Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να κινδυνεύετε

22 Μαΐου 2021 17:12
Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος στομάχου: Η κατανάλωση αλατιού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο του στομάχου το 1959. Σε κάποιες πρώτες μελέτες η χρήση ψυγείων για την αποθήκευση των τροφών, που θεωρούνταν δείκτης μείωσης της κατανάλωσης των αλμυρών τροφών, σχετίστηκε με τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου στο στομάχι. Παράλληλα δείτε πώς ο καρκίνος του μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί.

Σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες μάς δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στομαχικού καρκίνου. Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου από το AICR και το WCRF συμβουλεύουν το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση αλμυρών τροφών και τροφών επεξεργασμένων με αλάτι, ως στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου.

Ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο βάρος για την υγεία, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με μια μελέτη των Πελετέιρο κ.α. που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2011, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα με πιο μικρή κατανάλωση αλατιού.

Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα

Συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου σε προγενέστερο στάδιο είναι συνήθως ασαφή και παρόμοια με αυτά των μικρών στομαχικών πόνων, δυσπεψίας και λοιμώξεων.

Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία
  • Πληρότητα ή φούσκωμα μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής
  • Καούρα, δυσπεψία
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και έμετος
  • Αιματηρά ή σκούρα κόπρανα
  • Σταθερή κόπωση
  • Αθέλητη απώλεια βάρους

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Είναι ο 6ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και ο 3ος θανατηφόρος καρκίνος. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι υψηλότερη στον πληθυσμό της Ασίας και ακολουθείται από Μαύρους, Ισπανόφωνους και Λευκούς Αμερικανούς.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του στομάχου συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια (> 60%), όταν ο όγκος:

  • Μπορεί να έχει εισβάλει βαθύτερα στο τοίχωμα του στομάχου.
  • Μπορεί να έχει εμπλακεί σε γειτονικά όργανα.
  • Μπορεί να έχει απλωθεί στους λεμφαδένες, τις επενδύσεις της κοιλιάς.
  • Μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα.
  • Στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι πολύ υψηλότερη, η εξέταση ενδοσκόπησης είναι μια εθνική πολιτική υγείας, που έχει βελτιώσει την επιβίωση από τον καρκίνο του στομάχου.

Καρκίνος: Ποιο το νέο πάμφθηνο τεστ που τον ανιχνεύει - Νέα θεραπεία!

Καρκίνος: Ανακάλυψη σταθμός στην Αυστραλία για τον καρκίνο. Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιονδήποτε καρκίνο στο σώμα μέσα σε δέκα λεπτά το πολύ. Το φθηνό και απλό καθολικό τεστ, που ανιχνεύει τις διαφορές στο DNA των καρκινικών, από εκείνο των υγιών κυττάρων, δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα είναι εφικτή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ώστε και οι θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές.

Το τεστ δεν μπορεί -τουλάχιστον προς το παρόν- να αποκαλύψει ούτε σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος, ούτε πόσο προχωρημένος είναι, όμως δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να ψάξουν περισσότερο το ζήτημα.

Ιδίως για καρκίνους όπως του παγκρέατος ή των ωοθηκών, που δίνουν ελάχιστα προειδοποιητικά σημάδια, προτού οι όγκοι εξαπλωθούν, το νέο τεστ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Παράλληλα δείτε και το συγκινητικό μήνυμα μιας 21χρονης κοπέλας που πολέμησε τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ματ Τράου του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», εξέφρασαν αισιόδοξοι ότι το τεστ μπορεί να «πιάσει» σχεδόν οποιονδήποτε καρκίνο. Το τεστ μέχρι στιγμής έχει ευαισθησία περίπου 90%, δηλαδή είναι σε θέση να ανιχνεύσει περίπου 90 στις 100 περιπτώσεις καρκίνου.

Καρκίνος: Ποιο το νέο πάμφθηνο τεστ που τον ανιχνεύει

Καρκίνος: Πώς γίνεται το τεστ

Η μέθοδος βασίζεται στο ότι το DNA των καρκινικών κυττάρων προσκολλώνται γερά στα νανοσωματίδια του χρυσού, πράγμα που δίνει μια άμεση ένδειξη κατά πόσο υπάρχει καρκίνος σε ένα άνθρωπο, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα της νόσου.

Αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα κάπου στο σώμα, ένα υγρό που χρησιμοποιείται στο τεστ, αλλάζει χρώμα σε ροζ και αποκαλύπτει έτσι την παρουσία τους αμέσως, ενώ αν υπάρχουν μόνο υγιή κύτταρα, το υγρό παίρνει μπλε χρώμα. «Η τεχνική μάς επιτρέπει τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά από το πλάσμα του αίματος και τo DNA μέσα σε αυτό.

»Πιστεύουμε ότι η απλή αυτή μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές για τη διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο Τράου. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε πολλές διερευνητικές βιοψίες (π.χ. του προστάτη) θα καταστούν περιττές, αφού ο γιατρός θα ξέρει ήδη αν κάποιος έχει καρκίνο ή όχι.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ φθηνό και υπερβολικά απλό τεστ, συνεπώς θα είναι δυνατό να υιοθετηθεί εύκολα στην κλινική πρακτική» δήλωσε η ερευνήτρια Λάουρα Καρασκόζα. «Αν αυτό το τεστ γίνει σε συνδυασμό με άλλα απλά τεστ, θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο όχι μόνο θα αποκαλύπτει αν κάποιος έχει καρκίνο, αλλά επίσης το είδος και το στάδιο του καρκίνου» πρόσθεσε.

Θα χρειασθούν πάντως περαιτέρω κλινικές μελέτες σε περισσότερους ανθρώπους, προκειμένου το νέο τεστ να αξιοποιηθεί ευρύτερα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share