Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να προσέξετε για να εντοπίσετε νωρίς τα σημάδια

Μπορεί να κινδυνεύετε και να μην το γνωρίζετε

5 Μαρτίου 2021 12:36
Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να προσέξετε για να εντοπίσετε νωρίς τα σημάδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος του δέρματος: Μεγάλος είναι ο κίνδυνος του καρκίνου που υπάρχει στους ανθρώπους όπου αρκετοί δεν γνωρίζουν τα σημάδια που μπορεί να έχουν εμφανιστεί για αυτόν. Συγκεκριμένα ο καρκίνος έχει αρκετές μορφές όπου πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αλλά πρέπει να τις μάθουν για αυτό και είναι σημαντικές. Παράλληλα δείτε και το εξελιγμένο φάρμακο που εγκρίθηκε για τον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος: Τα σημάδια που εμφανίζονται

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου, αλλά είναι επίσης και εύκολο να τον θεραπεύσετε εάν τον καταλάβετε νωρίς. Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο του δέρματος, και φέτος αναμένονται 76.380 νέα κρούσματα μελανώματος.

Ο καρκίνος του δέρματος πλην του μελανώματος είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου του δέρματος και εμφανίζεται στα πάνω στρώματα του δέρματος. Συχνά, αυτός ο καρκίνος εκδηλώνεται σε μικρές περιοχές και εμφανίζει λεία ή κόκκινα σημάδια και αυτά τα σημεία ξεφλουδίζουν.

Η Dana Farber εξηγεί επίσης ότι το μελάνωμα, το οποίο οι άνθρωποι συνδέουν συχνά με τον καρκίνο του δέρματος, είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο σπάνιο και θανατηφόρο. Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος αναπτύσσεται στα κατώτερα στρώματα του δέρματος και μπορεί να εντοπιστεί με τις αλλαγές στην εμφάνιση των ελιών ή ακόμα και από ένα αποχρωματισμό στην περιοχή του δέρματος.

Είναι πολύ σημαντική η θεραπεία και των δύο τύπων καρκίνου του δέρματος από πολύ νωρίς. Έτσι η κατανόηση των σημαδιών και των συμπτωμάτων, καθώς και η διενέργεια αυτο-εξέτασης αποτελούν τα κλειδιά για την καλή υγεία.

Καρκίνος του δέρματος: Σημάδια

Αυτοέλεγχος

Εάν παρατηρείτε το σώμα σας καθημερινά, τότε είναι πραγματικά εύκολο για σας να παρακολουθείτε τις κρεατοελιές σας και να εξετάσετε το δέρμα σας για τυχόν νέα σημάδια ή δυσχρωμίες και αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο να πάτε στο γιατρό σας για να σας εξετάσει.

Ασυμμετρία. Ψάξτε για μέρη μιας κρεατοελιάς ή σημάδια γέννησης οι πλευρές τους είναι διαφορετικές.

Περίγραμμα. Ψάξτε για γωνίες που είναι παράτυπες, τραχές, με εγκοπές ή θολές.

Χρώμα. Ελέγξτε και δείτε εάν το χρώμα είναι διαφορετικό σε όλη την επιφάνεια. Ορισμένα χρώματα περιλαμβάνουν αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, μερικές φορές με κηλίδες ροζ, κόκκινες, λευκές ή ακόμα και μπλε.

Διάμετρος. Ελέγξτε και δείτε αν το σημείο είναι μεγαλύτερο από 6 mm ολόκληρο, το οποίο είναι περίπου το μέγεθος μιας γόμας ενός μολυβιού.

Η εξέλιξη. Παρατηρήστε αν η κρεατοελιά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.

Για τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι επίσης σημαντικό να ψάξουμε για:

  • Νέα σημάδια
  • Σημάδια που δεν μοιάζουν με άλλα στο σώμα σας
  • Πληγές που δεν επουλώνονται
  • Ερυθρότητα ή πρήξιμο λίγο παρά πέρα από την περιοχή της κρεατοελιάς
  • Κνησμό, πόνο ή ευαισθησία
  • Ξεφλούδισμα μιας περιοχής ή αιμορραγία

Εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ή ακόμα και αν υποψιάζεστε ότι έχετε δει μια αλλαγή ή κάτι παράξενο στο δέρμα σας, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας αμέσως. Ο γιατρός σας μπορεί καλύτερα να ανιχνεύσει ακόμα και να κάνει κάποια τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχετε καρκίνο του δέρματος. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος από νωρίς είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία σας.

Καρκίνος του δέρματος: Συμπτώματα

Γιατί η αυτο-εξέταση είναι σημαντική

Η αυτο-εξέταση είναι πολύ σημαντική καθώς σας δίνει την καλύτερη ευκαιρία για την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος από νωρίς. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν το γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά ασχολούνται με το σώμα τους καθημερινά. Ο έλεγχος σας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσετε τον καρκίνο του δέρματος σε πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου να το αντιμετωπίσετε γρήγορα και εύκολα.

Είναι επίσης σημαντικό να επισκέπτεστε το γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να μπορεί να σας παρέχει ενημέρωση σχετικά με κρεατοελιές σας, και να μπορεί να παρατηρεί και ο ίδιος αν τα σημάδια στο δέρμα σας αλλάζουν.

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου, αλλά είναι επίσης σχετικά εύκολο να αποφευχθεί: Μείνετε μακριά από τον ήλιο, και μην ξεχνάτε την προστασία. Το δέρμα Ίδρυμα Καρκίνου προτείνει τα εξής:

Να φοράτε αντηλιακό. Θα πρέπει να φορούν SPF 15 ή υψηλότερο κάθε μέρα, και αν είστε έξω για κολύμπι, θα πρέπει να φοράτε ένα αδιάβροχο και ευρέως φάσματος UVA / UVB αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF ή υψηλότερο. Θα πρέπει επίσης να το εφαρμόζετε εκ νέου κάθε δύο ώρες.

Μείνετε μακριά από τον ήλιο. Επιδιώξτε να βρίσκεστε στη σκιά μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πολύ ισχυρός και αν αυτό δεν γίνεται τότε μην ξεχνάτε μέχρι τότε το αντηλιακό.

Αποφύγετε τα εγκαύματα από τον ήλιο. Να φοράτε αντηλιακό, να μένετε μακριά από τον ήλιο ή μην ξεχνάτε να προστατεύετε το δέρμα σας. Αποφύγετε τα εγκαύματα όσο μπορείτε, γιατί πάνω από πέντε ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για την ανάπτυξη μελανώματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share