Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Αν παίρνετε αυτή την τροφή λίγο πριν κοιμηθείτε θα «σκοτώσετε» τον καρκίνο - Η καθοριστική σύνδεση της διατροφής

Με αυτό τον τρόπο θα τον αποφύγετε

10 Ιουνίου 2021 17:36
Αν παίρνετε αυτή την τροφή λίγο πριν κοιμηθείτε θα «σκοτώσετε» τον καρκίνο - Η καθοριστική σύνδεση της διατροφής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διατροφή διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη πλήθους ασθενειών, επικίνδυνων για τη ζωή μας, όπως ο καρκίνος.

Πολλές, μάλιστα, μπορούν να τον «σκοτώσουν» και να μην τον αφήσουν να εμφανιστεί, με μια συγκεκριμένη τροφή να μπορεί να καταναλωθεί λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Σε εργαστηριακές μελέτες, συγκεκριμένα, έχει διαφανεί ότι το τσάι και ειδικότερα η πράσινη ποικιλία προλαμβάνει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου, του ήπατος, του προστάτη και του μαστού, ενώ η ευεργετική του δράση επηρεάζει τους ιστούς των πνευμόνων και του δέρματος. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της ευεργετικής, αντικαρκινικής δράσης του τσαγιού χρειάζεται περαιτέρω συστηματικές έρευνες.

Τροφές κατά του καρκίνου

Η σύνδεση της διατροφής με την αποφυγή του καρκίνου

Η σχέση μεταξύ καρκίνου και δίαιτας είναι εδραιωμένη αλλά και πολύ περίπλοκη ταυτόχρονα, όπως και η ίδια η ασθένεια. Πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει πως ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή, αντιστρόφως, να συμβάλλουν σε ορισμένα είδη καρκίνου.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως τα γονίδια και ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορείτε, όπως είναι η διατροφή και το σωματικό σας βάρος. Παρόλο που οι περισσότερες έρευνες δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ καρκίνου και δίαιτας, δεν αποδεικνύουν πως η κατανάλωση περισσότερων ή λιγότερων από ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά θα εγγυηθεί την προστασία από τον καρκίνο.

Το υπερβάλον βάρος και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πάνω από 10 τύπων καρκίνων, όπως καρκίνο του μαστού (μετεμμηνοπαυσιακό), του παχέος εντέρου και των ωοθηκών. Σε μια μελέτη που έγινε σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους βρέθηκε πως η αύξηση του BMI κατά 1 kg/m2 μπορεί να οδηγήσει ετησίως σε 3790 επιπλέον ασθενείς που θα αναπτύξουν κάποιο τύπο καρκίνου που σχετίζεται θετικά με το υπερβάλον βάρος. Ο λόγος είναι ότι η παχυσαρκία και το υπερβάλον λίπος αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις για το σώμα, παράγουν ορμόνες και φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και του όγκου.

Η σύνδεση του επεξεργασμένου κρέατος και του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο, είναι πλέον αποδεδειγμένη. Ως επεξεργασμένο κρέας ορίζεται οποιοδήποτε κρέας έχει καπνιστεί, έχει υποστεί ζύμωση ή περιλαμβάνει πρόσθετο αλάτι και νιτρίδια για την ενίσχυση της γεύσης του. Διαπιστώθηκε πως ότι η κατανάλωση ~50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέεται με περίπου 20% αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για το κόκκινο κρεάς. Εάν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής, φαίνεται να σχετίζεται με τα πρόσθετα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας και το σίδηρο που υπάρχει φυσικά στο κόκκινο κρέας. Συνεπώς ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και περιορίστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος μερικές φορές το μήνα, όπως άλλωστε ορίζει και το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Τα αντιοξειδωτικά είναι αναμφισβήτητα σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου, καθώς βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η λήψη περισσότερων μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει καταλήξει σαφώς. Καθώς όμως η προστασία τους είναι αναμφίβολη, στοχεύεστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ένας απλός τρόπος είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά με πλούσια έντονα χρώματα όπως σκούρο πράσινο, πορτοκαλί, μοβ, κίτρινο και κόκκινο, όπως για παράδειγμα σπανάκι, καρότα, κόκκινο λάχανο και ντομάτες

Οι υδατάνθρακες έχουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα. Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) ή υψηλού γλυκαιμικού φορτίου (GL), οι οποίες αυξάνουν χρονίως τη μεταγευματική γλυκόζη αίματος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από τρόφιμα υψηλής GI συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τον παχύ έντερο και τον διαβήτη. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα όσπρια, τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συνδέθηκε με 67% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μελέτη επιπλέον, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο συσχετίστηκε με 88% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ενώ η διατροφή και η απώλεια βάρους είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου, ο συνδυασμός μιας καλής διατροφής με άλλες υγιεινές συνήθειες μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οι παράγοντες κινδύνου που φαίνεται να σχετίζονται με την υγεία και τον καρκίνο είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η άσκηση.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δώστε λίγη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που τρώτε αλλά και στον τρόπο που ζείτε και αθλήστε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share