Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ποια μπανάνα της φωτογραφίας είναι πιο υγιεινή; 11 λόγοι για να τις προτιμήσετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα από τα αγαπημένα σας φρούτα!

10 Ιουνίου 2021 08:18
Ποια μπανάνα της φωτογραφίας είναι πιο υγιεινή; 11 λόγοι για να τις προτιμήσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι καταναλωτές μπορούν να είναι επιλεκτικοί όταν πρόκειται για τη σωστή ωρίμανση των μπανανών τους, ένα θρεπτικό φρούτο που φημίζεται για το υψηλό κάλιο και την πρακτική συσκευασία του.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τις αμυλούχες ίνες των πράσινων μπανανών, ενώ άλλοι προτιμούν τη γλυκύτητα των ώριμων ή μαύρων μπανανών. Πολλοί αναζητούν το μια μέση ωρίμανση. Ενώ η γεύση και η υφή είναι σημαντικές, τα οφέλη για την υγεία ποικίλλουν σε κάθε στάδιο ωριμότητας.

Ποια μπανάνα της φωτογραφίας είναι πιο υγιεινή;


Οι πράσινες μπανάνες είναι λιγότερο γλυκές και πιο αμυλούχες από τις ώριμες μπανάνες. Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα περισσότερο σαν μια ίνα στο σώμα και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι οι πράσινες μπανάνες μας κρατούν γεμάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κρατώντας την όρεξη υπό έλεγχο κάτι που βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο, οι άγουρες μπανάνες είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, κάτι που βοηθά στην δημιουργία ενός υγιούς εντέρου.

Διαβάστε με την ευκαιρία κι αυτό: Παίρνει μια φλούδα από μπανάνα και κρύβει το παπούτσι! Το αποτέλεσμα; Απίστευτο

Εν τω μεταξύ, οι πράσινες μπανάνες έχουν πολύ λίγα σάκχαρα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με την Adda Bjarnadottir, εγγεγραμμένη διατροφολόγο της Healthline.

Καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες, η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλάζει, καθώς το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα: σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ οι άγουρες μπανάνες έχουν άμυλο 70-80 τοις εκατό, ενώ οι ώριμες μπανάνες καταλήγουν να έχουν μόνο 1% περιεκτικότητα σε άμυλο.

Ποια μπανάνα της φωτογραφίας είναι πιο υγιεινή;


Οι κίτρινες μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή διατροφικών αντιοξειδωτικών όπως η ντοπαμίνη και οι κατεχίνες, που είναι γνωστές για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας, όπως η μείωση του κινδύνου εκφυλιστικής ασθένειας και των καρδιακών παθήσεων, αναφέρει ένα άρθρο.

Όπως και οι μπανάνες όλων των σταδίων ωρίμανσης, οι κίτρινες μπανάνες περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υγείας των νεφρών.

Σε μια 13ετή μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν μπανάνες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο, ενώ άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι εκείνες που τρώνε μπανάνες τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο.

Ποια μπανάνα της φωτογραφίας είναι πιο υγιεινή;


Οι κίτρινες μπανάνες με καφέ κηλίδες περιέχουν περισσότερα σάκχαρα από τις λιγότερο ώριμες μπανάνες και τείνουν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Ωστόσο, έχουν επίσης ένα σύνολο οφελών για την υγεία.

Εκτός από την ευκολότερη πέψη, οι μπανάνες σε αυτό το στάδιο ωρίμανσης οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Teikyo ανακάλυψαν ότι περιέχουν 8 φορές υψηλότερο παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF), ο οποίος διασπά τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα περισσότερο σε σχέση με τις άγουρες μπανάνες.

Επιπλέον, καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, γίνονται πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά.


Ποια μπανάνα της φωτογραφίας είναι πιο υγιεινή;

Οι καφέ μπανάνες είναι οι πιο γλυκές από την άποψη της γεύσης. Ωστόσο, καθώς γίνονται πιο καφέ, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών τους αυξάνονται επίσης.

Δεδομένου ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οι καστανές μπανάνες δημιουργούν ένα εξαιρετικό γλυκαντικό για smoothies, ενώ παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε επίσης να τις βάλετε στην κατάψυξη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Οι διαβητικοί τύπου-2 θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι σχεδόν όλο το ανθεκτικό άμυλο στις άγουρες μπανάνες μετατρέπεται σε σάκχαρα και οι ώριμες καφέ μπανάνες αντίστοιχα περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρων.

Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστά τη συμβουλή του γιατρού σας.

Μπανάνα: 11 λόγοι για να την προτιμήσετε

Περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Οι μπανάνες είναι ίσως τα πιο δημοφιλή φρούτα στον πλανήτη. Υπάρχουν πολλοί τύποι μπανάνας που διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα και το σχήμα. Η πιο διαδεδομένη ωστόσο είναι η κίτρινη μπανάνα που πρασινίζει όταν είναι άγουρη. Ανάμεσα στα σημαντικά συστατικά που περιέχουν είναι: το κάλιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Κάθε μπανάνα περιέχει περίπου 105 θερμίδες, λίγες πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λίπος. Οι υδατάνθρακες στις άγουρες μπανάνες περιέχουν κυρίως άμυλο και καθώς η μπανάνα ωριμάζει, μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη).

Ρυθμίζουν το σάκχαρο
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μια φυτική ίνα που λέγεται πηκτίνη, στην οποία οφείλουν και τη δομή τους. Τόσο η πηκτίνη όσο και το άμυλο της μπανάνας ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου μετά τα γεύματα και μειώνουν την όρεξη αδειάζοντας σταδιακά το στομάχι. Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 30) που μας δείχνει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μπανάνες δεν προκαλούν σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρό μας αφού τις καταναλώσουμε. Αυτό ωστόσο, ίσως δεν ισχύει στην περίπτωση των διαβητικών.

Βοηθούν στην πέψη
Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη, ανάμεσά τους και η βελτιωμένη πέψη. Μια μέτρια μπανάνα, περιέχει 3 γραμμάρια ινών καθιστώντας τις ιδανική πηγή για την πρόσληψή τους. Στις μπανάνες διακρίνουμε δύο είδη φυτικών ινών: την πηκτίνη και το ανθεκτικό άμυλο που συναντάμε στις άγουρες μπανάνες. Το άμυλο δεν χωνεύεται αλλά καταλήγει ως χρήσιμη τροφή για τα βακτήρια του γαστρεντερικού μας. Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως η πηκτίνη, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Καμία έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει πως η μπανάνα μας βοηθά να χάσουμε κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν επιμέρους στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό. Αρχικά, η μπανάνα έχει ελάχιστες θερμίδες-περίπου 100-ενώ αποτελεί ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά έχει επανειλημμένα συνδεθεί με απώλεια βάρους. Τέλος, οι άγουρες μπανάνες έχουν επιπλέον άμυλο και είναι πολύ χορταστικές και μειώνουν την όρεξη.

Προάγουν την υγεία της καρδιάς
Το κάλιο είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και ειδικότερα για τη ρύθμιση της πίεσης. Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητά του, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν αρκετό κάλιο με τη διατροφή τους. Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή καλίου καθώς μία μέτρια μπανάνα περιέχει 9% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 27%. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, εξίσου σημαντικό για την καρδιά.

Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά
α φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Περιέχουν ορισμένα είδη ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως ντοπαμίνη και κατεχίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και τις εκφυλιστικές ασθένειες. Ωστόσο είναι λανθασμένη η εντύπωση πως η ντοπαμίνη της μπανάνας λειτουργεί ως «βελτιωτικό» της διάθεσης. Στην πραγματικότητα, η ντοπαμίνη της μπανάνας δεν περνά στον εγκέφαλο αλλά λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό παρά ως παράγοντας αλλαγής της διάθεσής μας.

Σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι
Το άμυλο είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται στις άγουρες μπανάνες και που λειτουργεί περίπου όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες στο σώμα. Ως κανόνας ισχύει ότι όσο πιο πράσινη είναι η μπανάνα τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αμύλου περιέχει. Από την άλλη πλευρά, οι ώριμες, κίτρινες μπανάνες περιέχουν μικρότερη ποσότητα αμύλου αλλά μεγαλύτερα ποσοστά διαλυτών φυτικών ινών. Τόσο η πηκτίνη όσο και το άμυλο, έχουν αποδειχθεί πως μειώνουν το αίσθημα της όρεξης και μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι.

Οι άγουρες μπανάνες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως για το διαβήτη τύπου 2. Ορισμένες έρευνες ωστόσο δείχνουν, πως το άμυλο της μπανάνας βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 33-50% μέσα σε 4 εβδομάδες. Οι άγουρες μπανάνες είναι πηγή αμύλου και μπορείτε να τις καταναλώσετε προς όφελός σας ακόμη και αν όλες οι έρευνες δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Βελτιώνουν τη λειτουργία των νεφρών
Το κάλιο είναι σημαντικό για την αρτηριακή πίεση και για την καλή λειτουργία των νεφρών. Έρευνα που έγινε σε γυναίκες έδειξε πως σε περίοδο 13 ετών, εκείνες που έτρωγαν μπανάνες 2-3 φορές την εβδομάδας, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν στους νεφρούς. Άλλες έρευνες έδειξαν πως η ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση (4-6 φορές την εβδομάδα) μείωσαν τον κίνδυνο ασθένειας των νεφρών στο 50%.

Ιδανικό σνακ πριν την άσκηση
Οι μπανάνες είναι το τέλειο τρόφιμο για τους αθλητές, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ιχνοστοιχείων και υδατανθράκων. Η κατανάλωση μπανάνας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις κράμπες αν αθλείστε και τον πόνο που αυτές προκαλούν. Παρόλο που η προέλευση της κράμπας είναι άγνωστη, λέγεται πως προκύπτει από μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών, την οποία και αποκαθιστά η μπανάνα. Πρόκειται για το ιδανικό φρούτο πριν και μετά την άσκηση.

Προσθέστε τις στη διατροφή σας
Οι μπανάνες δεν είναι μόνο απίστευτα υγιεινές αλλά είναι και το πιο βολικό σνακ από όσα υπάρχουν. Μπορείτε να τις καταναλώσετε στο πρωινό σας, με γιαούρτι, δημητριακά ή smoothie.Μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη στα γλυκά σας. Είναι ένα φρούτο που μπορείτε εύκολα και να φάτε και να χωνέψετε. Απλά το ξεφλουδίζετε και το τρώτε. Ότι πιο απλό υπάρχει.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share