Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

9+1 απίστευτα οφέλη της κανέλας στην υγεία!

Οι θαυματουργές ιδιότητές της

7 Ιουνίου 2021 14:01
9+1 απίστευτα οφέλη της κανέλας στην υγεία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κανέλα: Είτε αν καταναλωθεί είτε αν χρησιμοποιηθεί τοπικά, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή και τη βελτίωση πολλών διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Επίσης, είναι καταπληκτική σε θέματα ομορφιάς!

Την απολαμβάνουμε σε ροφήματα και γλυκά, σε μπαστούνια ή σκόνη. Θα δούμε λοιπόν και τα απίστευτα οφέλη της κανέλας στην υγεία. Η κανέλα δε χρησιμεύει μονάχα ως συστατικό στην κουζίνα. Παράλληλα χρησιμοποιήστε μέλι και κανέλα και δείτε το σώμα σας να αλλάζει.

Κανέλα: μικρή αλλά θαυματουργή

Όταν σκέφτεστε την κανέλα, το μυαλό σας πάει μάλλον αυτόματα σε εικόνες γευστικών γλυκών ή ικανοποιητικών ροφημάτων. Πέραν όμως από το να γλυκαίνει τις ζωές μας, αυτό το όμορφο καφέ μπαχαρικό έχει πολλές διαφορετικές φαρμακευτικές ικανότητες. Χρησιμοποιείται συχνά το φθινόπωρο, αλλά μπορείτε να την απολαύσετε όλο τον χρόνο.

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας: Η Κασσία και η Κεϋλάνης. Η πρώτη ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη και η δεύτερη περιέχει αξιοσημείωτη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Αυτό το γευστικό μπαχαρικό πρωταγωνιστεί και στη φυσική φαρμακευτική.

Αρχικά προερχόμενη από την Ασία (Σρι Λάνκα), καλλιεργείται και σε άλλα ζεστά, με υγρασία μέρη του πλανήτη όπως στην Ινδία, την Κίνα, τη Μαδαγασκάρη και τις Σεϋχέλλες. Η κανέλα όπως τη γνωρίζουμε, παράγεται από το ξεφλούδισμα και το τρίψιμο του φλοιού του δένδρου κανέλας. Έπειτα, τα κομμάτια τυλίγονται και ξεραίνονται.

Πέραν από την πλούσια περιεκτικότητά της σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες B και C, η κανέλα επίσης:

Μειώνει το φούσκωμα στην κοιλιά

Αν έχετε προβλήματα χώνεψης και κάποιες φορές αισθάνεστε το στομάχι σας έτοιμο να εκραγεί, σας προτείνουμε να πίνετε ένα τσάι από κανέλα μετά τα γεύματά σας. Θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε στομαχικά προβλήματα και να μειώσετε τη φλεγμονή. Βάλτε απλώς λίγη στο τσάι σας και τα γλυκά σας.

10 οφέλη της κανέλας στην υγεία σας

Ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης, από τα οφέλη της κανέλας στην υγεία

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι της κανέλας. Η κατανάλωσή της με άδειο στομάχι ή μετά από τα γεύματα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Επίσης, διεγείρει τους υποδοχείς ινσουλίνης και αναστέλλει το ένζυμο που τους απενεργοποιεί.

Θεραπεύει το πόδι του αθλητή

Οι άνθρωποι με μύκητες στα πόδια μπορούν να επωφεληθούν από τις ιδιότητες της κανέλας. Μπορείτε να βρείτε το αιθέριο έλαιό της σε καταστήματα με βότανα και φυσικές τροφές. Ψεκάστε το στο πόδι σας αφότου το έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά.

Αφήστε το ν’ απορροφηθεί όλη νύχτα. Για να μη λερώσει τα σκεπάσματά σας, φορέστε κάλτσες ή καλύψτε τα πόδια σας με ένα καθαρό πανί. Δρα επίσης και ως φυσικό αποσμητικό για τα πόδια σας.

Βοηθάει με τα αναπνευστικά προβλήματα

Όταν έχετε κρύωμα ή γρίπη, το να πιείτε μια κούπα τσάι μπορεί να σας χαλαρώσει ενώ ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προσθέτοντας λίγη κανέλα σε μια κούπα τσάι από τζίντζερ, θα βοηθήσετε να πέσει ο πυρετός και να μειωθεί ο βήχας σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν πολύ σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Αν κάνετε κάποια δίαιτα για να χάσετε βάρος, προσθέστε κανέλα στα σμούθι, τα τσάγια και τους χυμούς σας. Από τη στιγμή που σας βοηθά να ελέγχετε την όρεξή σας και προσθέτει μια νότα γλυκύτητας, θα έχετε μικρότερη λιγούρα για σοκολάτα και γλυκά.

Αποτρέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό νευροεκφυλιστικών ασθενειών, σας προτείνουμε να καταναλώνετε κανέλα καθημερινά. Σύμφωνα με μια έρευνα η οποία διεξήχθη το 2013, η επικατεχίνη και η κινναμαλδεΰδη στην κανέλα, υποστηρίζουν την καλή εγκεφαλική υγεία και αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δείτε τα 10 οφέλη της κανέλας στην υγεία σας

Σας διατηρεί νέους, από τα οφέλη της κανέλας στην υγεία

Η κανέλα δεν κάνει καλό μονάχα στον εγκέφαλό σας. Είναι εξαιρετική και για το δέρμα σας όπως και για τα εσωτερικά σας όργανα. Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα (σε ένα τσάι για παράδειγμα), προστατεύει τα κύτταρά σας και μειώνει τα σημάδια γήρανσης χάρη στα αντιοξειδωτικά της.

Προστατεύει επίσης το δέρμα από επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Χαλαρώνει τους μυς σας

Η κανέλα είναι αντιφλεγμονώδης και κατά συνέπεια χρησιμοποιείται συχνά στα χαλαρωτικά μασάζ. Βοηθά να χαλαρώσουν οι κουρασμένοι μύες. Πολλοί αθλητές κάνουν μασάζ με έλαιο κανέλας μετά από τις προπονήσεις και τους αγώνες τους.

Είναι απλό. Γεμίζετε μια μπανιέρα με καυτό νερό και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας κανέλα. Μουλιάστε για 15 λεπτά (ή έως ότου κρυώσει το νερό) ενώ ακούτε μουσική ή διαβάζετε ένα βιβλίο.

Ανακουφίζει από τις κράμπες περιόδου

Οι γυναίκες οι οποίες έχουν άσχημες κράμπες κατά την περίοδό τους βρίσκουν ανακούφιση σε μια κούπα με ζεστό νερό και κανέλα πριν πέσουν στο κρεβάτι. Βοηθά με τον κοιλιακό πόνο και χαλαρώνει τους μυς σας. Μπορείτε επίσης να την πιείτε και σε τσάι ώστε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε τις απαραίτητες 8 ώρες.

Βελτιώνει την υγεία των οστών σας

Οι άνθρωποι άνω των 60 είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα και σπασίματα των οστών. Για ν’ αποτραπεί αυτό το συχνό πρόβλημα, σας προτείνουμε την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού με κανέλα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας με αιθέριο έλαιο κανέλας για να δυναμώσετε τις αρθρώσεις σας.

Η κανέλα έχει πολλές άλλες χρήσεις, όπως:

  • Καταπολεμά την ακμή και καθαρίζει από μολυσματικούς παράγοντες το δέρμα σας.
  • Μειώνει τη χοληστερίνη και αποτρέπει τη θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας.
  • Ξεχωρίζει επίσης και για την αντιπηκτική της δράση.
  • Τι περιμένετε λοιπόν; Προσθέστε την κανέλα στη διατροφή σας σήμερα!

Κανέλα: 8+1 λόγοι για να την προτιμήσετε

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια (Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα. Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας. Δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της κανέλας.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε το εσωτερικό και πετάμε τα ξύλινα περιβλήματα. Όταν ξηραίνεται σχηματίζει στικ κανέλας τα οποία και μπορούμε να ξύσουμε και να φτιάξουμε κανέλα σκόνη. Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας. Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη. Π

Αντιοξειδωτική δράση

Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

8+1 λόγοι για να προτιμήσετε την κανέλα

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας

Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.

Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. τη μέρα, μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL). Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες μας που ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και μας δίνει ενέργεια. Επίσης, μεταφέρει το σάκχαρο μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αυτή η ασθένεια, που ονομάζεται ινσουλινική αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

9 λόγοι για να βάλετε στην καθημερινότητά σας την κανέλα

Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση

Γνωστή είναι η κανέλα και για τη δράση της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη. Δεκάδες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντιδιαβητική δράση της κανέλας, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29%. Η ενδεδειγμένη δόση είναι 1-6 γραμμάρια τη μέρα (μισό με 2 κουταλάκια)

Η κανέλα ίσως ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το πάρκινσον και το αλτσχάιμερ. Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ.

Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια με πάρκινσον, η κανέλα, βοήθησε στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίδραση τις κανέλας στις ασθένειες αυτές.

Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο

Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό και η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να «φρενάρει» τη δράση του σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών.

Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν πως η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Ωστόσο, η αντικαρκινική της δράση, πρέπει να αποδειχθεί με περισσότερες έρευνες.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Καταπολεμά τον ιό HIV

Ο ιός HIV, αποδομεί σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο AIDS. Η κανέλα Cassia, αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες πως μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στιν ιό HIV καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ήταν η πιο αποτελεσματική από 69 άλλα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share