Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λευχαιμία: 10 «ύπουλα» συμπτώματα που συχνά αγνοούνται και η έγκαιρη διάγνωση τους σώζει ζωές

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

10 Μαρτίου 2021 09:09
Λευχαιμία: 10 «ύπουλα» συμπτώματα που συχνά αγνοούνται και η έγκαιρη διάγνωση τους σώζει ζωές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λευχαιμία: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τα συμπτώματα που έχει η λευχαιμία. Ωστόσο, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, διότι μπορεί να μην εξειδικεύονται στον τομέα της ιατρικής. Παράλληλα δείτε και το προειδοποιητικό σημάδι της ανακοπής καρδιάς που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσεις.

Δέκα συμπτώματα, που σχετίζονται, με τη λευχαιμία

Στίγματα στο δέρμα

Οι πετέχειες παρουσιάζονται ανά συστάδες στο στήθος, στην πλάτη ή στους βραχίονες. Εμφανίζονται όταν το αίμα πήζει. Οι άνθρωποι συχνά τα συγχέουν με δερματικά εξανθήματα.

Πόνος στα οστά - Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος οφείλεται στη συσσώρευση ελαττωματικών λευκών αιμοσφαιρίων. Οι ασθενείς αισθάνονται οξύ ή αμβλύ πόνο, ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή.

Πονοκέφαλος

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σε περιπτώσεις οξείας λευχαιμίας. Συχνά, είναι σοβαρός και έχει μεγάλη διάρκεια.

Πρησμένοι αδένες

Οι πρησμένοι αδένες και λεμφαδένες είναι μικρά ανώδυνα εξογκώματα, που έχουν μπλε ή μωβ χρώμα.

Αδυναμία και κόπωση

Η μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα αναιμία και χρόνια κόπωση.

Λευχαιμία: Τα πρώτα συμπτώματα

Τα υπόλοιπα συμπτώματα, που σχετίζονται, με τη λευχαιμία

Ασυνήθιστη αιμορραγία

Ο μικρότερος αριθμός αιμοπεταλίων επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήζει, κάτι που αυξάνει την τάση για αιμορραγίες.

Πυρετός και συχνές λοιμώξεις

Κύριος λόγος είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα του αίματος εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα βακτήρια.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια της υπερβολικής κόπωσης και της απώλειας όρεξης που ίσως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Δύσπνοια

Είναι αποτέλεσμα της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων λόγω των προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.

Πρήξιμο στην κοιλιά

Όταν η λευχαιμία εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο συκώτι ή στη σπλήνα, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενο πόνο στην κοιλιά ή αίσθηση φουσκώματος στην περιοχή κάτω από τον θωρακικό κλωβό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share