Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πως φυλάμε το ψωμί, για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;

Μην κάνεις αυτά τα λάθη

6 Ιουνίου 2021 15:06
Πως φυλάμε το ψωμί, για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

“Μα, το ψωμί που τρώω”, ορκίζονταν μερικοί παλιοί, για να αποδείξουν πόσο ειλικρινή ήταν τα λεγόμενά τους. Γιατί το ψωμί ήταν, είναι!, από τα σημαντικότερα τρόφιμα της ζωής μας. Παράλληλα, δες 9+1 λόγους για να τρως καθημερινά αυτό το ψωμί.

Ένα βασικό τρόφιμο που όλους μας ενώνει: φτωχούς και πλούσιους, μοντέρνους και παραδοσιακούς, δύσκολα θα βρεις κάποιον που δεν έχει απολαύσει ηδονικά μια μαγική μπουκιά φρέσκου ψωμιού, βουτηγμένου στο άφθονο λαδόξυδο της χωριάτικης. Ευτυχώς στην εποχή μας, μπορούν να τρώνε ωραιότατο ψωμάκι ακόμα και όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το ν’ αγοράζεις φρέσκο ψωμί από τον φούρνο και μέχρι να γυρίσεις σπίτι, λείπει η άκρη με την τραγανή -ακόμα- κόρα. Ή ν’ απολαμβάνεις το σπιτικό ζυμωτό ψωμί που βγήκε από την κουζίνα σου. Όμως όταν δεν τρως ένα καρβέλι στην καθισιά, κάπως πρέπει να το αποθηκεύσεις, για να μπορέσεις να το απολαύσεις και τις επόμενες 2-3 μέρες, χωρίς να το πετάξεις. Διάβασε παρακάτω πως.

Πως φυλάμε το ψωμί, για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό;

Μην κάνεις αυτό το λάθος

Όταν ήμουν μικρή, έβλεπα τη γιαγιά μου να το κάνει: τύλιγε καλά το leftover ψωμί και το έβαζε στο ψυγείο, για να εμποδίσει το μούχλιασμα. Μέγα λάθος! Όταν βάζεις το ψωμί στο ψυγείο (ακόμα και καλά καλυμμένο), η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικρατεί, επιταχύνουν την κρυσταλλοποίηση του αμύλου και εκείνο μπαγιατεύει ακόμα πιο γρήγορα.

Φύλαξέ το σωστά

Εδώ σου ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να αφήσεις την φυσική διαδικασία του φρέσκου ψωμιού απλώς να συμβεί και να το απολαύσεις με διαφορετικούς τρόπους, αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Την πρώτη μέρα του ψωμιού, όταν ακόμα η κόρα θα είναι τραγανή και η ψίχα αφράτη, απόλαυσέ το ως έχει. Όσο μείνει, τύλιξέ το καλά (αεροστεγώς, όχι μόνο με πετσέτα) και φύλαξέ το στον πάγκο της κουζίνας, κατα προτίμηση όχι σε ζεστό σημείο (π.χ. δίπλα στα μάτια) ή σημείο που χτυπά ο ήλιος. Την δεύτερη μέρα, όταν η κόρα θα είναι πλέον μαλακή, μπορείς να το απολαύσεις ως έχει ή να το φρυγανίσεις για λίγα λεπτά και να το χρησιμοποιήσεις σαν συνοδευτικό, βάση για μπρουσκέτες ή ζεστά σάντουιτς. Την τρίτη πλέον μέρα, το ψωμί σου θα έχει μπαγιατέψει για τα καλά. Θα το πετάξεις; Φυσικά και όχι! Προβλέπονται λαχταριστά σουφλέ ψωμιού με τυριά, στράτες και κολασμένες αυγοφέτες.

Πως φυλάμε το ψωμί, για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό

Ο άλλος τρόπος, είναι να παγώσεις τον χρόνο: δηλαδή να βάλεις το ψωμί στην κατάψυξη! Ξέρω, ξέρω, ακούγεται σαν τρελή αποτυχία, όμως δεν είναι και -πίστεψέ με- το έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Ειδικά με τα ιδιαιτέρως νόστιμα ψωμιά, που μπορεί να έχω αγοράσει από ένα φημισμένο φούρνο κάπου, σε κάποια γειτονιά. Όμως πρόσεξε: δεν θα πας να καταψύξεις το ψωμί που σου έχει μείνει, μετά από 2-3 μέρες. Η ψύξη πρέπει να συμβεί την πρώτη μέρα: με το που πάρεις απόφαση ότι όχι, αυτό το καρβέλι δεν πρόκειται να φαγωθεί σήμερα, κόψτο σε φέτες, κάλυψέ το αεροστεγώς, βάλτο στην κατάψυξη και για τους επόμενους, ας πούμε δύο μήνες, μπορείς να βγάζεις 1-2 φέτες ψωμί τη φορά, να το αφήνεις να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου (σε 10-15 λεπτά) και να το απολαμβάνεις -σχεδόν- σαν να ήταν στις δόξες της πρώτης μέρας. Κι αν σου φαίνεται “κάπως”, απλώς φρυγάνισέ το!

Πως φυλάμε το ψωμί

Τηγανόψωμα με τη συνταγή της γιαγιάς για όταν... θέλουμε να φάμε κάτι στα γρήγορα

Φτιάξτε αφράτα και λαχταριστά τηγανόψωμα! Πρόκειται για μία εύκολη, γρήγορη, οικονομική και γευστική συνταγή, η οποία θα σας "λύσει" τα χέρια, διότι μπορείτε να την προσφέρετε στην οικογένειά σας, σε φίλους και σε γνωστούς, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε τηγανόψωμα, δείτε εδώ μια συνταγή για γύρο κοτόπουλο.

Τηγανόψωμα - Δείτε αναλυτικά υλικά και διαδικασία

Υλικά συνταγής

  • 3 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά τις σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • Ελάχιστη ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό
  • Τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι σε χοντρά κομμάτια

Τηγανόψωμα με τη συνταγή της γιαγιάς για όταν... θέλουμε να φάμε κάτι στα γρήγορα

Εκτέλεση συνταγής

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι.
  • Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, προσοχή χλιαρό όχι ζεστό ούτε καυτό κόβει η μαγιά, ρίχνουμε μέσα την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλο χλιαρό νερό ,τόσο ώστε να γίνει η ζύμη μας ελαστική και να πλάθεται.
  • Αν κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας τα ξεπλένουμε τα σκουπίζουμε και ξανά συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι μας το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος.
  • Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια να την έχουμε έτοιμη.
  • Κόβουμε από την ζύμη μπαλάκια σε μέγεθος μήλου φιρικιού και λίγο μεγαλύτερο και μέσα στην παλάμη μας το ανοίγουμε σαν πιτούλα.
  • Βάζουμε στην μέση μπόλικη φέτα, το διπλώνουμε σαν τυρόπιτα και με το χέρι το ξανά ανοίγουμε όπως στην αρχή και το ξαναπλάθομαι με το χέρι για να πάει η φέτα παντού.
  • Και δίνουμε σχήμα όπως τα μπιφτέκια μπαλάκι και μετά το πατάμε με την παλάμη στην μέση δεν μας νοιάζει αν η φέτα φαίνεται λίγο και δεν είναι όλη μέσα που καλύτερα να είναι κλεισμένη όλη μέσα.
  • Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε λάδι προτιμήστε ηλιέλαιο να ζεσταθεί και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε προσέχοντας μην αρπάξουν σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθούν και μέσα.
  • Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά σε πιάτο.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share