Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μήπως βγάζετε κόκκινα σημαδάκια ή μικρά εξογκώματα στο πίσω μέρος των χεριών σας; Δεν φαντάζεστε τι είναι!

Δείτε πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

12 Μαρτίου 2021 14:13
Μήπως βγάζετε κόκκινα σημαδάκια ή μικρά εξογκώματα στο πίσω μέρος των χεριών σας; Δεν φαντάζεστε τι είναι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χέρια: Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι και θα σηκώσουμε τα μακριά μανίκια μας, αρχίζουμε να δίνουμε πολύ περισσότερη προσοχή στα χέρια μας. Για κάποιους αυτό σημαίνει να βάζουμε αντιηλιακή κρέμα ή λοσιόν τεχνητού μαυρίσματος. Για άλλους μπορεί να σημαίνει να κάνουν push-ups ή να σηκώσουν βάρη για να τονίσουν τα μπράτσα.

Για άλλους όμως, σημαίνει να δώσουμε σημασία στα μικρά, κόκκινα σημάδια και την τραχιά, ανώμαλη υφή που εμφανίζεται απροειδοποίητα στο πίσω μέρος των χεριών μας. Συνήθως δεν είναι φαγούρα, οπότε γνωρίζουμε ότι δεν είναι έκζεμα ή ψωρίαση, και συχνά το αποκαλούν «δέρμα κοτόπουλου», αλλά τι είναι στην πραγματικότητα;

Δερματολογικά καλείται θυλακική υπερκεράτωση ή ακανθισμός. Παράλληλα δείτε και 9 επικίνδυνα σημάδια στα χέρια που προειδοποιούν για πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας - Μεγάλη προσοχή στο Νο.6!

Υπερκεράτωση

Τι είναι η θυλακική υπερκεράτωση ή ακανθισμός

Μία εντελώς ακίνδυνη, αν και αντιαισθητική, συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος που είναι ελαφρώς φλεγμονώδεις. Αυτή η κατάσταση του δέρματος είναι κοινή, ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους και είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ένα αισθητικό ζήτημα παρά ένα πρόβλημα υγείας.

Το σώμα μας απλά δεν απομακρύνει το νεκρό δέρμα του, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό; Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο και πάντα συνιστούμε να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Υπερκεράτωση στα χέρια

Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά μπορείτε να βελτιώσετε την περιοχή με ενυδατικά και απολεπιστικά συστατικά, όπως γαλακτικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ, για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και για μια ομαλότερη υφή. Και αν έχετε την τάση να αγγίζετε συχνά αυτά τα σημεία, σταματήστε το, καθώς το πείραγμα ή το τρίψιμο μπορεί να κάνει τα σημάδια χειρότερα.

Αλλά αν αισθάνεστε ανασφάλεια, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για άλλες επιλογές. «Ο δερματολόγος μπορούμε να συνταγογραφήσει τοπικά ρητινοειδή που κανονικοποιούν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και βοηθούν στην αποτροπή της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στους πόρους. Για να είναι τα χέρια σας όμορφα, πρέπει να είστε επιμελείς σχετικά με την τακτική απολέπιση και την ενυδάτωση τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share