Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τσάι: Θεραπευτικές ιδιότητες που λίγοι γνωρίζουν

Αντικατέστησε το με τον καφέ σου

3 Ιουνίου 2021 11:27
Τσάι: Θεραπευτικές ιδιότητες που λίγοι γνωρίζουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τσάι: Το τσάι βοτάνων είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες κι εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, αποτελεί μία καλή εναλλακτική αν δεν είσαι λάτρης του νερού.

Η ποικιλία είναι μεγάλη, με τις φυσικές γεύσεις να καλύπτουν τα διαφορετικά γούστα. Δεν είναι όμως μόνο η γεύση που μετράει αφού το τσάι βοτάνων είναι ένας καλός σύμμαχος ενάντια στο κρυολόγημα και συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Μιας και το τσάι αποτελεί μία ιδανική εναλλακτική αντί για καφέ, μπορείς να ξεκινήσεις αντικαθιστώντας τον απογευματινό σου καφέ με μία κούπα ζεστό τσάι. Οι επιλογές είναι πολλές και τα οφέλη ακόμα περισσότερα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα παγκοσμίως. Απαλύνει τους πόνους στο στομάχι και ανακουφίζει από προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και φουσκώματα. Το χαμομήλι σε βοηθά να χαλαρώσεις με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ.

Τσάι: Θεραπευτικές ιδιότητες που λίγοι γνωρίζουν

Μέντα

Η μέντα είναι ένα φυσικό αρωματικό που βοηθά πολύ στη διαδικασία της πέψης και μειώνει το φούσκωμα. Συνιστάται επίσης σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μπορεί να νικήσει τη ναυτία. Η δροσερή αναπνοή είναι ένα ακόμα θετικό για να συμπεριλάβεις το τσάι μέντας στην καθημερινότητά σου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ιδιότητά του να ενισχύει τον οργανισμό. Το τσάι με τζίντζερ τονώνει και ταυτόχρονα καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα, ενώ έχει επίσης αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λεβάντα

Η λεβάντα χρησιμοποιείται συχνά ως ένα αρωματικό βότανο, αλλά οι θεραπευτικές χρήσεις της εκτιμούνται εδώ και αιώνες. Αυτό το τσάι είναι χαλαρωτικό και σου εγγυάται έναν υπέροχο ύπνο, αλλά και ενίσχυση της καλής σου διάθεσης. Επίσης, βοηθάει στη βελτίωση προβλημάτων στο στομάχι και καταπολεμά τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα.

Τσάι χαμομήλι

Ιβίσκος

Το λουλούδι ιβίσκου είναι ένα ακόμα δημοφιλές τσάι. Δεν έχει απλά εξωτική γεύση και μυρωδιά, αλλά συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος χάρη στη βιταμίνη C. Βοηθά επίσης στη μείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης, ενώ μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Κάρδαμο

Τα λευκά λουλουδάκια από το φυτό κάρδαμο είναι αυτά που αποξηραίνονται για να γίνει στη συνέχεια αυτό το υπέροχο τσάι. Έχει γλυκιά γεύση και τέλειο άρωμα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους tea lovers. Αν πίνεις πολύ καφέ, το κάρδαμο θα βοηθήσει στην αποβολή της καφεΐνης από τον οργανισμό σου, ενώ καταπολεμά τη ναυτία και μειώνει τους στομαχικούς πόνους.

Πράσινο τσάι

Ένα από τα πιο ευεργετικά είδη τσαγιού είναι το πράσινο, αφού είναι πολλές οι μελέτες που θέλουν να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και να καταπολεμά τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Το πράσινο τσάι αποτελεί μία υπέροχη επιλογή για την προστασία της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου σου.

Τσάι βοτάνων και ιδιότητες

Εχινάτσια

Η εχινάτσια είναι ένα φυτό με άπειρες θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την πρόληψη μίας σειράς παθήσεων, όπως το κρυολόγημα. Αυτό το ισχυρό βότανο περιέχει δραστικές ουσίες που ενισχύουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής. Η εχινάτσια έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη γενική κατάσταση της υγείας σας.

Λεμονόχορτο

Εκτός από τη μαγειρική, το λεμονόχορτο μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως τσάι. Ένας από τους λόγους που σερβίρεται μετά το δείπνο είναι γιατί βοηθά στην πέψη και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το στομάχι. Παρόλο που πίνεται και σκέτο, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να το συνδυάσουν με άλλα βότανα, δημιουργώντας ένα υπέροχο blend.

Τσουκνίδα

Μπορεί να μην θέλεις σε καμία περίπτωση να πιάσεις μία τσουκνίδα, αλλά μόλις τα φύλλα της αποξηρανθούν είναι ασφαλή να τα πιάσεις και να τα πιεις σε αφέψημα. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες, αφού το αφέψημα τσουκνίδας βελτιώνει τα συμπτώματα πολλών παθήσεων, όπως η αναιμία, τα αρθριτικά και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τσάι λεμονόχορτο

Τα 10 πιο παράξενα είδη τσαγιού στον κόσμο

Το τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα, εύκολο στην παρασκευή και την κατανάλωση, ενώ δεν είναι λίγοι οι πολιτισμοί, κυρίως στην Ανατολή, που έχουν βαθιές πολιτιστικές ρίζες στην κατανάλωση τσαγιού. Σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε το πράσινο και το μαύρο τσάι, τις αρωματικές ποικιλίες αλλά και αυτά που έχουν φρουτώδη γεύση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ποικιλίες που παρασκευάζονται από παράξενα συστατικά, άγνωστα τα περισσότερα στο ευρύ κοινό. Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει το top 10 των πιο παράξενων τσαγιών που καταναλώνουν οι άνθρωποι στον κόσμο.

Kombucha (τσάι κομπούχα)

Πρόκειται για ένα ρωσικό τσάι που φημίζεται για την ξινή γεύση του, γνωστό και ως «τσάι κβας» στους Ρώσους. Με καταγωγή από την παλαιότερη περιοχή της Ματζουρίας, το Kombucha παρασκευάζεται από γλυκό μαύρο τσάι που ζυμώνεται μέσα σε μύκητες. Η συνταγή είναι μυστική, ενώ στα κείμενα αναφέρεται να κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στη Λετονία το 1911.

Kombucha (τσάι κομπούχα)

Brick Tea (τσάι των τούβλων)

Αν σκέφτεστε τσάι που γίνεται από… τούβλα, η φαντασία σας δεν είναι πολύ μακριά από την αλήθεια! Το όνομα δόθηκε στο τσάι από τον τρόπο παρασκευής του: Μαύρο τσάι σε σκόνη «τρίβεται» ανάμεσα σε δύο τούβλα και, στη συνέχεια, η σκόνη αυτή διαλύεται σε βραστό νερό. Στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουν εύκολα το τσάι ήταν να το τοποθετήσουν ανάμεσα σε τούβλα, γεγονός που έδινε μετά στο ρόφημα μια ιδιαίτερη γεύση. Έτσι οι άνθρωποι σκέφτηκαν να τρίβουν το τσάι στα τούβλα, για να έχουν το συγκεκριμένο γευστικό αποτέλεσμα.

Brick Tea (τσάι των τούβλων)

Pu-erh (τσάι με μύκητες)

Εξωτικό κινέζικο τσάι, γνωστό στον κόσμο των εραστών τσαγιού. Το Pu-erh είναι στην πραγματικότητα ένα πράσινο τσάι που αναπτύσσεται αργά με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου μύκητα. Παράγεται μόνο στην επαρχία Γιουνάν και είναι ένα από τα πιο ακριβά τσάγια στον κόσμο.

Pu-erh (τσάι με μύκητες)

Awabancha (τσάι τουρσί)

Το τσάι αυτό έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια γαλακτικού οξέος και παράγεται στην πόλη Σικόκου της Ιαπωνίας. Τα φύλλα θυμίζουν περισσότερο… τουρσί και ολόκληρη η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Για το λόγο αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο σπάνια τσάγια στον κόσμο.

Awabancha (τσάι τουρσί)

Kukicha (τσάι με κοτσάνια)

Παρασκευάζεται μόνο από τα κοτσάνια, τους μίσχους και τους βλαστούς του πράσινου τσαγιού και όχι τα φύλλα. Αυτά τα μέρη του φυτού που συνήθως πετάγονται ή χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα σε άλλες χώρες, στην Ιαπωνία τα συνδυάζουν για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό τσάι που ονομάζεται Kukicha. Διακριτική γεύση και δυνατό άρωμα κάνουν το ρόφημα αυτό ακατανίκητο!

Kukicha (τσάι με κοτσάνια)

Dragon & Tiger Tea (τσάι με αλκοόλ)

Στην ουσία πρόκειται για έναν συνδυασμό αλκοόλης και μαύρου τσαγιού, σε συγκεκριμένες δόσεις. Συνήθως το αλκοόλ είναι λιγότερο από το τσάι, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Οι Κινέζοι, παρόλα αυτά, προτιμούν το μπράντι, που ταιριάζει καλύτερα με το μαύρο τσάι. Η σωστή δόση είναι 1/2 ή 1/4 από το καπάκι του μπουκαλιού σε ένα φλιντζάνι ζεστό τσάι. Προσοχή: Πρώτα πρέπει να ρίξετε το αλκοόλ και μετά το τσάι!

Dragon & Tiger Tea (τσάι με αλκοόλ)

Pocha (τσάι με βούτυρο)

Παρασκευάζεται στο Θιβέτ και είναι ουσιαστικά τσάι με βούτυρο που φτιάχνεται από το γάλα του Yak (είδος βοοειδούς της περιοχής), ως υποκατάστατο του γάλακτος. Το τσάι είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του πολιτισμού του Θιβέτ και το Pocha είναι ό,τι πρέπει για τους παγωμένους χειμώνες της χώρας. Προσφέρει υψηλή θερμιδική ενέργεια αλλά και μεγάλη προστασία από τα σκασμένα χείλη, δεδομένου ότι περιέχει βούτυρο. Μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος βουτύρου, γιατί αφήνει έντονη λιπαρότητα στο ρόφημα.

Pocha (τσάι με βούτυρο)

Garlic Tea (τσάι σκόρδου)

Το… τσάι σκόρδου είναι ένα από τα πλέον παράξενα τσάγια στον κόσμο, λόγω γεύσης και -κυρίως- αρώματος! Παρόλα αυτά το σκόρδο -ως γνωστόν- συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας το λίπος στο σώμα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η Αντζελίνα Τζολί το έχει πρώτο στη λίστα των προτιμήσεών της.

Garlic Tea (τσάι σκόρδου)

Panda Poo Tea (τσάι πάντα)

Είδος πράσινου τσαγιού που αναπτύσσεται μόνο με τη χρήση κοπριάς από… πάντα! Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά τσάγια στον κόσμο, καθώς μόλις 50 γραμμάρια κοστίζουν περίπου 3.500 δολάρια! Βέβαια, η δοσολογία για ένα φλιτζάνι δεν απαιτεί πάνω από 3 γραμμάρια, γιατί διαφορετικά το ρόφημα γίνεται βαρύ και πικρίζει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κοπριά των πάντα αποτελεί άριστο καλό οργανικό λίπασμα καθώς τα συμπαθή ζώα τρέφονται μόνο με μπαμπού.

Panda Poo Tea (τσάι πάντα)

Dry Ice Tea Bubble (τσάι με ξηρό πάγο)

Δροσερό, πολύ δροσερό τσάι, αφού η θερμοκρασία του αγγίζει τους -78,5 βαθμούς Κελσίου! Αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αλλάζει από αέριο σε στερεό και αντίστροφα. Αν και ως αέριο είναι αόρατο, το κατεψυγμένο CO2 (γνωστό ως «ξηρός πάγος») μοιάζει πολύ με παγωμένο νερό. Και πριν βιαστείτε να χαρείτε με τη… δροσιά του, σκεφτείτε ότι το άγγιγμα του ξηρού πάγου στη σάρκα είναι επώδυνο, ενώ μπορεί να προκαλέσει και επικίνδυνα εγκαύματα. Ωστόσο, το εν λόγω τσάι αποτελεί δημοφιλές ρόφημα στο Πεκίνο, τόσο ανάμεσα σε ντόπιους όσο και τουρίστες, που δείχνουν να το προτιμούν όλο και περισσότερο.

Dry Ice Tea Bubble (τσάι με ξηρό πάγο)

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share