Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα 10 φρούτα και λαχανικά με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση

Βάλτε τα στην καθημερινότητά σας

5 Μαρτίου 2021 14:18
Τα 10 φρούτα και λαχανικά με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσο προστασίας ενάντια στον καρκίνο, ιδίως αν συνδυάζεται με συστηματική σωματική άσκηση, σωστή διαχείριση του βάρους, έλεγχο του σακχάρου και γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο οι οποίοι βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, όπως τα γονίδιά μας, η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της υγείας μας.

Χάρη στο ιδιαίτερο διατροφικό τους προφίλ, ορισμένες τροφές έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου. Μερικές από τις τροφές με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση είναι φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα δείτε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα

Μπρόκολο

Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται κυρίως σε μια ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία «μπλοκάρει» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Όπως και το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Λαχανικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση

Λάχανο

Ένας ακόμη εκπρόσωπος της οικογένειας των σταυρανθών, το λάχανο παρέχει σουλφοραφάνη και επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μια χημική ουσία με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση.

Κόκκινα σταφύλια

Περιέχουν μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη και είναι ευρύτερα γνωστή για τα οφέλη που έχει για την καρδιά. Ωστόσο, δρα στο σώμα και ως αντιφλεγμονώδες και μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Γκρέιπφρουτ

Πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά «φτωχό» σε ζάχαρη, το γκρέιπφρουτ παρέχει θρεπτικά συστατικά που διευκολύνουν την απομάκρυνση βλαβερών καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό.

Φρούτα με ισχυρή αντικαρκινική δράση

Πιπεριά χαλαπένιο

Η γνωστή καυτερή πιπεριά που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ισπανική και τη μεξικανική κουζίνα δρα ενάντια στον καρκίνο χάρη στην ενεργή της ουσία, την καψαϊκίνη, η οποία εξουδετερώνει χημικές ουσίες με καρκινογόνο δράση.

Κέιλ

Πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε ασβέστιο, το κέιλ δικαίως χαρακτηρίζεται υπερτροφή. Η προστασία που παρέχει ενάντια στον καρκίνο οφείλεται στα συστατικά του που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Αρακάς

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες με αντικαρκινική δράση.

10 φρούτα και λαχανικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση

Γλυκοπατάτα

Είναι πολύ πιο υγιεινή από την κλασική λευκή πατάτα, καθώς παρέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών, όπως το βήτα καροτένιο, ασβέστιο και βιταμίνη C. Αν επιλέξετε να την καταναλώσετε με τη φλούδα, θα προσφέρει στον οργανισμό σας περισσότερα από 5.000 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά!

Καρπούζι

Παρέχει βιταμίνες A και C, αλλά και πολύτιμο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία που δίνει στο καρπούζι και στην ντομάτα το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Από όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι το ισχυρότερο για την εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share