Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί για τη διατροφή σου - 9+1 λόγοι για να το τρως καθημερινά

Δεν υπάρχει λόγος να το στερηθείς

2 Ιουνίου 2021 20:21
Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί για τη διατροφή σου - 9+1 λόγοι για να το τρως καθημερινά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψωμί είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά της διατροφής μας και οφείλουμε να το έχουμε στην καθημερινότητά μας, αν και υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος, που πρέπει να διαλέγουμε, ενώ πρέπει να γνωρίζεις και τις διαφορές του με το ψωμί του τοστ.

Δεν υπάρχει λόγος να το στερηθείς, αρκεί να επιλέγεις «ψωμί ολικής άλεσης, που έχει περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από το λευκό ψωμί», όπως εξηγεί η διαιτολόγος Paige Whitmire, RD, LDN.

Από την άλλη, το λευκό ψωμί «εκτοξεύει το σάκχαρο στο αίμα πολύ περισσότερο από το ολικής άλεσης». Αυτές οι απότομες μεταπτώσεις σακχάρου, σύμφωνα με τη Whitmire, μπορεί να οδηγήσουν σε πλήθος προβλημάτων υγείας, ανάμεσα στα οποία είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Ψωμί ολικής άλεσης

Οι λόγοι για να τρως κάθε μέρα ψωμί

  • Βασική πηγή ενέργειας. Το ψωμί είναι μια από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων. Η ταχύτητα με την οποία το σώμα σας αφομοιώνει τους υδατάνθρακες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού που θα επιλέξετε. Μερικοί τύποι, όπως το ψωμί σίκαλης και οι διάφορες ποικιλίες ολικής άλεσης απελευθερώνουν τα σάκχαρά τους με αρκετά σταθερό ρυθμό, τα περισσότερα ψωμιά όμως, όπως τα λευκά, απελευθερώνουν τα σάκχαρα τους γρήγορα.
  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μόλις μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.
  • Δεν έχει λιπαρά.
  • Περιέχει πρωτεΐνη. Μολονότι το ψωμί θεωρείται μια πλούσια σε υδατάνθρακες τροφή, περιέχει κάποια ποσότητα πρωτεΐνης. Δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το σώμα, όταν όμως τρώγεται μαζί με όσπρια, όπως φασόλια, συμβάλλει στη δημιουργία μιας σημαντικής πηγής πρωτεΐνης η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για χορτοφάγους.
  • Σημαντική πηγή ασβεστίου. Πολλά από τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού ενισχύονται με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.
  • Είναι γεμάτο ζωτικές βιταμίνες. Αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, όπως θειαμίνη και νιασίνη. Είναι βιταμίνες απαραίτητες για την υγεία, δεδομένου ότι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, ρυθμίζει την όρεξη και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Είναι πηγή σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείο που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από το στρες, τη ρύπανση και τη γήρανση.
  • Καλή πηγή μετάλλων. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων, όπως το μαγνήσιο, που είναι απαραίτητο για υγιή οστά, κάλιο για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και ψευδαργύρου για ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κύρια πηγή σιδήρου. Το ψωμί, μαζί με δημητριακά παρέχουν σχεδόν το 50% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγιή ανανέωση των κυττάρων του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας.
  • Τέλος, συνδράμει στην απώλεια του βάρους. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει προκαλεί αίσθημα κορεσμού που διαρκεί.
TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share