Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

15 κοινά συμπτώματα του καρκίνου που κάθε γυναίκα αγνοεί

Δώστε βάση!

18 Μαρτίου 2021 11:55
15 κοινά συμπτώματα του καρκίνου που κάθε γυναίκα αγνοεί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος: Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει παρακάτω κάποια συμπτώματα, τα οποία αν και δεν υποδεικνύουν πάντα την ύπαρξη καρκίνου, είναι σοβαρά και δεν πρέπει να τα αγνοούμε, καθώς μπορεί να αποδειχτούν βλαβερά στο μέλλον. Παράλληλα δείτε 10 αλήθειες για τον καρκίνο του δέρματος, που πιθανότατα δεν γνωρίζετε.

1. Χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε: Όταν χάνετε πάνω από 5 κιλά χωρίς αλλαγές στην διατροφή ή την άσκηση σας, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί να είναι θυρεοειδής, αλλά μπορεί και να είναι καρκίνος του στομάχου, των πνευμόνων ή του παγκρέατος.

2. Αδυναμία ή κόπωση: Πολλοί νιώθουν κούραση από τους πυρετώδεις ρυθμούς ζωής, αλλά τι γίνεται με την κούραση που δεν περνάει; Δεν είναι υγιής, ειδικά αν συνδέεται με κάποιο άλλο από τα συμπτώματα της λίστας.

3. Αλλαγές στο στόμα: Αν καπνίζετε, έχετε τον νου σας για άσπρα σημάδια στο στόμα ή τα χείλη σας, γιατί αποτελούν ένδειξη για καρκίνο του στόματος.

4. Αλλαγές στο στήθος: Τα περισσότερα εξογκώματα στο στήθος δεν είναι καρκίνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα παρακολουθεί γιατρός. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν: εσωστροφή της θηλής, εκκρίσεις από τις θηλές, η επιδερμίδα μοιάζει με ζυμάρι ή φλοιό πορτοκαλιού, ξεφλούδισμα ή ερεθισμός της θηλής ή της γύρω επιδερμίδας.

5. Καούρες: Το άγχος, το στρες ή το πολύ φαγητό (και όλα μαζί) μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Δοκιμάστε να αλλάξετε την διατροφή σας για δυο βδομάδες για να δείτε αν θα φύγει. Αν δεν φύγει; Μπορεί να έχετε καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου ή των ωοθηκών.

6. Αλλαγές στα νύχια: Προσέξτε τις αλλαγές στα νύχια σας, όπως τα άσπρα ή ανοιχτόχρωμα σημάδια, ή οι σκούρες κηλίδες κάτω από το νύχι. Το πρήξιμο των άκρων με τα νύχια να σχηματίζουν καμπύλη προς τα πάνω είναι σημάδι καρκίνου των πνευμόνων.

7. Βαριά αιμορραγία ή αιμορραγία ενδιάμεσα από τις περιόδους: Πολλοί αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα σαν την πρώτη ένδειξη καρκίνου της μήτρας ή του ενδομητρίου. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας κάνει διακολπικό υπερηχογράφημα.

15 κοινά συμπτώματα του καρκίνου που κάθε γυναίκα αγνοεί

8. Πόνοι, ειδικά στην μέση: Οι συνεχείς πόνοι μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του εγκεφάλου, των οστών, του ήπατος, του στήθους κ.α. Αν έχετε ανεξήγητους πόνους για πάνω από έναν μήνα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

9. Κοιλιακοί πόνοι συνοδευόμενοι από κατάθλιψη: Ανεξήγητος πόνος στην κοιλιά μαζί με κατάθλιψη μπορεί να σημαίνει καρκίνο στο πάγκρεας. Αν η οικογένεια σας έχει ιστορικό αυτής της ασθένειας ή αν πίνετε πολύ, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό άμεσα. Διαφορετικά, αν ο πόνος δεν φύγει σε μερικές εβδομάδες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

10. Συχνές λοιμώξεις ή πυρετός: Ο πυρετός που δεν έχει προφανή εξήγηση ή δεν φεύγει, μπορεί να σημαίνει λευχαιμία ή άλλον καρκίνο του αίματος.

11. Εκκρίσεις: Κολπικές εκκρίσεις με έντονη οσμή μπορεί να σημαίνουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι εκκρίσεις μπορεί να συμβαίνουν ανάμεσα από τις περιόδους ή μετά την εμμηνόπαυση και μερικές φορές περιέχουν και αίμα. Στην καλύτερη μπορεί να είναι λοίμωξη η οποία απαιτεί συνταγή ιατρού για να θεραπευτεί.

12. Χρόνιος βήχας, πόνοι στο στήθος, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή: Κάποιοι τύποι καρκίνου, ανάμεσα τους οι πνευμονικοί όγκοι και η λευχαιμία, προκαλούν συμπτώματα όμοια με τον βήχα ή την βρογχίτιδα. Κάποιοι ασθενείς λένε ότι ο πόνος επεκτείνεται μέχρι τους ώμους ή ακόμη και τα μπράτσα.

13. Διόγκωση των λεμφαδένων, εξογκώματα στον λαιμό, τις μασχάλες ή την βουβωνική χώρα: Αν έχετε πρήξιμο στους λεμφαδένες ή δυσκολία στην κατάποση στερεών ή υγρών που σταδιακά γίνεται χειρότερη, τότε μπορεί να έχετε μυκητίαση ή καρκίνων των λεμφαδένων ή του οισοφάγου – όπως και να έχει θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε γιατρό.

14. Πρήξιμο, πόνοι στην κοιλιά, αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου ή αιμορραγία από το ορθό: Οι γυναίκες παθαίνουν πρηξίματα από την φύση τους, αλλά αν δεν φεύγουν μετά από μία ή δύο εβδομάδες, τότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν συνδυάζεται με αιμορραγία ή ανεπιθύμητη απώλεια βάρους. Όλα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, της ουρήθρας ή του νεφρού.

15. Αλλαγές στο δέρμα: Αν κάποια ελιά αλλάξει σήμα/χρώμα/μέγεθος, τότε πρέπει να δείτε άμεσα έναν γιατρό.

15 συμπτώματα του καρκίνου που κάθε γυναίκα αγνοεί

7 ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό

Το κλειδί, φυσικά, για να κερδίσετε τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η πρόκληση: Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι συγκεκριμένα και δεν είναι εύκολο να τα παρατηρήσετε. Συχνά δεν προκαλούν πόνο ή φυσικές αλλαγές.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαστογραφίες είναι τόσο σημαντικές", λέει η Τζούλι Νάντζια, του Baylor College of Medicine. "Μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο ακόμη και όταν βρίσκεται στους αγωγούς γάλακτος – πριν γίνει το πρόβλημα μεγάλο και προκαλέσει φυσική αλλαγή". Αλλά οι ετήσιες μαστογραφίες δεν αρκούν. Πρέπει επίσης να είστε ενεργή και προσεκτική πριν και μεταξύ των εξετάσεων.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τον καρκίνο του μαστού, φαντάζονται ένα σκληρό ογκίδιο στο στήθος. Και είναι αλήθεια, αυτό είναι το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στην επιδημιολογία του καρκίνου, το 83% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει τουλάχιστον ένα κομμάτι.

Οι σβώλοι είναι γενικά σκληροί και σταθεροί στην περιοχή γύρω από αυτό και συνήθως δεν είναι επώδυνοι, αν και κάποια ογκίδια μπορεί να παρουσιάζονται διαφορετικά, λέει η Ρέητσελ Μπρεμ του GW Cancer Center στην Ουάσιγκτον, D.C.

Πέρα από τα ογκίδια, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, πιο απροσδόκητα σημάδια καρκίνου του μαστού. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σύμπτωμα # 1: Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη

Ένα ογκίδιο κάτω από τη μασχάλη μπορεί να αντιπροσωπεύει πρήξιμο στον λεμφαδένα σας, τους αδένες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση, λέει η Μπρεμ.

Σίγουρα θα είχατε πρησμένους λεμφαδένες και παλαιότερα, αλλά συχνά μεγαλώνουν όταν διογκώνονται ως απάντηση στον καρκίνο, εξηγεί η Δρ. Μπρεμ.

Σύμπτωμα # 2: Εσοχή στο δέρμα

Οποιοδήποτε νέο βαθούλωμα στο στήθος σας, πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, λέει η Δρ. Νάνγκια. Ψάξτε για εσοχές στο δέρμα σας, παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με ένα λακκάκι στο μάγουλό σας. "Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας όγκος «τραβάει» κάτω από το δέρμα", εξηγεί.

Καρκίνος του μαστού

Σύμπτωμα # 3: Εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού

Οι γιατροί το ονομάζουν "peau d'orange", που σημαίνει το δέρμα ενός πορτοκαλιού. Μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, όπου το στήθος διογκώνεται και το δέρμα παίρνει μια σχεδόν ανώμαλη εμφάνιση - όπως η φλούδα πορτοκαλιού.

"Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού εισβάλλουν στο δέρμα του μαστού", λέει η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 4: Πρήξιμο ή ερυθρότητα

Το πρήξιμο ή η ερυθρότητα συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως λοίμωξη του μαστού, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, λέει ο Άνταμ Μπράφκσι, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ο κλινικός ορισμός του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού προϋποθέτει ερυθρότητα που καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού, μια αίσθηση καύσου και πρήξιματος, λέει η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 5: Ανεστραμμένη θηλή

Εκτός από τα ογκίδια, οι ανωμαλίες των θηλών είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Να είστε προσεκτικές αν δείτε μια ανεστραμμένη θηλή, λέει η Δρ. Νάνγκια - δηλαδή, αν η θηλή κοιτούσε προς τα έξω και ξαφνικά αλλάζει και κοιτάει προς τα μέσα. Ομοίως, εάν μια θηλή αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση, δείτε έναν γυναικολόγο ή μαστολόγο.

Σύμπτωμα # 6: Έκκριση υγρών από τις θηλές

Η έκκριση υγρών από μία από τις θηλές σας, ειδικά αν είναι αιματηρή, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ. Μπράφκσι.

Η έκκριση προκαλείται συνήθως από ένα μη καρκινικό ογκίδιο στον αγωγό γάλακτος. Αλλά καλύτερα να το ελέγξει ο γιατρός σας, εξηγεί η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 7: Κνησμώδης θηλή

Ο κνησμός, η ξηροδερμία, η κρούστα στη θηλή (ή κοντά σε αυτήν) μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Paget, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ. Μπράφσκι.

Η νόσος του Paget μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως απλός ερεθισμός του δέρματος. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι περισσότερες γυναίκες με νόσο του Paget έχουν τουλάχιστον έναν όγκο στο εσωτερικό του προσβεβλημένου μαστού.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share