Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κουνούπια: Επιτέλους ας τα διώξουμε για πάντα με φυσικό τρόπο

Πείτε αντίο!

3 Ιουνίου 2021 10:18
Κουνούπια: Επιτέλους ας τα διώξουμε για πάντα με φυσικό τρόπο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κουνούπια: Είναι ίσως τα πιο ενοχλητικά έντομα του καλοκαιριού. Κάνουν φασαρία, σας αφήνουν άσχημα σημάδια και σας κάνουν να ξανασκεφτείτε το αν θα φάτε γλυκό ή όχι.

Λένε πως τα κουνούπια πάνε σε «γλυκοαίματους» ανθρώπους και αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Τα κουνούπια έχουν πολύ δυνατή όσφρηση και επιλέγουν το θήραμά τους με βάση τον ιδρώτα του. Από το ιδρώτα μπορούν να καταλάβουν αν είστε «γλυκοαίματοι» ή όχι.

Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο αλλά τα κουνούπια είναι ως ζώα, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως. Παράλληλα. δείτε τι πρέπει να τρώτε για να μην σας τσιμπάνε.

Μπορείτε εύκολα να απωθήσετε τα κουνούπια από το σπίτι σας με φυσικούς τρόπους καθώς τα έτοιμα εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν ένα τοξικό που ονομάζεται DEET και είναι πολύ βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου.

Κουνούπια: Επιτέλους ας τα διώξουμε για πάντα με φυσικό τρόπο

Λεβάντα

Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας γύρω γύρω σε όλα τα παράθυρα και κοιμηθείτε ήσυχοι το βράδυ καθώς τα κουνούπια σιχαίνονται τη συγκεκριμένη μυρωδιά. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και στο σώμα σας λίγο έλαιο για να μην σας πλησιάσει κανένα κουνούπι.

  • Μείγμα λεβάντας - ελαιόλαδου

    Φτιάξτε ένα πολύ ωραίο και ενυδατικό λάδι για το σώμα αναμειγνύοντας 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψεκάστε με αυτό το μείγμα το σώμα σας και μείνετε ήσυχοι. Δεν πρόκειται να σας πλησιάσει κουνούπι.

  • Μείγμα από αιθέρια έλαια

    Ανακατέψτε αιθέρια έλαια όπως citronella , λεμονόχορτο και ευκάλυπτο σε ίσες ποσότητες και βάλτε σε διάφορα σημεία του σώματός σας. Και τα τρία αυτά έλαια είναι οι πιο φανατικοί εχθροί των κουνουπιών.

Λεβάντα

Δενδρολίβανο

Τα κουνούπια λατρεύουν τα μπάρμπεκιου και γι' αυτό μπορεί να αντιμετωπίζετε συχνά πρόβλημα με κουνούπια κάθε φορά που αποφασίζετε να κάνετε μπάρμπεκιου. Το δενδρολίβανο όμως είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των κουνουπιών. Μπορείτε να διώξετε τα κουνούπια πανεύκολα ρίχνοντας μερικά κλωναράκια δενδρολίβανο μέσα στο μπάρμπεκιου. Το φαγητό σας θα νοστιμεύσει και τα κουνούπια θα φύγουν οριστικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζετε εργαστηριακά ένα απωθητικό κουνουπιών που σκοπό θα έχει να μειώνει τη δυνατότητα όσφρησης των κουνουπιών. Έτσι τα κουνούπια δε θα μπορούν να μυρίσουν τα θηράματα τους, δηλαδή τους ανθρώπους και δε θα τσιμπάνε. Αυτό το σκεύασμα θα δημιουργηθεί σε 5-10 χρόνια και θα είναι το τέλειο όπλο κατά της ελονοσίας που μαστίζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.

Καλλιεργείστε εντομοαπωθητικά φυτά

Υπάρχουν κάποια φυτά που διώχνουν τα κουνούπια με την έντονη μυρωδιά τους. Μερικά από αυτά είναι το βάλσαμο, ο δυόσμος και η λεβάντα. Βάλτε μερικά γλαστράκια με αυτά τα φυτά στον κήπο ή τη βεράντα σας και απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά κουνούπια.

Καλλιεργείστε εντομοαπωθητικά φυτά

Φάτε περισσότερο σκόρδο

Το σκόρδο, αφού μπει στο στομάχι μας καταλήγει στο αίμα και η μυρωδιά του βγαίνει έντονα από τον ιδρώτα σας. Αυτή η μυρωδιά είναι ένα φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Το μόνο αρνητικό είναι πως μπορεί να απωθήσει και τους γύρω σας.

Μην αφήνετε λιμνάζοντα νερά

Τα κουνούπια λατρεύουν τα βρώμικα νερά και γι'αυτό δεν πρέπει να αφήνετε καμία επιφάνεια με νερό στη βεράντα σας. Φροντίστε να αδειάζετε τα μπολ ή τις γλάστρες που έχουν επιπλέον νερό για να μην γίνονται εστία κουνουπιών.

Χρησιμοποιήστε ψευδομελέλαιο

Το ψευδομελέλαιο είναι ένα έλαιο που βγαίνει από το δέντρο που είναι γνωστό στην Ινδία ως το «Δένδρο της Ζωής». Αν αλείψετε με αυτό κάποια σημεία του σώματός σας τότε δεν πρόκειται να σας πλησιάσει κανένα κουνούπι.

Πώς όμως μπορούμε να προστατευθούμε από τα κουνούπια;

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια για την υγεία μας;

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι το τσίμπημα ενός κουνουπιού γίνεται όλο και πιο ενοχλητικό και επίμονο ενώ συχνά τα τσιμπήματα είναι και μολυσμένα μ’ ένα τσίμπημα να εξελίσσεται σε πρήξιμο, να γεμίζει πύον, να προκαλεί ατελείωτη φαγούρα, να γίνεται πληγή και να παίρνει πολλές μέρες για να περάσει.

Τα κουνούπια που παλιά ήταν απλά μία μικρή ενόχληση τώρα έχουν μετατραπεί σε κουνούπια-γίγαντες, σε κουνούπια τίγρεις, σε κουνούπια του Νείλου κτλ. κτλ. το καθένα κουβαλώντας τις δικές του εστίες μόλυνσης. Μάλιστα υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών στον κόσμο και περίπου 60 στην Ελλάδα και από αυτά καταπολεμούνται μόνο τα 10.

Τα κουνούπια ως φορείς ασθενειών

Το κουνούπι Τίγρης, εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία, σε μακρινές περιοχές πέρα από το «σπίτι» του και είναι μαύρο, με λευκές γραμμές στη ράχη του και λευκούς δακτυλίους στα πόδια του, ενώ μοιάζει σαν τίγρης, εξ’ ου και το όνομά του. Είναι πολύ επιθετικό και μάλιστα επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της μέρας και προτιμά τα γόνατα και τους αστραγάλους ενώ δε σταματά μόνο στους ανθρώπους αλλά επιτίθεται και στα σκυλιά. Αναπαράγεται με τα’ αυγά του που αφήνει όπου υπάρχει υγρασία, όπως σε δοχεία ποτίσματος, σε λούκια, υδρορροές, πιατάκια γλάστρας και γενικά όπου είναι δυνατόν να διατηρηθεί έστω και λίγο νερό.

Λένε πως τα κουνούπια πάνε σε «γλυκοαίματους» ανθρώπους

Δυστυχώς το κουνούπι Τίγρης έχει ενοχοποιηθεί ως φορέας πολλών επικίνδυνων και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα, όπως ελονοσία (malaria), Δάγκειο αιμορραγικό πυρετό (dengue hemorrhagic fever), κίτρινο πυρετό (Yellow fever virus), τσικουνγκούνια (chikungunya), Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Ποσοστό μικρότερο από το 1%, μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η νόσος περνάει ήπια, από μόνη της, σε 3-10 ημέρες.

Ομοίως και τα κουνούπια Γίγαντες που είναι εξαιρετικά μεγάλα, που παρά τους ψεκασμούς που γίνονται φαίνονται να είναι ανθεκτικά. Προκαλούν μάλιστα και έντονες αλλεργίες κυρίως στα βρέφη ενώ και αυτά βρίσκονται περισσότερα γύρω από λιμνάζοντα νερά ενώ κυκλοφορούν όχι μόνο το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τουλάχιστον είναι παρήγορο ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, όπως διαβεβαίωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής: «Δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα, ιδιαίτερα από χώρες στις οποίες έχει κάνει το πρώτο του κύμα και χώρες στις οποίες υπάρχει παρουσία των κουνουπιών. Αυτό είναι κάτι θετικό».

Κουνούπια: Επιτέλους ας τα διώξουμε για πάντα με φυσικό τρόπο - Δες πως

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Κατ’ αρχήν γνωρίζοντας τις «συνήθειες» των κουνουπιών μπορούμε ανάλογα να δράσουμε. Τα κουνούπια βρίσκονται πιο πολύ στο μπαλκόνι, στις αυλές, στον κήπο, στα χωράφια και μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία όπου αφήνουν τα αβγά τους και άρα πρέπει:

  • Να κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών).
  • Να ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.
  • Να μην αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά και απόβλητα.
  • Να απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, κλπ)
  • Επίσης στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον εξελιγμένες συσκευές εξολόθρευσης κουνουπιών που δεν περιέχουν χημικά και δεν βγάζουν οσμές.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share