Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ξυπνήστε νωρίς και... τέλος οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης

Μια μικρή συνήθεια που σας αλλάζει τη ζωή

13 Μαΐου 2021 13:03
Ξυπνήστε νωρίς και... τέλος οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης είναι δύο από τις πιο σκληρές ασθένειες της εποχής μας, αλλά μπορούμε να τις αποφύγουμε, αν καταφέρουμε να ορίσουμε μερικές συνήθειες, όπως το να ξυπνάμε νωρίς.

Μια νέα έρευνα από την Ιταλία, που ανέλυσε ευρήματα σε 172 μεσήλικες παχύσαρκους ανθρώπους, ανάλογα με την ώρα που κοιμούνταν και ξυπνούσαν το πρωί, έδειξε πως αν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε σε μια λογική ώρα στο κρεβάτι μας, αλλά και αντιστοίχως να σηκωνόμαστε από αυτό, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύο νοσήματα, ενώ μπορείτε επίσης να δείτε αν έχετε διαβήτη, ρίχνοντας μια ματιά στα χέρια σας.

Καρδιοπάθειες και πρωινό ξύπνημα

Ξυπνάτε νωρίς; Έχετε καλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε «βαριές» ασθένειες

Οι εξετασθέντες είχαν συντελεστή σωματικής μάζας περίπου στο 32, πάνω δηλαδή από το υγιές πεδίο, που είναι ανάμεσα στο 18.5 και το 24.9. Όσοι, όμως, ξυπνούσαν πιο αργά, έδειχναν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και, συγκεκριμένα, τα... νυχτοπούλια ρισκάρουν έξι φορές περισσότερο να αναπτύξουν δύο είδη διαβήτη και τέσσερις φορές να αντιμετωπίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Η έρευνα δεν αφορούσε τους λόγους, που προκύπτει αυτός ο κίνδυνος, αλλά φαίνεται πως αυτό συμβαίνει, επειδή όσοι κοιμούνται πιο αργά, προκαλούν διαταραχές στο βιολογικό τους ρολόι, εξαιτίας της υπερενεργοποίησης συστημάτων, όπως το άγχος, η πέψη και το ανοσοποητικό.

Με αυτό τον τρόπο, προκαλούνται αντίστοιχες διαταραχές και στο μεταβολισμό, αλλά και άλλες συνέπειες, όπως διαταραχές στον ύπνο. Σε πιο αναλυτικά νούμερα, στην έρευνα αυτή το 30% των... πρωινών τύπων είχαν καρδιαγγειακό νόσημα, σε αντίθεση με το 54.5% των... νυχτερινών.

Αντίστοιχα, για το διαβήτη τύπου 2, μόλις το 9% όσων ξυπνούν νωρίς το πρωί είχαν αυτό το πρόβλημα υγείας, έναντι του 36.4% όσων ξενυχτούν, ενώ πρέπει να προσθέσουμε και μια πρωινή συνήθεια όλων, που μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον στοιχεία της έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι οι νυχτερινοί τύποι είχαν μεγαλύτερη ροπή σε κακές συνήθειες, όπως λιγότερο σωματική άσκηση, κάπνισμα και χειρότερες διατροφικές συνήθειες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share