το baking powder δεν έχουν λήξει

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η μαγειρική σόδα που έχετε στο ντουλάπι είναι καλή για φούσκωμα της ζύμης, είναι να βάλετε μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό μπολ και να προσθέσετε λίγο ξύδι. Αν φουσκώσει, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Για να τσεκάρετε το baking powder, κάντε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό αντί του ξυδιού. Αν αφρίσει σημαίνει ότι δεν έχει λήξει.

Μαγειρική σόδα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία

Δείτε τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας:

Δυσπεψία

Η μαγειρική σόδα αναμειγμένη με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιόξινο για να αντιμετωπίσει όξινη δυσπεψία και καούρα. Προσθέστε 1/4 κουταλιού του γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Αν τα συμπτώματα δυσπεψίας και καούρας δεν υποχωρήσουν μετά από λίγες μέρες, συμβουλευτείτε γιατρό. Αν παίρνετε φάρμακα, πρέπει να περάσουν δύο ώρες από τη λήψη τους για να πάρετε μαγειρική σόδα, καθώς επιβραδύνει το βαθμό απορρόφησης των φαρμάκων στο στομάχι. Μην τη δίνετε σε παιδιά κάτω των 6 ετών, εκτός και αν σας το έχει πει ο παιδίατρος.

Τσιμπήματα εντόμων

Παρότι δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται καθημερινά στο δέρμα, μπορεί να απαλύνει την ερυθρότητα, τη φαγούρα και το τσούξιμο που προκαλείται από το τσίμπημα εντόμων. Πολλές μη συνταγογραφούμενες κρέμες περιέχουν μαγειρική σόδα. Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με ένα μέρος μαγειρικής σόδας και τρία μέρη νερού και να την τοποθετήσετε στο δερματικό εξάνθημα.

Σε τι διαφέρει το baking powder από τη μαγειρική σόδα;- Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι της δεύτερης;

Στοματική υγεία

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα και διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Εξουδετερώνει τις οσμές

Οι περισσότερες άσχημες μυρωδιές προκαλούνται είτε από ισχυρά οξέα (π.χ. ξινόγαλα) είτε από βάσεις (χαλασμένα ψάρια). Όταν προσθέτετε μαγειρική σόδα και αλλάζετε την ισορροπία του pH, οι οσμές στο ψυγείο ή στο χαλί εξουδετερώνονται. Τοποθετήστε ένα ανοικτό κουτί μαγειρικής σόδας στο ψυγείο σας, πασπαλίστε σόδα στον κάδο απορριμμάτων ή στον κάδο του πλυντηρίου πιάτων και θα το διαπιστώσετε.

Αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η μαγειρική σόδα βοηθά στην ευκολότερη στοχοποίηση των καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωση διαλύματος σόδας σε νερό, λένε Αμερικανοί ερευνητές, μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα ενός κακοήθους όγκου καθιστώντας ευκολότερη την ανίχνευση και εξουδετέρωσή τους από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται, κόβει την παροχή αίματος στα κύτταρα εντός του, με αποτέλεσμα αυτά να αδρανοποιούνται και να «κρύβονται». Η μαγειρική σόδα, ωστόσο, μπορεί να τα «ξεγελάσει» ώστε να λειτουργούν κανονικά και να γίνουν ευκολότερος στόχος για τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τα οποία στοχεύουν ενεργά κύτταρα.

Νεφρική νόσος

Η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν πρόβλημα στα νεφρά και δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα από το αίμα τους.

Τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder είναι διογκωτικοί παράγοντες

Δείτε τους κινδύνους από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας:

Δέρμα

Η επιδερμίδα μας είναι ελαφρώς όξινη. Αυτό τη βοηθά στην ενυδάτωση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων βακτηριδίων. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι αλκαλικές ουσίες θα την ερεθίσουν.

Μαλλιά

Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.

Άσκηση

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.

Τυρόπιτα... της κολάσεως με 4 τυριά και σόδα

Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα συνοδεύσει τέλεια το φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια… κολασμένη τυρόπιτα με 4 τυριά και σόδα.

Για το τέλος, αν επιθυμείτε μια γλυκιά συνταγή, σας προτείνουμε ένα φοβερό κέικ.

Τυρόπιτα με 4 τυριά και σόδα

Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας

250γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο

Μείγμα τριμμένων τυριών:

300γρ φέτα η λευκό τυρί

300γρ κασέρι η γκούντα

100γρ καπνιστό τυρί

100γρ κεφαλοτύρι

Πιπέρι, ρίγανη η λίγο δυόσμο

Μείγμα γιαουρτιού:

200γρ γιαούρτι στραγγιστό

1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό

2 αυγά

Επάλειψη πίτας

1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και το μοιράζουμε σε δυο μπολ. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουτύρωμα των φύλλων και το άλλο θα το βάλουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα πεταχτά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο για να παραμείνει τραγανό.

Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών, βάζουμε δυο φύλλα τσαλακωτά βουτυρώνοντας τα ένα ένα, μια στρώση μείγμα τυριών, δυο φύλλα βουτυρωμένα τσακαλωτά,τα υπόλοιπα τυριά, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του πάτου που εξέχουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,βουτυρώνοντας ένα ένα και τοποθετώντας τα τσαλακωτά.

Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα για να κοπούν λίγο μόνο τα πάνω φύλλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα,το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο που κρατήσαμε για το μείγμα γιαουρτιού και περιχύνουμε την πίτα μας.

Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το εβαπορέ και την αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει και να ρουφήξει το μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου.

Σημαντικό: Ελέγχουμε αν έχει ροδίσει και από κάτω πριν τη βγάλουμε απ’το φούρνο. Την αφήνουμε για 10′ τουλάχιστον να σταθεί και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share