Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πώς να να δώσετε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι

5 εναλλακτικές προτάσεις που σίγουρα δε γνωρίζατε

18 Φεβρουαρίου 2021 12:47
Πώς να να δώσετε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλάτι: Το αλάτι είναι απαραίτητο για την καλή υγεία αλλά και για να δώσει νοστιμιά στο φαγητό μας. Βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και αυτά να αποτελέσουν αιτία για καρδιακή νόσο, καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν βρίσκεστε σε διατροφή ή αν επιθυμείτε να μειώσετε τη λήψη του, ακολουθούν 5 εναλλακτικές προτάσεις για να δώσετε γεύση στο φαγητό! Παράλληλα δείτε και τι πρέπει να κάνετε αν σας πέσει περισσότερο αλάτι στο φαγητό.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο ταιριάζει απόλυτα με λαχανικά, πατάτες, και ψάρι. Δίνει γεύση και δεν κάνει εμφανή την έλλειψη αλατιού στο μαγείρεμά τους.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός από το πορτοκάλι και το ξύσμα του, «δένει» απόλυτα σε συνταγές με κοτόπουλο, κρέας καθώς και με λαχανικά.

Μάθετε πώς θα δώσετε γεύση στο φαγητό σας χωρίς αλάτι

Βασιλικός

Η γλυκιά και πιπεράτη γεύση του «δένει» απόλυτα με πιο ήπιες γεύσεις όπως ζυμαρικά, ντομάτα, χοιρινό, μοτσαρέλα κ.ο.κ. και ταυτόχρονα δίνει άρωμα και στυλ στο πιάτο σας, στο λεπτό.

Δυόσμος

Ο δυόσμος «δένει» απόλυτα με τις μπριζόλες και το αρνί.

Σκόρδο

Το σκόρδο χάρη στην έντονη γεύση και στο άρωμά του προσδίδει νοστιμιά σε σάλτσες, στις σούπες, στα λαχανικά καθώς και στο κρέας.

Εσείς το αλάτι το προσθέτετε στην αρχή ή στο τέλος του μαγειρέματος; Έχει πολύ μεγάλη διαφορά!

Το αλάτι είναι απαραίτητο στο μαγείρεμα για πολλούς λόγους. Δίνει γεύση, κάνει το φαγητό τραγανό και εξισορροπεί τη γλυκύτητα στα επιδόρπια. Αυτό που πιθανόν δεν ξέρετε, είναι ότι υπάρχει ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε. Όλα κρίνονται, στο χρόνο που το χρησιμοποιείτε.

Όταν μαγειρεύετε, προσθέτετε αλάτι πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα; Λοιπόν, ο χρόνος κάνει πραγματικά τη μεγάλη διαφορά στη γεύση των φαγητών σας!

Στην Αμερική, αποφάσισαν να κάνουν μερικές δοκιμές για να βρουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέτουμε αλάτι όταν μαγειρεύουμε. Η απάντηση, μπορεί να μην εκπλήξει και τόσο τους έμπειρους σεφ.

Για τα τεστ, χρησιμοποιήθηκαν δυο σούπες βόειου κρέατος. Στην πρώτη συνταγή, το αλάτι προστέθηκε στην αρχή. Τα καρότα επικαλύφθηκαν με αλάτι και μαγειρεύτηκαν, το βόειο κρέας επίσης, καθώς και στο ζωμό προστέθηκε αλάτι στην αρχή. Στην δεύτερη συνταγή, το αλάτι προστέθηκε στο τέλος. Τα καρότα και το κρέας ψήθηκαν πριν αλατιστούν και στο ζωμό προστέθηκε αλάτι, αφού μαγειρεύτηκε.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Όταν το αλάτι προστέθηκε στο τέλος κάθε βήματος, τα πάντα ήταν απίστευτα αλμυρά. Το κρέας ήταν πολύ πιο σκληρό, και ο ζωμός πολύ αλμυρός για να φαγωθεί.

Αντίθετα, στη συνταγή που το αλάτι προστέθηκε σε όλα στην αρχή, τα καρότα ήταν μαγειρεμένα τέλεια και το βόειο κρέας ήταν εξαιρετικά τρυφερό. Όλα ήταν αρωματισμένα και η γεύση ήταν υπέροχη.

Είναι σαφές ότι το αλάτι στην αρχή έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά γιατί;

Λοιπόν, το αλάτι έχει την τάση να διεισδύσει στα ψυχρά τρόφιμα αργά. Ένα προηγούμενο πείραμα διαπίστωσε ότι χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να φτάσει το αλάτι στο κέντρο μιας κρύας γαλοπούλας, ενώ στα λαχανικά διεισδύει με ακόμη πιο αργό ρυθμό. Το αλάτισμα στην αρχή, του δίνει το χρόνο να διαχυθεί σε όλα τα κομμάτια φαγητού. Ωστόσο, το αλάτισμα στο τέλος δημιουργεί μια πιο επιφανειακή γεύση που χτυπά κατευθείαν στη γλώσσα.

Για την καλύτερη, πιο ομοιόμορφη γεύση και υφή, φροντίστε να προσθέτετε το αλάτι στην αρχή κάθε συνταγής σας. Μην προσθέτετε πάρα πολύ όμως, καθώς η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νατρίου του σώματός σας και να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share