Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σας αρέσει να κάνετε κρακ τα δάχτυλα σας; Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας όταν το κάνετε!(Video)

Μην ανησυχείτε δεν κινδυνεύετε...

17 Μαρτίου 2021 11:29
Σας αρέσει να κάνετε κρακ τα δάχτυλα σας; Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας όταν το κάνετε!(Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δάχτυλα: Οι περισσότεροι από εμάς, είτε τυχαία είτε σκοπίμως, τρίζουμε τις αρθρώσεις μας. Εάν όχι τις αρθρώσεις, ίσως έχετε τρίξει τους καρπούς σας, τους αστραγάλους, την πλάτη ή ακόμα και το λαιμό σας. Υπάρχουν δύο ειδών άτομα: Αυτά που λατρεύουν να τρίζουν τις αρθρώσεις τους και εκείνα που δεν αντέχουν ούτε καν στο θόρυβο. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά (ή πόσο σκόπιμα) το κάνετε, ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας;

Ο ήχος που ακούγεται από τις αρθρώσεις σας προκαλείται βασικά από το αρθρικό υγρό που βρίσκεται ανάμεσα στον σύνδεσμό σας. Αυτή η λιπαντική ουσία πρέπει να απελευθερώνεται κάθε φορά που οι αρθρώσεις σας αισθάνονται χαλαρές και άνετα. Όταν δεν έχετε αρθρικό υγρό στις αρθρώσεις, τότε μπορεί να εμφανιστεί δυσκαμψία.

Όταν τεντώσετε την άρθρωση σας - όπως όταν τρίζετε τις αρθρώσεις σας, για παράδειγμα - δημιουργείτε χώρο στο υγρό, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σχηματισμό φυσαλίδων. Οι φυσαλίδες στη συνέχεια καταρρέουν και σκάζουν, προκαλώντας το θόρυβο που ακούγεται. Παράλληλα δείτε πως τα νύχια των ποδιών σας δείχνουν αν πάσχετε από καρκίνο.

Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας όταν το κάνετε!

Το τρίξιμο των αρθρώσεων δεν είναι επικίνδυνο

Τι γίνεται όταν σηκώνεστε πολύ γρήγορα και ακούτε θόρυβο από τα γόνατά σας; Λοιπόν, αυτό είναι πιθανότατα ο ήχος των τενόντων που ολισθαίνουν μεταξύ των αρθρώσεων ή πάνω από τους μυς. Είναι βλαβερό το τρίξιμο των αρθρώσεων, σκόπιμα ή όχι; Όχι, το τρίξιμο των αρθρώσεων δεν είναι επικίνδυνο.

Πολλές μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς και ένα 60ετές πείραμα που διενεργήθηκε από τον ερευνητή Donald L. Uger. Για έξι δεκαετίες, αυτός ο αφοσιωμένος άντρας έτριζε μόνο τις αρθρώσεις του από το ένα του χέρι και όχι από το άλλο. Το έκανε αυτό για να δει αν το ένα του χέρι θα αναπτύξει περισσότερη αρθρίτιδα από το άλλο.

Μετά από 60 χρόνια, ο Uger είχε την ίδια ποσότητα αρθρίτιδας και στα δύο χέρια, αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι το τρίξιμο δεν επηρεάζει τις αρθρώσεις αρνητικά ή θετικά. Ενώ οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν με τα ευρήματα του Uger, υπάρχει μια αντίφαση.

Μια μελέτη του 1990 του Jorge Castellanos και του David Axelrod που ονομάζεται Annuals of Rheumatic Diseases, διαπίστωσε ότι το συχνό τρίξιμο των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των χεριών και μείωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί μελέτες για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, δεν είναι υπερβολικά κακό αλλά όχι και υπερβολικά καλό το τρίξιμο των αρθρώσεων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share