Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πρέπει να τρώμε περισσότερο κατεψυγμένο ψάρι από φρέσκο - Διαβάστε γιατί

Οι διαφορές με το φρέσκο

2 Ιουνίου 2021 09:56
Πρέπει να τρώμε περισσότερο κατεψυγμένο ψάρι από φρέσκο - Διαβάστε γιατί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψάρι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να φάμε. Ωστόσο, είναι μια δύσκολη τροφή είτε να την βρεις και να την αγοράσεις είτε να την μαγειρέψεις.

Επίσης, είναι γενικά ένα ακριβό προϊόν, γι’ αυτό και δεν είναι κάτι που τρώμε αρκετά συχνά. Ωστόσο, όταν ακούμε ψάρι, σκεφτόμαστε ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα με δροσερό κρασί ή ούζο! Είναι μύθος ή αλήθεια τελικά πως είναι συνδυασμός "θάνατος" το ψάρι με τη φέτα;

Όλα εξαρτώνται από το ψάρι που επιλέγουμε να πάρουμε. Εδώ ξεκινά η συζήτηση για το κατεψυγμένο ψάρι.

Πρέπει να τρώμε περισσότερο κατεψυγμένο ψάρι από φρέσκο

Πριν μια δεκαετία, άρθρο της Washington Post σημείωσε το χαμηλό ίχνος του σε άνθρακα, την συχνά ανώτερη ποιότητα αλλά και την απροθυμία των πολιτών να αγοράσουν κατεψυγμένο ψάρι. Δέκα χρόνια μετά, έρχεται να ισχυριστεί ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αυξήσει την ποιότητά τους, που συχνά ξεπερνά τα φρέσκια ψάρια που αγοράζουμε από τα ιχθυοπωλεία και που βρίσκονται στον πάγο.

Μύθος ότι το κατεψυγμένο δεν είναι υγιεινό;

Αν και θεωρούμε ότι υγιεινό είναι μόνο οτιδήποτε φρέσκο, με τα κατεψυγμένα ψάρια μειώνεις τα απόβλητα, είσαι καλύτερος με το περιβάλλον και δεν ξοδεύεις πολλά χρήματα. Πλέον, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη γεύση και στην υφή ενός φρέσκου και ενός κατεψυγμένου ψαριού.

Ακόμη, πολλές φορές το κατεψυγμένο ψάρι πωλείται για φρέσκο. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα καθώς μπορεί να εκτεθεί σε μόλυνση. Για παράδειγμα, ο σολομός Αλάσκας, όλο τον χρόνο, εκτός της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου, είναι κατεψυγμένος.

Πρέπει να τρώμε περισσότερο κατεψυγμένο ψάρι από φρέσκο - Διαβάστε εδώ γιατί

Όταν αγοράζεις ψάρια καλό είναι να έχεις μαζί σου ψυγειάκι ή να ζητήσεις σακούλα με πάγο, ώστε να εκτεθούν όσο το λιγότερο γίνεται στον αέρα και να μην ξεπαγώσουν.

Ακόμη, πολλές φορές, τα φρέσκα ψάρια έρχονται από άλλες περιοχές ή χώρες. Οπότε, τελικά το κατεψυγμένο ψάρι δεν είναι καθόλου κακή επιλογή και ίσως θα ήταν καλύτερα να το προτιμούμε.

Γιατί πρέπει να τρώμε συχνά ψάρι; Πόσο ωφέλιμο είναι;

Το ψάρι αποτελεί ένα τρόφιμο άριστης θρεπτικής αξίας. Είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή και παράδοση και στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής κατέχει σημαντικότατη θέση. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε σχέση με τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών δείχνουν πως πρόκειται για μια τροφή πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο (σε όποια ηλικία και αν είναι).

Ξεχωρίζει για την ποιότητα του λίπους του, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή των διάσημων πλέον ω-3 λιπαρών οξέων. Παράλληλα, διαθέτει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και D, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μύθος ότι το κατεψυγμένο δεν είναι υγιεινό;

Οι θετικές επιδράσεις του λίπους του

Τα ψάρια περιέχουν μία από τις δύο οικογένειες απαραίτητων λιπαρών οξέων που ο οργανισμός αδυνατεί να παραγάγει μόνος του, την ομάδα των ω-3. Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι τεράστιο το ενδιαφέρον που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για αυτό το είδος λιπαρών. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη που ενοχοποιούνται για την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και «φημίζονται» για την επιβλαβή τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια προστατεύουν και συμβάλλουν στην πρόληψη και ρύθμιση πολλών ασθενειών του δυτικού πολιτισμού όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, η νόσος Crohn, ο καρκίνος του μαστού, ο προστάτης.

Το ψάρι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να φάμε

Οι θετικές αυτές επιδράσεις του λίπους του ψαριού φάνηκαν ύστερα από σειρά πειραματικών μελετών, όπου επίσης βρέθηκε πως πολυακόρεστα λίπη, κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα, είναι ευεργετικά κατά των θρομβώσεων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλή υγεία του δέρματος, στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών κ.ά. Είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών κυτταρικών μεμβρανών, για τη μεταφορά λιπών στο εσωτερικό του οργανισμού και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση πολλών κυτταρικών διεργασιών οι οποίες συσχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, την αθηροσκλήρωση και τη φλεγμονή. Κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων και πιο ειδικά του εικοσιπεντανοϊκού (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) βρέθηκε πως μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL.

Μας καλύπτει από πλευράς πρωτεϊνών

Τα ψάρια δίνουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έτσι είναι μια καλή επιλογή, που μας βοηθάει να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Επίσης, οι πρωτεΐνες τους είναι πιο εύπεπτες από τις πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος και για αυτόν τον λόγο το ψάρι μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας ως προς την πρωτεϊνική του περιεκτικότητα. Η μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των ψαριών είναι 18 γρ. ανά 100 γρ. βρώσιμου τροφίμου, ενώ ορισμένα ψάρια μπορεί να ξεπερνούν τα 20 γρ. πρωτεϊνών ανά 100 γρ. προϊόντος. Δηλαδή, 100 γρ. από οποιοδήποτε σχεδόν ψάρι συνεισφέρει περίπου στο ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρωτεϊνών για έναν υγιή ενήλικο.

Δείτε γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερο κατεψυγμένο ψάρι από φρέσκο

Μας δυναμώνει

Οσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία, τα ψάρια αποτελούν μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου και ιδιαίτερα τα μικρά, όπως η μαρίδα και η αθερίνα, επειδή τα τρώμε με το κοκαλάκι τους. O φώσφορος υπάρχει επίσης σε σημαντικές ποσότητες στα οστά των μικρών ψαριών. Τα δύο αυτά μέταλλα βοηθούν στην καλύτερη δόμηση δοντιών και οστών.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι επίσης πλούσιες πηγές:

  • Ιωδίου, απαραίτητου για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
  • Σιδήρου, απαραίτητου στοιχείου που χρειάζεται για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης από τον οργανισμό.
  • Μαγνησίου, σημαντικού συστατικού για σχεδόν κάθε λειτουργία και ιστό του σώματος.
  • Ψευδαργύρου, που είναι συστατικό πολλών ενζύμων.
  • Μαγγανίου, που συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις.
  • Καλίου, που είναι απαραίτητο για τους μυς και τα νεύρα, καθώς και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
  • Σεληνίου, που είναι μία σημαντική αντιοξειδωτική ουσία.

Γεμάτα βιταμίνες

Τα ψάρια είναι επίσης πηγή πολλών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη Α έχει άμεση σχέση με την όραση, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ματιών μας. Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, αφού συμβάλλει μέγιστα στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Οι βιταμίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στο ήπαρ των άλλων ψαριών, όπου υπάρχουν και μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε. Πέρα από τις βιταμίνες Α και D, τα ψάρια μάς παρέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, νιασίνη, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων αλλά και τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Πρέπει να τρώμε περισσότερο κατεψυγμένο ψάρι από φρέσκο - Διαβάστε γιατί

Με λίγες θερμίδες

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να τρώμε ψάρια και να μη φοβόμαστε την αύξηση του βάρους. Το ψάρι (λιπαρό ή άπαχο) θεωρείται ιδιαίτερα «ελαφριά» τροφή, με λίγες θερμίδες (100-150 θερμίδες το πολύ/100 γρ. ψημένου ψαριού). Οχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, αφού παρέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα για τον καλύτερο δυνατό κορεσμό.

Πόσο ψάρι πρέπει να τρώμε

Η συνιστώμενη εβδομαδιαία πρόσληψη για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών είναι 2-3 μερίδες ψαριού, μία από τις οποίες πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι (μία μερίδα αντιστοιχεί σε 140 γρ. μαγειρεμένου ψαριού). Τα μικρότερα παιδιά καλύπτονται και με μικρότερες ποσότητες. Ετσι, από 18 μηνών έως 3 ετών είναι αρκετό να παίρνουν το 1/3 της μερίδας, από 4 έως 6 ετών τη μισή μερίδα, ενώ από 7 έως 11 ετών τα 2/3 της μερίδας.

Γιατί πρέπει να τρώμε συχνά ψάρι; Πόσο ωφέλιμο είναι;

10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες και προστατεύουν από καρδιακές επιπλοκές!

Η υψηλή χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστή και ως "κακή χοληστερόλη", είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της συσσώρευσης σκληρής πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία οδηγεί σε στένωσή τους, εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος και καταλήγει συνήθως σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλη σοβαρή καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε την διατροφή εκείνη, που θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας από την χοληστερόλη και να προστατευθείτε από καρδιακές επιπλοκές. Ποιες είναι οι τοπ 10 τροφές; Παράλληλα σας παρουσιάζουμε και τις 10 τροφές που φοβάται ο καρκίνος.

Τροφές αρτηρίες

Δείτε τι περιέχει η διατροφή ενάντια στην χοληστερίνη:

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. Το πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και το πίτουρο ρυζιού είναι δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες δεσμέυουν την περιττή χοληστερόλη στον οργανισμό σας και του επιτρέπει να την αποβάλλει από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας δώσουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διατηρώντας την πίεση του αίματος σας σε υγιή επίπεδα.

Φρούτα

Βάλτε μερικά φρούτα στην διατροφή σας, επειδή επίσης περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες. Προσθέστε 4-5 μερίδες ημερησίως από μήλα, αχλάδια, μπανάνες, δαμάσκηνα ή πορτοκάλια στην διατροφή σας για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την LDL χοληστερόλη στο αίμα σας. Αυτά τα φρούτα παρέχουν επίσης αρκετό κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαιτητικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση.

Λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζεται φυτικές στερόλες, οι οποίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις διαλυτές φυτικές ίνες. Επιλέξτε 3-5 ημερήσιες μερίδες στην καθημερινή σας διατροφή από έντονα χρωματισμένα λαχανικά (γλυκοπατάτες, μπρόκολο, καρότα κλπ). Τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, αντισταθμίζει την αρνητική δράση του αλατιού στην υπέρταση. Επίσης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο, παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Όσπρια

Σημαντικές ποσότητες διαλυτών ινών θα βρείτε επίσης στα όσπρια. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε φακές, φασόλια και ρεβίθια στη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL χοληστερόλη.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρτηρίες σας. Η φλεγμονή είναι ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προγραμματίστε τουλάχιστον 2 μερίδες από λιπαρά ψάρια (σολομός, ιππόγλωσσα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα κλπ) στην εβδομαδιαία διατροφή σας.

10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες και σε προστατεύουν από καρδιακές επιπλοκές!

Άπαχο κρέας

Χρειάζεστε 85-170 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος ή το υπερβολικό “καψάλισμά” του στα κάρβουνα. Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας.

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή και χωρίς λιπαρά) γαλακτοκομικά προϊόντα

Επιλέξτε τέτοιου τύπου γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λίπη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μυικού συστήματος. Δεν χρειάζεστε πάνω από 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών, ενώ περιέχουν και αρκετό μαγνήσιο. Χρειάζεστε μόνο μια χούφτα την ημέρα, επειδή οι ξηροί καρποί είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσια σε θερμίδες.

Έλαια

Τα καλά έλαια περιέχουν επίσης Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. Τα υγιή έλαια περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το έλαιο από canola. Το ελαιόλαδο ενισχύει επίσης τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), η οποία βοηθά στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προτιμήστε αυτού του τύπου τα έλαια αντί για βούτυρο στο μαγείρεμα για να πάρετε τις απαραίτητες 2-3 μερίδες που χρειάζεστε κάθε μέρα.

Ροφήματα

Το νερό είναι πολύ βασικό και πρέπει κάθε μέρα να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια. Αποφύγετε, ωστόσο, χυμούς και επεξεργασμένα ποτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, δηλαδή φυτοχημικών συστατικών που προστατεύουν τις αρτηρίες σας.

Εγκεφαλικό τροφές

Προειδοποιητικά συμπτώματα εγκεφαλικού

Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίζονται σταδιακά. Ωστόσο, αν έχετε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανότερο να εμφανίζετε ένα ή περισσότερα ξαφνικά προειδοποιητικά συμπτώματα όπως τα εξής

  • Μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδιαίτερα σε μια πλευρά
  • Σύγχυση ή δυσκολία να καταλάβετε άλλους ανθρώπους
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Δυσκολία να δείτε με το ένα ή με τα δυο μάτια
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στο να διατηρήσετε την ισορροπία ή το συντονισμό
  • Ζάλη
  • Σοβαρός πονοκέφαλος που έρχεται χωρίς γνωστή αιτία.

Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Να θυμάστε ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι επείγον περιστατικό.
  • Μην αμελείτε τα προειδοποιητικά συμπτώματα-ακόμα και αν έχετε μόνο ένα ή αν τα συμπτώματα είναι ελαφριά ή υποχωρούν.
  • Μην περιμένετε. Κάθε λεπτό μετρά.
  • Καλέστε το ασθενοφόρο αν έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα για περισσότερα από λίγα λεπτά.
  • Ελέγξτε τι ώρα ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ώστε να ενημερώσετε τους γιατρούς όταν φθάσετε στο νοσοκομείο.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share