Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έντερο: Μειώστε τους πόνους - Aυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν

Έχετε πρόβλημα με το έντερο;

1 Ιουνίου 2021 08:01
Έντερο: Μειώστε τους πόνους - Aυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κολικός του εντέρου είναι οξύς πόνος στην κοιλιά που αυξομειώνεται σε ένταση και συνήθως οφείλεται σε πάθηση του παχέος εντέρου.

Ένας πόνος στην κοιλιά που οφείλεται σε κολικό του εντέρου μπορεί να προέρχεται από κάτι απλό, όπως για παράδειγμα από δυσπεψία, αλλά μπορεί να υποδεικνύει επίσης και κάτι πιο σοβαρό, όπως για παράδειγμα φραγμό του εντέρου, παγκρεατίτιδα ή περιτονίτιδα.

Ο φραγμός ή η διόγκωση του εντέρου προκαλεί πόνο, του οποίου η ένταση αυξομειώνεται (κολικός) πολλές φορές, κάνοντας τον ασθενή να διπλώνεται στα δύο από το άλγος ή να στριφογυρίζει, ενώ συχνά συνοδεύεται από εμετό. Αντίθετα, η είσοδος μικροβίων στην κοιλιακή χώρα προκαλεί έντονο, σταθερό πόνο, που συχνά είναι πολύ ξαφνικός και επιδεινώνεται με τις κινήσεις.

Έμφραγμα: Ποιο σημείο του σώματος χτυπά "καμπανάκια" πριν τα συμπτώματα

Ένας ήπιος κολικός μπορεί να ανακουφιστεί με απλά φάρμακα, αλλά για το σοβαρό, παρατεταμένο πόνο ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί γιατρό.

Κολικός Εντέρου: Ποια είναι τα αίτια, που τον προκαλούν;

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε διάφορες αιτίες. Θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιου τύπου τροφική δυσανεξία ή στην αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη σόγια.

Ο κολικός εντέρου προκαλείται από σπασμό του εντέρου και μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρεντερίτιδα, κ.ά.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικά η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που εκδηλώνεται με κολικοειδή πόνο, φούσκωμα στην κοιλιά και απότομες αλλαγές των συνηθειών του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα), απασχολεί αγχώδεις ανθρώπους και συχνότερα νέες γυναίκες.

Η πάθηση αυτή σχετίζεται με πεπτικές διαταραχές όπως είναι η η απόφραξη του εντέρου (ειλεός) ή η στένωση των εντέρων και η νόσο του Crohn. Ο κολικός μπορεί επίσης να οφείλεται σε πέτρες στα νεφρά.

Έντερο: Μειώστε τους πόνους - Aυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν

Κολικός Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Κράμπες και πόνο στην κοιλιά που έρχεται και φεύγει. Ο πόνος μπορεί να είναι γύρω ή κάτω από τον αφαλό.
  • Εμετός
  • Φούσκωμα
  • Τυμπανισμός
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κράμπες και αέρια στην κοιλιά

Κολικός Εντέρου: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο κολικός του εντέρου εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, ή να εκδηλώνεται και με συνδυασμό όλων αυτών. Μπορεί να διαρκεί λίγο ή να επιμένει για αρκετή ώρα ή να κάνει κύκλους μέσα στην ημέρα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως εξ’ αποκλεισμού των υπολοίπων.

Ο ασθενής, δηλαδή, οφείλει να επισκεφτεί έναν ειδικό γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό του, και πιθανώς θα υποβάλει τον ασθενή σε κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου ή πολύποδα. Αν εξαιρεθούν αυτές οι καταστάσεις, τότε ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει λόγο για κολικό του εντέρου, δηλαδή για συσπάσεις του εντέρου που οφείλονται στο άγχος.

Κολικός Εντέρου: Τρόποι για να μειώσετε την ένταση

Ο κολικός εντέρου φαίνεται να γίνεται ηπιότερος αν ο ασθενής:

Χαλαρώσει και αφαιρέσει τη ζώνη και τα ρούχα που τον στενεύουν

Ξαπλώσει στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα

Κάνει χλιαρό μπάνιο ή βάλει ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά

Πάρει ένα απλό παυσίπονο. Δεν θα πρέπει όμως να γίνει υπερβολικά χρήση παυσιπόνων, γιατί μπορεί να κρύψουν μια σοβαρή κατάσταση.

Θα πρέπει επίσης να αποφευχθούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα σπασμολυτικά, εκτός αν τα συστήσει ο γιατρός

Εάν εμφανίσει τάση προς έμετο, καλό θα είναι να έχει κοντά του μια λεκάνη.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν κάθε είδους ζεστά επιθέματα στην περιοχή (κοιλιά), διότι διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα.

Κολικός Εντέρου: Βότανα που δρουν ως αντισπασμωδικά

  1. Βαλεριάνα: Από τα αρχαία χρόνια, όταν η ιατρική επιστήμη ήταν στα σπάργανα, την χρησιμοποιούσαν για τους πόνους και τη σπαστικότητα του εντέρου. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, είναι χαλαρωτικό και αντισπασμωδικό (μετριάζει τους μυϊκούς σπασμούς) και αναφυσώδες (ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τους σχετιζόμενους κολικούς). Σαν μυοχαλαρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από τις κράμπες και τον εντερικό κολικό. Είναι εξαιρετικό φάρμακο για την νευρική δυσπεψία, αλλά και σε περιπτώσεις σπαστικού ή ευερέθιστου εντέρου.
  2. Θυμάρι: Το έγχυμά του είναι για δυσεντερίες. Ανακούφιση στο πεπτικό. Είναι αντιδιαρροϊκό. Ανακουφίζει από κολικούς.
  3. Μάραθος: Το έγχυμα και το αφέψημα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του πεπτικού συστήματος, είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό, για τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους. Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.
  4. Κόλιανδρος: Το έγχυμά του είναι, επίσης, γαστροκινητικό και βοηθάει στη δυσπεψία. Το βότανο αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα να απαλλαχθεί από αέρια και καταπραϋνει τον κολικό πόνο που τα συνοδεύει κάποιες φορές. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από τα αέρια, ενώ καταπραΰνει τον πόνο (κολικό) που τα συνοδεύει. Ελέγχει τη διάρροια, αυξάνει την έκκριση πεπτικών υγρών, διεγείροντας την όρεξη.
  5. Κύμινο: Το έγχυμά του είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό. Μειώνει τη σήψη των τροφών, στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Ανακουφίζει από συσπάσεις στην κοιλιά σε περιπτώσεις κολικού, διάρροιας και δυσμηνόρροιας, συνδυάζεται καλά με το χαμομήλι.
  6. Χαμομήλι: Είναι καλό αντισπασμωδικό, φημίζεται για τις καταπραϋντικές, κατευναστικές του ιδιότητες είτε στο πεπτικό. μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.
  7. Φλισκούνι και δυόσμος: Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, αντιεμετικές και αντισηπτικές, όπως ο δυόσμος και βοηθάει στις δερματικές παθήσεις. Λειτουργεί κατά των συμπτωμάτων της κολίτιδας και του κολικού.
  8. Αλόη: Ενισχύει τον περισταλτισμό του εντέρου. Χορηγείται συνήθως μαζί με σπασμολυτικά και άφυσσα βότανα, γιατί μπορεί να γίνουν επίπονες οι κενώσεις. Αντένδειξη: Σε κολίτιδα, Νόσο του CROHN, Εκκολπώματα.
  9. Κρόκος Κοζάνης: Ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου και των νεφρών Μειώνει τις γαστραλγίες, τους νευρικούς κολικούς, τους σπασμούς και τον κοκκύτη. Διεγείρει την όρεξη και βοηθά στην πέψη.
  10. Γλυκάνισος (αστεροειδής και μη): Αυξάνει την περισταλτικότητα του εντέρου, προάγοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό, κολικούς και φουσκώματα, καθώς πιστεύεται ότι διαλύει το αέριο περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα.
  11. Δάφνη: Με εσωτερική λήψη βοηθά σε προβλήματα κολικού, δυσπεψίας, μετεωρισμού, ανορεξίας, Για τους σπασμούς του στομάχου εμβρέχετε 4 γρ φρέσκα φύλλα και 8 γρ νεράντζι σε 200 γρ νερό για ένα τέταρτο.
  12. Μελισσόχορτο: Χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).
  13. Λουΐζα: Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό. Ετοιμάστε έγχυμα με 1 φλιτζάνι νερό και 3 κουταλάκια λουίζα και πίνετε καθημερινά.

Τροφές που ανακουφίζουν το έντερο

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή και οι ίδιοι παραπονεθεί για δυσάρεστες ενοχλήσεις και δυσφορία στη περιοχή της κοιλιάς και πιο συγκεκριμένα του εντέρου. Ενοχλήσεις που κάνουν την παρουσία τους πιο αισθητή και επίμονη ιδιαίτερα σε περιόδους αλλαγών. Αλλαγών όπως η αλλαγή περιβάλλοντος, η αλλαγή της ρουτίνας μας σε κάποιο ταξίδι, αλλαγή εργασιακού χώρου ή μετακόμιση, αλλά και συναισθηματικών αλλαγών ή περιόδων αυξημένου στρες και άγχους όπως συμβαίνει και εποχικά το Φθινόπωρο που επανερχόμαστε όλοι στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αποδεδειγμένα, το καθημερινό στρες, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου.

Έντερο: Μειώστε τους πόνους

Οι εντερικές διαταραχές είναι κάτι πολύ συχνό. Ουσιαστικά οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με το έντερο τουλάχιστον σε μία ή κάποιες στιγμές της ζωής τους. Δυσφορία και πόνος από το έντερο μπορεί να εμφανιστούν πολύ συχνά και σε απολύτως υγιή άτομα, το λεγόμενο «Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου». Συνήθως αυτό σημαίνει ότι το έντερο κάνει ισχυρή σύσπαση ή μπορεί για κάποιο λόγο να έχει γίνει πιο ευαίσθητο. Το φαγητό που τρώμε και ο τρόπος ζωής σίγουρα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο έντερό μας.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου μας, αναλυτικότερα, και οι πιο σημαντικές συνήθειες που μπορούν να μας ανακουφίσουν από τυχόν εντερικές ενοχλήσεις είναι:

Πρωινή ρουτίνα

*Η πιο σημαντική στιγμή της ημέρας όσον αφορά το έντερο είναι η πρώτη ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα. Το πρωινό ξύπνημα και σήκωμα από το κρεβάτι στέλνουν ένα μήνυμα εγρήγορσης στους μύες του εντέρου, ευνοώντας τη λειτουργία και κινητικότητά του τις πρωινές ώρες. Σε μερικούς ανθρώπους αυτή η διαδικασία εκτυλίσσεται έντονα και σύντομα, ενώ σε άλλους αυτό το μήνυμα εγρήγορσης δεν είναι τόσο ισχυρό (ειδικά σε νεαρές γυναίκες) και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ενισχυθεί με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Έτσι ερχόμαστε στη σημασία της πρωινής ρουτίνας.

*Προσπαθήστε να αποκτήσετε πρωινή ρουτίνα, έτσι ώστε κάθε μέρα αυτό που κάνετε κατά την πρωινή ώρα μετά το ξύπνημά σας να είναι το ίδιο.

*Διαθέστε χρόνο το πρωί, κατά τον οποίο θα δραστηριοποιήσετε το έντερό σας πριν φύγετε από το σπίτι. Εάν είναι απαραίτητο, σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα.

*Βάλτε το πρωινό στη ζωή σας. Το πρωινό γεύμα είναι το καλύτερο ερέθισμα για την κινητικότητα του εντέρου σας.

Διαιτητικές ίνες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες φαίνεται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου, τουλάχιστον στην πλειονότητα των ατόμων. Με τον όρο διαιτητικές ίνες εννοούμε το κυτταρικό τοίχωμα των φυτικών κυττάρων. Οι τρόποι που πιθανόν αυτές λειτουργούν ενισχυτικά είναι ότι δρούν σαν σφουγγάρι κατακρατώντας υγρά, άρα δίνουν σχήμα και όγκο στο περιεχόμενο του εντέρου και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις του εντερικού τοιχώματος ενεργοποιώντας τη συσταλτικότητα του εντέρου. Τέλος, αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους πολλαπλασιάζονται ταχέως και προστίθενται στον όγκο του περιεχομένου του εντέρου, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία απομάκρυνσής του. Όλες οι τροφές που προέρχονται από φυτά εμπεριέχουν ίνες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι υπερβολικά επεξεργασμένες. Πλούσιες σε ίνες τροφές είναι τα ολικής άλεσης προϊόντα όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρούτα, όσπρια.

Βάλτε ίνες στο πρωινό σας επιλέγοντες τροφές όπως δημητριακά ολικής, φυσικά πίτουρα ή ψωμί ολικής άλεσης ή/και κάποιο φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο ή ξηρό καρπό.

Βεβαιωθείτε ότι και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας είναι πλούσια σε ίνες.

Σωστή ενυδάτωση

Απαραίτητο συστατικό για τη διόγκωση των ινών και τη βέλτιστη δράση τους στο έντερο είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Για την καλή λειτουργία του πεπτικού, συνιστάται να πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.

Τροφές με θετική και αρνητική δράση

Άλλες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου είναι το φυσικό πίτουρο (μπραν), ο λιναρόσπορος και τα σποράκια chia, τα οποία καλό είναι να καταναλώνονται μουλιασμένα για καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και κάποια βότανα. Βότανα, όπως η μέντα, ο γλυκάνισος και η ρίγανη ηρεμούν το έντερο. Ειδικότερα, η μέντα ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό, ο γλυκάνισος έχει ήπια καθαρτική δράση, ενώ η ρίγανη καταπολεμά τη διάρροια. Για να προετοιμάσουμε τα ροφήματα αυτά, συνιστάται να βράσουμε ένα φλιτζάνι νερό, να ρίξουμε μια κουταλιά από το βότανο της επιλογής μας και να το αφήσουμε για 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και πίνουμε.
Μεταξύ των τροφών που συχνά ενοχλούν και συστήνεται αποφυγή ή περιορισμός τους είναι τα τηγανητά, λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά, ο καφές και το κακάο, κάποια συγκεκριμένα για τον καθένα τρόφιμα (π.χ. κουνουπίδι, σκόρδο). Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στη λήψη της ίδιας τροφής. Ακόμα και η ίδια τροφή έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το πόσο άγουρη, ώριμη, καθαρισμένη ή μαγειρεμένη είναι. Συνεπώς συστήνεται ο καθένας μας να αναγνωρίσει, είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια του ειδικού διαιτολόγου, ποιές είναι αυτές οι τροφές που τον επιβαρύνουν και κάτω από ποιες συνθήκες ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει τη συχνότητα, το περιορισμό ή αποκλεισμό κατανάλωσής τους. Τέλος, οι άστατες ώρες φαγητού καθώς και ορισμένες συνήθειες εξαιτίας των οποίων καταπίνουμε πολύ αέρα, όπως η βιαστική κατανάλωση φαγητού, το μάσημα της τσίχλας και το κάπνισμα, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου μας.

Έντερο: Μειώστε τους πόνους

Η συναισθηματική κατάσταση

Το έντερο είναι το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου σώματος στις μεταβολές της συναισθηματικής μας κατάστασης. Το στρες, η ανησυχία και συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός και η απέχθεια μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλία επιπτώσεων στη λειτουργία του εντέρου μας, οδηγώντας ανά περίπτωση είτε σε μειωμένη κινητικότητα ή αυξημένη περισταλτικότητα του εντέρου. Πολλοί άνθρωποι κάτω από την πίεση του στρες εμφανίζουν τη συμπτωματολογία του Συνδρόμου Ευερεθίστου Εντέρου.

Το άγχος που αυτή προκαλεί μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την όποια δυσλειτουργία του εντέρου, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρουσιαζόταν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν την κινητικότητα και την ευαισθησία του εντέρου. Μία πολύ καλή λύση για την καλύτερη διαχείριση του στρες είναι η άσκηση ή όποια άλλη σωματική δραστηριότητα μας ταιριάζει και μας ευχαριστεί. Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων, στον καλύτερο έλεγχο του στρες, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και τελικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Συνεπώς υιοθετήστε το είδος άσκησης που σας βοηθάει να εκτονωθείτε όσο πιο συστηματικά μπορείτε και ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες.

Συμπερασματικά, όταν οι ενοχλήσεις του εντέρου δεν οφείλονται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα, συστήνεται η αντιμετώπισή τους μέσω της τροποποίησης των συνηθειών μας. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν, πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στο γαστρεντερολόγο μας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share