Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς τα νύχια των χεριών "προδίδουν" αν λειτουργεί σωστά η καρδιά σας

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή μπορεί να κινδυνεύετε...

26 Απριλίου 2021 12:21
Πώς τα νύχια των χεριών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νύχια: Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, ωστόσο το σώμα μας μας προειδοποιεί για την ύπαρξη κρυφών προβλημάτων υγείας σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, αποτυπώνοντάς τα στα νύχια.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι λεπτές, κοκκινωπές ή καφετί γραμμές που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια αποτελούν συχνά ένδειξη ενδοκαρδίτιδας. Παράλληλα δείτε πώς τα νύχια των ποδιών σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από καρκίνο.

Τι είναι η ενδοκαρδίτιδα

Με τον όρο ενδοκαρδίτιδα περιγράφονται οι λοιμώξεις του ενδοκαρδίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς.

Πού οφείλεται

Οφείλεται συνήθως σε βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στην καρδιά από άλλα μέρη του σώματος, όπως το στόμα και εξαπλώνονται μέσω του αίματος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς.

Δείτε αν λειτουργεί σωστά η καρδιά σας - Τι δείχνουν τα νύχια σας

Νύχια: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κίνδυνος ενδοκαρδίτιδας είναι αυξημένος σε άτομα που έχουν προϋπάρχουσες βλάβες στις βαλβίδες, άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση τεχνητών βαλβίδων ή έχουν άλλα υποκείμενα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τι είναι οι λεπτές γραμμές

Οι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια είναι στην πραγματικότητα μικρά αιματοπήγματα (θρόμβοι) που «μεταναστεύουν» από την πάσχουσα βαλβίδα και εναποτίθενται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα νύχια. Αρχικά μπορεί το χρώμα τους να είναι κοκκινωπό και στη συνέχεια οι γραμμές να σκουρύνουν.

Νύχια: Δείτε αν λειτουργεί σωστά η καρδιά σας

Νύχια: Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας 10 ώρες αφότου τα βάψετε

Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν πρέπει να βάφουμε τα νύχια μας πολύ συχνά, γιατί ξεραίνονται και κιτρινίζουν. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο καλλυντικό μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσουμε μανό. Απλά χρειάζεται να γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του. Ποιος είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για την υγεία; Οι κίνδυνοι του μανό εντοπίζονται στην τοξικότητά του.

Μερικά από τα σύγχρονα μανό περιέχουν τα παρακάτω συστατικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας:

  • Τολουόλιο - ένας διαλύτης που δίνει στα νύχια ένα ομαλό τελείωμα και διατηρεί την χρωστική ουσία. Το τολουόλιο μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει αναπαραγωγικές διαταραχές.
  • Οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία, η λιποθυμία και η ναυτία, είναι μερικές μόνο από τις πιθανές συνέπειες της χρήσης ακατάλληλων μανό.
  • Φορμαλδεΰδη – ένα άχρωμο αέριο που συμβάλλει στην αύξηση της ζωής ενός μανό. Αν πάσχετε από αλλεργίες, η επαφή με την φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα και χημικά εγκαύματα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό, σπασμούς και καρκίνο.
  • Ο φθαλικός διβουτυλεστέρας χρησιμοποιείται ως άρωμα. Η παρουσία αυτού του επικίνδυνου συστατικού, μπορεί να προκαλέσει ενδοκρινικές διαταραχές, γυναικολογικές παθήσεις και ασθένειες της αναπνευστικής οδού.
  • Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη με μια ομάδα 24 γυναικών. 6 ώρες αφότου είχαν βάψει τα νύχια τους, οι περισσότερες εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα φωσφορικού διφαινυλίου – ένα παράγωγο του φωσφορικού τριφαινυλίου, το οποίο σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού.

10 ώρες μετά την έναρξη του πειράματος, τα επίπεδα του φωσφορικού διφαινυλίου στα σώματα όλων των συμμετεχόντων ήταν 7 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Αυτά τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ανησυχητικά.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας 10 ώρες αφού βάψουμε τα νύχια μας

Νύχια: Πώς να διαλέξουμε ένα μανό που δεν βλάπτει την υγεία μας;

Ορισμένες συσκευασίες μανό έχουν ειδικά σήματα:

  • Το “5-Free”, σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, φθαλικούς διβουτυλεστέρες ή καμφορά.
  • Το “3-Free”, σημαίνει ότι το μανό δεν περιέχει 3 από τα επιβλαβή συστατικά: φορμαλδεΰδη, φθαλικό διβουτύλιο και τολουόλιο.
  • Πριν αγοράσετε ένα μανό, πρώτα απ’ όλα δώστε προσοχή στα συστατικ
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share