Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρκίνος του μαστού: Η “γρίπη” των γυναικών

Δείτε ποια είναι τα "ύπουλα" συμπτώματα

15 Φεβρουαρίου 2021 14:59
Καρκίνος του μαστού: Η “γρίπη” των γυναικών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος του μαστού: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηλάφισες το στήθος σου; Σήμερα 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη και αυτό οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση. Γνωρίζεις πώς θα προστατευτείς από τη νούμερο 1 αιτία θανάτου στη χώρα µας; Το στήθος δεν είναι ένα απλό σημείο στο σώμα μιας γυναίκας. Αποτελεί σύμβολο μητρότητας, ομορφιάς, θηλυκότητας, σεξουαλικότητας.

Όπως λέει η ογκολόγος Ελένη Γαλάνη, «ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο αγγίζουν τους 2.000». Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα, αφού όσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό επιβίωσης. Παράλληλα δείτε και γιατί ο καρκίνος του στόματος «χτυπά» νέους.

Σήμερα η πλειοψηφία των γυναικών που πάσχουν κερδίζει τη μάχη για τη ζωή. Χρειάζεται, όμως, συνέπεια και τακτικός έλεγχος. Η αυτοεξέταση είναι η μέθοδος που αποδεδειγμένα βοηθά τις γυναίκες να αντιληφθούν τυχόν αλλαγές στο µαστό τους. Όσο συχνότερα γίνεται τόσο πιο έγκαιρη η διάγνωση. Επίσης, οι τακτικές μαστογραφίες μετά την ηλικία των 40 ετών είναι απαραίτητες.

Τα νέα, όμως, ως προς αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλά στη χώρα µας, καθώς, όπως τονίζει η κ. Γαλάνη, «η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του µαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος), ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος), είναι πολύ περισσότερες».

Παράγοντες κινδύνου

Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του µαστού είναι άγνωστες, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου:

Οικογενειακό ιστορικό

  • Ιστορικό καλοήθων νοσημάτων του µαστού
  • Ηλικία έναρξης της περιόδου και της εμμηνόπαυσης
  • Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης
  • Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συµπεριλαμβανοµένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής
  • Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλες γονιδιακές διαφοροποιήσεις.
  • Στόχος είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που, μαζί µε τη γενετική προδιάθεση, συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του µαστού.

Καρκίνος του μαστού: Συμπτώματα

Συμπτώματα

  • Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως µε το γιατρό σου.
  • Μια σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο µαστό ή τη μασχάλη, η οποία συνήθως εμφανίζεται µόνο στη µία πλευρά.
  • Μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του µαστού.
  • Αλλαγές στο δέρmα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας.
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις, ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής.
  • Εισολκή της θηλής ή του δέρματος.
  • Δεν είμαστε σε θέση να προλάβουμε τον καρκίνο του µαστού, όμως η ασθένεια σήμερα είναι ιάσιμη, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση. Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Η κ. Γαλάνη τονίζει πως ο έλεγχος µε μαστογραφία μειώνει σημαντικά τη θνητότητα από τη νόσο. Επίσης, η μαστογραφία θα πρέπει να συνδυάζεται µε κλινική εξέταση µαστών από ειδικό. Η εξέταση των µαστών συστήνεται µία φορά το χρόνο από το 20ό έτος της ζωής.

Καρκίνος του μαστού: Σημάδια

Τα βασικά βήματα που είναι απαραίτητο να ακολουθεί κάθε γυναίκα είναι τα εξής:

Μην αμελείς την αυτοεξέταση. Σου παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά και μπορεί να σου σώσει τη ζωή! Βάλ’ τη στο πρόγραμμά σου τουλάχιστον µία φορά το μήνα, μετά την 7η ημέρα από την έναρξη της περιόδου.

Μην αναβάλλεις ποτέ το ραντεβού σου µε το γιατρό για την ετήσια μαστογραφία. Η μαστογραφία συνιστάται μετά τα 40, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση που παρατηρήσεις οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο µαστό. Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του µαστού είναι καλοήθη.

Νέα θεραπεία

Περισσότερες ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου του µαστού δίνουν ερευνητές μετά την ανακάλυψη νέου «στόχου» στο πλαίσιο καινούργιου τύπου φαρμακευτικών θεραπειών του καρκίνου του µαστού. Πρόκειται για γονιδιακό «στόχο» που δίνει ελπίδες για την κατασκευή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία της μετάστασης του καρκίνου του µαστού.

30%των Ευρωπαίων (Στο σύνολο των διαγνώσεων) που κάνει προληπτικό έλεγχο το μαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αντιμετωπίζοντάς τη µε επιτυχία, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 6%. Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση και αυτό θέλουμε να μεταδώσουμε στις Ελληνίδες. Να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share