Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΕΟΦ: Συναγερμός για επικίνδυνο προϊόν

Μεγάλη προσοχή!

11 Φεβρουαρίου 2021 16:00
ΕΟΦ: Συναγερμός για επικίνδυνο προϊόν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην επέκταση της απαγόρευσης διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος Epimedium Macun προς κάθε σημείο ενδεχόμενης διακίνησης. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει και για μια κρέμα για το δέρμα, λόγω μιας ουσίας που περιέχει και δεν αναγράφεται.

Το προϊόν προωθείται ως φυτικό αφροδισιακό, σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου των βελγικών Αρχών, διαπιστώθηκε ότι περιέχει τη μη εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη, η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Η σιλδεναφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, περιέχει και το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food) Epimedium.

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακαλεί προϊόν

Η παρούσα απόφαση του ΕΟΦ εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας και σε συνέχεια της προηγούμενης σχετικής απόφασης απαγόρευσης, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2019 και αφορούσε την εταιρεία Taste Hellas LTD.

Τώρα, επισημαίνεται ότι η μία ακόμα εταιρεία, η Herbs n Beauty, καθώς και ένα κατάστημα (Αβράμογλου) οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρουν από την αγορά εντός 10 ημερών. Οι δύο εταιρείες και το κατάστημα εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

«Καμπανάκι» ΕΟΦ: Μην αγοράζετε αυτό το προϊόν για αδυνάτισμα

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για προϊόν τουρκικής προέλευσης που προωθείται για το αδυνάτισμα, έχοντας πριν από λίγες μέρες κατασχέσει και οδοντόκρεμα!

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με επίσημη ανακοίνωσή του, και σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που είχε αναρτηθεί στις 17/8/2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του για το προϊόν My Lisaa Mixed Herbal Tea, κατόπιν νεότερης ενημέρωσης των γερμανικών Αρχών, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος My Lisaa κάψουλες.

Το προϊόν αυτό είναι τουρκικής προέλευσης, προωθείται για το αδυνάτισμα και σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα των γερμανικών Αρχών βρέθηκε να περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία δεν αναγράφεται στην επισήμανση του προϊόντος.

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Η σιβουτραμίνη είναι μια δραστική ουσία, έχει αποσυρθεί από το 2010 από την αγορά για λόγους ασφάλειας, καθώς η κατανάλωσή της συνδέθηκε με σοβαρές, ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share