Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μέχρι πόσα χρόνια μπορούμε να ζήσουμε; Νέα έρευνα μας πάει έως και 130, δείτε πως

Πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος; Νέα έρευνα απαντά…

26 Μαΐου 2021 13:04
Μέχρι πόσα χρόνια μπορούμε να ζήσουμε; Νέα έρευνα μας πάει έως και 130, δείτε πως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όσο και εάν ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι μια πραγματικότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε καταφέρει να ζούμε μέχρι τα 130 χρόνια. Παράλληλα, δείτε το τεστ των 10″ που δείχνει πόσο θα ζήσουμε.

Διαβάστε πόσο κοντά βρισκόμαστε στον στόχο αυτό και πως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα γίνει αυτό. Ζωή μέχρι τα 130 χρόνια!!!

Στις πρωτόγονες κοινωνίες η ηλικιακή σύνθεση δεν ξεπερνούσε τα 20-30 χρόνια. Αργότερα και καθώς οι συνθήκες ζωής βελτιωνόντουσαν οι άνθρωποι έφταναν μέχρι τα 50 χρόνια τους. Όποιος ξεπερνούσε τα 50- 55 εθεωρείτο… υπεραιωνόβιος.

Όσο η ιατρική και η επιστήμη αναπτυσσόταν και προόδευε, και παράλληλα οι συνθήκες ζωής γινόντουσαν καλύτερες, τόσο ανέβαινε η ηλικιακή σύνθεση της κάθε κοινωνίας και οι άνθρωποι ζούσαν όλο και περισσότερα χρόνια. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα όπου οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα είναι σε θέση να αυξήσουν και άλλο τα χρόνια που ζούμε και να φτάσουμε στα 130.

Και εάν πιστεύετε ότι αυτά γίνονται κάπου αλλού σας αναφέρουμε τα αποτελέσματα ημερίδας που έγινε στην Ελλάδα με τίτλο: «Η Ιατρική του αύριο σήμερα – το κλασσικό δεν γερνάει ποτέ» και στην οποία οι επιστήμονες τόνισαν: «Αισίως θα ζήσουμε ως τα 120-130 χρόνια με σύμμαχο την επιστήμη αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό «-«ο χρόνος δεν είναι μονόδρομος, το βιολογικό ρολόι ενίοτε γυρίζει πίσω με την Αναγεννητική ιατρική και την αποφασιστικότητα μας»

Ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ (Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης) τόνισε: «η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί μετά το 2000, μπορούν να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής έως και 130 χρόνια .Ο ρόλος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να νιώθουν νέοι και θέλουν να είναι υγιείς να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και γι 'αυτό δεν αρκεί το παραδοσιακό check up που ακούμε τόσα χρόνια»

Μέχρι πόσα χρόνια μπορούμε να ζήσουμε

Ο κ Παπαχαραλάμπους πρόσθεσε : Γι 'αυτό η προσέγγιση γίνεται με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και όχι με αντιγήρανση, εννοώντας την “αντιγήρανση εκ των έσω” ΤΗΣ ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗΣ και το πώς μπορούμε να “γυρίσουμε πίσω το βιολογικό ρολόι του οργανισμού”

Στην ημερίδα μίλησε και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Γκόνος που τόνισε: “Οι προβλέψεις λένε ότι 1 στα 4 παιδιά που γεννήθηκαν την τρίτη χιλιετηρίδα, αισίως θα φτάσουν τα 120 χρόνια ζωής.” Διευκρίνισε ωστόσο ότι : «Το θέμα μας είναι ότι ζούμε πολύ περισσότερο από την περίοδο που είμαστε αναπαραγωγικά ικανοί δηλαδή στα 45-50 την εποχή που έρχεται η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Αυτό αφορά και τους άνδρες αφού πρόσφατες μελέτες έχουνε δείξει ότι άνδρες που τεκνοποιούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία και διανύουν ένα είδος εμμηνόποαυσης ,τα παιδιά τους θα γεννηθούν με σειρά από γενετικές ανωμαλίες δεδομένου ότι προϊόντος του χρόνου έχουμε συσσώρευση βλαβών.»

Ο κ. Γκόνος συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα για τους άντρες είναι στα 78 έτη ενώ για τις γυναίκες στα 82 έτη και ότι το 1980 όσοι από εμάς ζούμε σε αστικά κέντρα έχουμε πέσει από τη σειρά γιατί έχουμε επιβαρύνει τον τρόπο ζωής»

Πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος; Νέα έρευνα απαντά…

Ο γηραιότερος άνθρωπος που πέθανε στη Γη -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από το θάνατό της, αλλά στο μεταξύ κανείς άλλος άνθρωπος δεν πέθανε σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν (τουλάχιστον με βάση τα επίσημα αρχεία), πράγμα που καθιστά την ίδια μια εντυπωσιακή στατιστική εξαίρεση.

Παρόλο που το προσδόκιμο ζωής εμφανίζει τάση ανόδου, η νέα «οροφή» της ανθρώπινης ζωής είναι τα 115 χρόνια, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η πιθανότητα κάποιος να ζήσει ως τα 125 είναι μικρότερη από μία στις 10.000.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Βιγκ του Τμήματος Γενετικής του Κολλεγίου Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature», ανέλυσαν τα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα και εστίασαν σε τέσσερις χώρες (Ιαπωνία, Γαλλία, Η.Π.Α, Βρετανία), όσον αφορά τις μέγιστες ηλικίες θανάτου που έχουν καταγραφεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Οι χώρες αυτές επιλέχθηκαν γιατί στον πληθυσμό τους έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων άνω των 110 ετών.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι τόσο το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου εμφάνισαν σταθερή αύξηση κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και υγιεινής, ενισχύοντας έτσι τις θεωρίες πως η ζωή μας μπορεί να μην έχει φυσικό όριο ως προς τη διάρκειά της.

Και ενώ οι έρευνες καταγράφουν διαχρονική βελτίωση στις ηλικίες από 70 ως 100 -δηλαδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν τόσα χρόνια- σημειώνεται επιβράδυνση από τα 100 και πάνω. Οι άνθρωποι που φθάνουν σήμερα τα 110, δεν έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους έφθαναν στην ίδια ηλικία το 1970.

Σήμερα η μέση μέγιστη ηλικία θανάτου είναι τα 115 έτη και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα παραμείνει ίδια για αρκετά ακόμη χρόνια. «Για πρώτη φορά στην ιστορία φαίνεται πως η μέγιστη διάρκεια της ζωής –το ταβάνι, το όριο- είναι περίπου τα 115. Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος πέρα από αυτή την ηλικία… Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι δεν θα ξεπερνάνε τα 115», δήλωσε ο Βιγκ. Με την άποψη αυτή όμως δεν συμφωνούν όλοι, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης και στην «οροφή» της διάρκειας της ζωής, κυρίως μέσω γενετικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα επιβραδύνουν συνολικά το ρυθμό της γήρανσης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share