Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πως το κόβεις, τι κάνεις τις πρώτες μέρες - Πώς προκαλεί πρόβλημα στην στύση

Τι λένε οι έρευνες

31 Μαΐου 2021 09:44
Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πως το κόβεις, τι κάνεις τις πρώτες μέρες - Πώς προκαλεί πρόβλημα στην στύση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πρώτες μέρες αφού κόψουμε το κάπνισμα είναι οι πιο δύσκολες. Το σώμα μας έχει ανάγκη τη νικοτίνη και είναι πολύ εύκολο να κυλήσουμε ξανά στη συνήθεια. Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε εντελώς τον εθισμό του τσιγάρου;

Μένουμε απασχολημένοι

Το πρώτο (και μεγαλύτερο) πρόβλημα που αντιμετωπίζει όποιος κόβει το κάπνισμα είναι η ακατανίκητη επιθυμία να καπνίσει ξανά. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα χέρια και το μυαλό σας απασχολημένα όσο περισσότερο μπορείτε, ώστε να μην έχετε κενά χρόνου, τα οποία γεμίζατε συνήθως με ένα τσιγάρο. Θυμάστε το παχύσαρκο νήπιο που ήταν εθισμένο στο κάπνισμα; Δείτε πως είναι σήμερα μετά την... θα μείνετε άφωνοι!

Άμεσα θετικά αποτελέσματα

Με το που κόψετε το κάπνισμα, αμέσως γλυτώνετε πάρα πολλά χρήματα. Ο μέσος καπνιστής που χρειάζεται ένα πακέτο την ημέρα ξοδεύει περισσότερα από χίλια ευρώ ετησίως για τα τσιγάρα του. Αν αφήσετε το τσιγάρο, μέσα σε 20 λεπτά, ο παλμός σας επιστρέφει στα φυσιολογικά, σε 8 ώρες η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και σε 48 ώρες η όσφρηση και η γεύση σας επιστρέφουν στα κανονικά τους επίπεδα.

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος

Καλύτερη αναπνοή

Μέσα σε 48 ώρες χωρίς τσιγάρο, όλα τα ίχνη νικοτίνης έχουν φύγει από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως το στόμα μας θα έχει καλύτερη γεύση και η αναπνοή μας θα μυρίζει πιο όμορφα. Επιπλέον, το να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανάγκη για τσιγάρο.

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ;

Πολλοί πρώην καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς το ποτό τους συνοδευόταν απαραιτήτως από τσιγάρο. Οπότε, αυτός είναι ένας καλός λόγος να περιορίσουμε και το αλκοόλ.

Απαγορεύεται το κάπνισμα

Αν προτιμούμε μέρη που το κάπνισμα είναι απαγορευμένο, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να ενδώσουμε, χωρίς να βλέπουμε άλλους καπνίζοντες και να μπαίνουμε στον πειρασμό.

Γυμναζόμαστε

Η γυμναστική είναι πολύ καλό κίνητρο για να παραμείνουμε καθαροί από νικοτίνη. Οι καπνιστές έχουν λιγότερη αντοχή και χρειάζονται περισσότερη ώρα για να επανέλθουν μετά την άσκηση. Επιπλέον, η γυμναστική απελευθερώνει φυσικά χημικά που ελαττώνουν το στρες που προκαλεί η στέρηση.

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021

Απασχολήστε το στόμα σας

Το να έχουμε ένα τσιγάρο στο στόμα όλες τις ώρες είναι μια συνήθεια που δύσκολα ξεπερνιέται. Οι τσίχλες, το τσάι ή ο χυμός με καλαμάκι, όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν με τη μετάβαση. Αρκεί να προσέχουμε να μην ξεκινήσουμε τα ανθυγιεινά σνακ, καθώς είναι πολύ συνηθισμένο να “ανταλλάσσουμε” έναν εθισμό με κάποιον άλλο – όπως τα παχυντικά σνακ.

Μην το παρακάνετε με τον καφέ

Πολλοί χρειαζόμαστε μια κούπα καφέ για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, όμως, οδηγεί σε στρες και ένταση, που θα μας κάνει να θέλουμε να χαλαρώσουμε με ένα τσιγάρο ακόμα περισσότερο.

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πως το κόβεις, τι κάνεις τις πρώτες μέρες - Πώς προκαλεί πρόβλημα στην στύση

Προετοιμαστείτε για κακή διάθεση

Όταν προσπαθούμε να σπάσουμε έναν εθισμό, είναι φυσιολογικό το σώμα και το μυαλό μας να αντιδρούν. Τα συμπτώματα της στέρησης από τη νικοτίνη περιλαμβάνουν την οξυθυμία, το άγχος, δυσκολίες στη συγκέντρωση, προβλήματα στον ύπνο, όπως και αυξημένη όρεξη. Οι πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι κάπως δύσκολες, και χρειάζονται υπομονή.

Μην πιέζεστε από τους γύρω σας

Για κάθε φίλο ή συγγενή που θα μας στηρίξει, θα υπάρχει και κάποιος που δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά και θα υποβαθμίσει την προσπάθειά μας. Αν νιώσετε πως κάποιο άτομο δεν σας βοηθάει με την συμπεριφορά του, ζητήστε του να σεβαστεί την απόφασή σας, ή αποφύγετέ το για λίγο καιρό.

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πως το κόβεις

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τη στυτική διαταραχή

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από ποικίλους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και το κάπνισμα. Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη, αν αναλογιστούμε πως ο καπνός βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, και η στυτική δυσλειτουργία είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής αιμάτωσης του πέους. Τα καλά νέα είναι πως, αν κόψουμε το κάπνισμα, η αγγειακή μας υγεία θα βελτιωθεί, όπως και οι σεξουαλικές μας επιδόσεις.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τα αιμοφόρα αγγεία;

Έχουμε ακούσει πολλά για τους κινδύνους του καπνίσματος, για κάθε μέρος του σώματός μας. Τα χημικά στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και προξενούν προβλήματα στη λειτουργία τους. Αυτά τα χημικά, επίσης, βλάπτουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά, και πολλούς άλλους ιστούς στο σώμα.

Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας λόγω του καπνίσματος έχει να κάνει με την επίδραση αυτών των χημικών στα αιμοφόρα αγγεία του πέους. Όταν οι αρτηρίες του πέους διαστέλλονται και γεμίζουν αίμα, τότε υπάρχει στύση. Ακόμα και αν το νευρικό σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό και στέλνει στις αρτηρίες του πέους το σήμα η στύση μπορεί να είναι αδύνατη αν τα αιμοφόρα αγγεία δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Τι λένε οι έρευνες;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στους άνδρες προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε. Σε μια μελέτη του 2005, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν πως οι καπνίζοντες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν. Επιπλέον, φαίνεται πως στους περισσότερους νεότερους ενήλικες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το κάπνισμα είναι η αιτία. Με το να κόψουμε το κάπνισμα, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Πρέπει να προσέξετε ορισμένους παράγοντες, όμως:

  • Η ηλικία
  • Η ύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας πριν ξεκινήσετε το κάπνισμα
  • Άλλα προβλήματα υγείας

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική υγεία ενός άνδρα, και να αποτελούν εξίσου μέρος του προβλήματος.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τη στυτική διαταραχή

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Μπορεί να είναι άβολο να συζητήσετε για τη στυτική δυσλειτουργία με τον γιατρό ή την σύντροφό σας, αλλά όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τόσο γρηγορότερα θα βρείτε μια λύση. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ κοινό πρόβλημα, και δεν πρέπει να νιώθετε ντροπή. Πρέπει, όμως, να πάρετε απόφαση ότι ίσως χρειαστεί να κόψετε το κάπνισμα.

Αν έχετε δοκιμάσει να σταματήσετε το κάπνισμα στο παρελθόν και αποτύχατε, μην απελπίζεστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη τακτική. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Προσέξτε τι σας κάνει να θέλετε να καπνίσετε. Καπνίζετε συνοδεία καφέ, αλκοόλ;
  • Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας. Το κάπνισμα είναι σοβαρός εθισμός και δεν είναι ντροπιαστικό να παραδεχθείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας για φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν καπνιστές να το κόψουν.
  • Βρείτε εναλλακτικές για το κάπνισμα, καθώς και δραστηριότητες που θα σας αποσπάσουν την προσοχή από την ανάγκη για ένα τσιγάρο. Η γυμναστική είναι πολύ καλή επιλογή.
  • Να είστε έτοιμοι για στερητικό σύνδρομο, αλλά και για την πιθανότητα να ενδώσετε. Αν δεν αντέξετε κάποια μέρα και καπνίσετε ένα τσιγάρο, δεν σημαίνει πως αποτύχατε. Συνεχίστε να προσπαθείτε.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share