Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5 προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να κινδυνεύετε...

25 Φεβρουαρίου 2021 14:56
5 προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον καρκίνο του μαστού να απειλεί πολλές γυναίκες, ειδικά μετά τα 50, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά εξετάσεις και να κάνετε μαστογραφία κάθε ένα με δύο χρόνια. Επίσης, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις αλλαγές στο σώμα σας γιατί μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια.

Κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού, αλλά το να τον σταματήσετε νωρίς είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Πολλοί από μας ξέρουν τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού, όπως εξογκώματα στο στήθος, αλλά αυτά που δεν γνωρίζουμε είναι εξίσου σημαντικά.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά σημάδια του καρκίνου του μαστού που πρέπει να γνωρίζετε. Παράλληλα δείτε και τα 10 συμπτώματα του "σιωπηλού δολοφόνου" των ωοθηκών που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει!

Μια καινούρια ελιά ή αλλαγή σε μια ήδη υπάρχουσα

Οι ελιές συνδέονται κυρίως με μεγαλύτερο κίνδυνο για μελάνωμα, το οποίο είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Έρευνες έχουν βρει ότι οι ελιές σχετίζονται και με τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να επηρεαστούν από τα επίπεδα των ορμονών.

Μια μελέτη, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από περίπου 90.000 Γαλλίδες ηλικίας από 39 ως 66 για μια περίοδο 18 ετών, βρήκε ότι οι γυναίκες οι οποίες είχαν πολλές ελιές είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του στήθους από εκείνες που δεν είχαν ελιές.

Μια άλλη μελέτη, που έγινε πάνω σε 74.523 νοσοκόμες σε διάρκεια 24 χρόνων, κατέληξε ότι οι γυναίκες που είχαν 15 ή παρά πάνω ελιές είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του στήθους από εκείνες που δεν είχαν καθόλου ελιές. Οι δερματολόγοι προτείνουν να αναφέρετε αλλαγές σε υπάρχουσες ελιές, όπως ξαφνική αύξηση του μεγέθους, φαγούρα ή αιμορραγία.

 Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού

Βήχας ή βραχνάδα που δεν φεύγει

Ο μεταστατικός καρκίνος, ή καρκίνος επιπέδου 4, μπορεί να εντοπιστεί αν παρατηρήσετε ότι έχετε για πολύ καιρό βήχα ή βραχνάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος προχωρά στους πνεύμονες. Συχνά σχετίζεται με σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία να πάρετε βαθιά ανάσα και αυξημένη δυσκολία στην αναπνοή.

Περίπου 60-70% των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού έχουν πάθει μετάσταση στους πνεύμονες και στο 21% των περιπτώσεων ο πνεύμονας είναι το μόνο σημείο όπου απλώθηκε ο καρκίνος. Αν έχετε βήχα που διαρκεί πάνω από μήνα ή αίμα στη βλέννα, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Αλλαγές στην ουροδόχο κύστη ή το έντερο

Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί ορμονικές αλλαγές που ξηραίνουν την ουρήθρα έχοντας ως αποτέλεσμα την ακράτεια. Κράμπες στην κοιλιά, ναυτία και διάρροια μπορεί επίσης να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Και ενώ το στομάχι δεν είναι κανονικά ένα από τα πρώτα σημεία όπου απλώνεται ο καρκίνος, μπορεί να συμβεί και έτσι ένα αναστατωμένο στομάχι μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού.

Μια μελέτη συγκεκριμένα βρήκε ένα σύνδεσμο ανάμεσα στην χρόνια διάρροια και τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, λόγω της εξάπλωσης του καρκίνου στο κόλον. Αν και επιμένουν ότι είναι σπάνιο, παραμένει ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Αίσθηση αδυναμίας ή κούρασης

Η εξάντληση είναι συχνά ένα σύμπτωμα που εντοπίζεται στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Έχει μεγάλη σχέση με την αλλαγή στα επίπεδα ορμονών. Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι αυτό το σύμπτωμα συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως πόνος, ενοχλήσεις στον ύπνο και κατάθλιψη.

Καρκίνος του μαστού: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια

Ανεξήγητος πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη φαίνεται να εμφανίζεται καθώς μεγαλώνετε - στην πραγματικότητα περίπου 8 στους 10 ανθρώπους νιώθουν πόνο στη μέση - αλλά είναι επίσης και σημάδι του καρκίνου του μαστού που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Μπορεί να ποικίλει ανάμεσα σε ένα ήπιο πόνο και έναν ξαφνικό και έντονο πόνο όποτε προσπαθείτε να σηκώσετε κάτι. Ο πόνος ψηλά στην πλάτη που είναι σαν να προέρχεται από μέσα από τα κόκαλα είναι σημάδι ότι σχηματίζονται καρκινικοί όγκοι στο στήθος. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να πιέζουν τα πλευρά και την σπονδυλική στήλη έχοντας ως αποτέλεσμα έναν έντονο και επίμονο πόνο.

Μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στην σπονδυλική στήλη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν κάνουν κάτι για τον καρκίνο μέχρι να λάβουν διάγνωση και σε αυτό το σημείο, η χημειοθεραπεία και οι ακτίνες (και οι παρενέργειες τους) συχνά τους σκοτώνουν πιο γρήγορα από τον ίδιο τον καρκίνο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share