Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Αν τρώτε με αυτό τον τρόπο το φαγητό σας σταματήστε το αμέσως!

7 Ιουνίου 2021 09:28
Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος στομάχου: Η κατανάλωση αλατιού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο του στομάχου το 1959. Σε κάποιες πρώτες μελέτες η χρήση ψυγείων για την αποθήκευση των τροφών, που θεωρούνταν δείκτης μείωσης της κατανάλωσης των αλμυρών τροφών, σχετίστηκε με τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου στο στομάχι.

Σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες μάς δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στομαχικού καρκίνου. Παράλληλα δείτε ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου που μπερδεύουμε με άλλες παθήσεις.

Πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση των αλμυρών τροφών

Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου από το AICR και το WCRF συμβουλεύουν το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση αλμυρών τροφών και τροφών επεξεργασμένων με αλάτι, ως στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου. Ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο βάρος για την υγεία, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με μια μελέτη των Πελετέιρο κ.α. που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2011, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα με πιο μικρή κατανάλωση αλατιού.

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Πώς η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Για χρόνια, οι γιατροί συνιστούσαν την καθημερινή λήψη ασπιρίνης ως μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ορισμένους άνδρες και γυναίκες. Τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά τη θεραπεία ασπιρίνης και για την πρόληψη καρδιακής προσβολής και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή για εκείνους, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την ασθένεια, δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο έκθεσης από τον οργανισμό United States Preventive Services Task Force. Η τελευταία εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια ενός ολοένα και αυξανόμενου κύματος επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, η άποψη αυτή συναντάει την αντίθεση αρκετών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανησυχούν ότι υγιείς άνθρωποι κινδυνεύουν από την αυξημένη λήψη ασπιρίνης να εκτεθούν σε σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας του στομάχου και αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Άλλοι λένε ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών, αλλά και του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως τα φάρμακα για την πίεση του αίματος και την χοληστερίνη. Παράλληλα δείτε και πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με τις πατάτες.

Καρκίνος στομάχου προσοχή σε όσους τρώνε έτσι

Η ασπιρίνη ως πρωτογενές ή δευτερογενές μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων

Αλλά η τεκμηριωμένη άποψη του συγκεκριμένου πάνελ επιστημόνων που λειτουργούν υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, ασκεί τεράστια επιρροή στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Οι συστάσεις της ομάδας σε άλλες περιπτώσεις, όπως στις μαστογραφίες και τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι γιατροί ασκούν την ιατρική τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.

Σχεδόν το 40% των Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας άνω των 50 ετών, χρησιμοποιούν ασπιρίνη ως πρωτογενές ή δευτερογενές μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, ένας αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί εάν οι τελευταίες συστάσεις αυτού του πάνελ υιοθετηθούν απολύτως.

Στην τελευταία έκθεσή της, η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας διαπίστωσε ότι η λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δόση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του παχέος εντέρου, και τα οφέλη από αυτή την πρακτική υπερτερούν των κινδύνων σε ενήλικες ηλικίας 50-69 ετών, που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε άτομα υψηλού κινδύνου στα 50 τους. Η σύσταση είναι ασθενέστερη για ενήλικες υψηλού κινδύνου 60-69 ετών, διότι ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται με την ηλικία.

Καρκίνος του στόματος: Αν έχετε αυτά τα σημάδια τρέξτε αμέσως στον γιατρό!

Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται ως μια πληγή στο στόμα που εξαπλώνεται στα χείλη, στη γλώσσα , στα μάγουλα, στα ιγμόρεια και στο φάρυγγα (λαιμό). Αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:

  • Εξογκώματα στα χείλη, στα ούλα, ή σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό του στόματος
  • Ανεξήγητη αιμορραγία στο στόμα και μούδιασμα
  • Έντονος πόνος σε οποιαδήποτε σημείο του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού
  • Επίμονες πληγές στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο στόμα που αιμορραγούν και δεν επουλώνονται μέσα σε δυο εβδομάδες
  • Δυσκολία στο μάσημα ή στην κατάποση ή στην ομιλία
  • Βραχνάδα, πόνος στο λαιμό , ή οποιοδήποτε αλλαγή στη φωνή
  • Πόνος στο αυτί
  • Μεγάλη απώλεια βάρους

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας αμέσως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.

Καρκίνος του στόματος

Καρκίνος του στόματος: Παράγοντες κινδύνου

  • Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου του στόματος.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι καρκίνοι του στόματος είναι περίπου έξι φορές πιο συχνοί στους πότες.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
  • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε νεαρή ηλικία.
  • Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο του στόματος.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share