Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πρωί όταν ξυπνάτε

Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να βλάψετε την υγεία σας

22 Ιανουαρίου 2021 14:41
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πρωί όταν ξυπνάτε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρόφιμα: Πολλοί άνθρωποι, όταν ξυπνούν και επιθυμούν να φάνε πρωινό, επιλέγουν ότι είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία ώστε να μην αργήσουν στη δουλειά ή στις υποχρεώσεις τους. Κάποιοι, δεν προλαβαίνουν να φάνε σωστά ή δεν τρώνε καθόλου.

Όλοι γνωρίζουμε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κάνει τον μεταβολισμό να λειτουργεί ενεργά και μας δίνει ενέργεια. Έτσι, είναι απαραίτητο να τρώμε πρωινό καθημερινά.

Οι τηγανίτες, το μπέικον και το γιαούρτι, είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Ωστόσο οι περισσότεροι επιλέγουν απλά να πιούν καφέ. Αν έχετε άδειο στομάχι, μπορείτε να επιλέξετε ένα σνακ ή φρούτο. Ωστόσο αυτά τα τρόφιμα δεν είναι και το καλύτερο για το στομάχι σας.

Παρακάτω θα μάθετε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε και ποια πρέπει να αποφεύγετε με άδειο στομάχι. Παράλληλα δείτε και 8 επικίνδυνους συνδυασμούς τροφίμων που κάνουν κακό στον οργανισμό σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Γιατί έχει σημασία τι τρώτε για πρωινό;

Μπορεί να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα αλλά υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι το πρωί. Σε αντίθεση με τα άλλα γεύματα, το πρωινό είναι το μόνο που τρώμε νηστικοί. Λόγω αυτού, είναι πιο ευαίσθητο στις τροφές.

Ποια τρόφιμα είναι κακό να τρώτε με άδειο στομάχι;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να καταναλώνουν παγωτό και γλυκά για πρωινό. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά «υγιεινά» τρόφιμα που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε. Κάποια από αυτά που θα δείτε παρακάτω, είναι καλά ως μέρος του πρωινού αλλά όχι για να καταναλωθούν μόνα.

Ακατάλληλα τρόφιμα για πρωινό:

1. Εσπεριδοειδή

Σε πολλούς αρέσει να τρώνε πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ για πρωινό, αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Το Hearty Soul εξηγεί πως τα εσπεριδοειδή, μπορεί να ερεθίσουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, ειδικά αν τα τρώτε με άδειο στομάχι.

2. Μπανάνες

Μπορεί να σας εκπλήξει αλλά οι μπανάνες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για πρωινό γεύμα. Σύμφωνα με το Brightside, μπορεί να αυξήσουν απότομα την ποσότητα μαγνησίου στο αίμα σας. Αυτό, πιθανώς να βλάψει την καρδιά σας.

Η μπανάνα ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πρωί

3. Γιαούρτι

Τις περισσότερες φορές που σκέφτεστε ένα υγιεινό πρωινό, σας έρχεται στο μυαλό το γιαούρτι. Προφανώς, είναι λάθος. Η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι, μπορεί να σας κάνει κακό. Επίσης, δεν σας παρέχει όλα τα οφέλη που έχει, αν δεν έχετε φάει ήδη κάτι.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος που βρίσκονται στο γιαούρτι (τα οποία είναι καλά για σας), σκοτώνονται από το υδροχλωρικό οξύ του στομαχιού αν δεν έχετε φάει οτιδήποτε άλλο πριν.

4. Αρτοσκευάσματα

Οι σφολιάτες και τα κρουασάν, αν και είναι νόστιμα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν τα τρώτε με άδειο στομάχι. Σύμφωνα με Bright Side, τρόφιμα όπως γλυκά σφολιάτας και άλλα τέτοια, περιέχουν έναν τύπο ζυμομύκητα που ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια. Τα αρτοσκευάσματα, συχνά περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, η οποία σύμφωνα με το Lifehack, μπορεί να υπερφορτώσει το ήπαρ.

5. Αχλάδια

Το να φάτε ένα αχλάδι όταν είστε πεινασμένοι, μπορεί να φαίνεται υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, η διατροφολόγος Ταμάρα Μίλτον στο Huffington Post, αναφέρει ότι ένα μόνο φρούτο δεν θα σας κάνει να νιώσετε χορτάτοι. Το Brightside εξηγεί ότι τα αχλάδια έχουν ακατέργαστες ίνες, που μπορούν να τραυματίσουν τους βλεννογόνους στο άδειο στομάχι.

6. Κρύα αεριούχα ποτά

Είναι γνωστό πως τα αεριούχα ποτά δεν είναι ιδανικά για πρωινό αλλά αποτελούν καλή πηγή καφεΐνης αν δεν έχετε καφέ. Το πρόβλημα είναι πως αν πιείτε αεριούχα ποτά με άδειο στομάχι, μπορούν να βλάψουν τους βλεννογόνους του στομάχου και να επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης.

Τι δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πρωί

7. Ντομάτες

Σύμφωνα με το Hearty Soul, δεν θα πρέπει να τρώτε ντομάτες με άδειο στομάχι, ειδικά εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έλκη στομάχου. Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ταννικό οξύ. Αυτό, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξέος στο στομάχι σας, να επιδεινώσει την παλινδρόμηση και να προκαλέσει δυσφορία.

8. Αγγούρια

Σίγουρα τα λαχανικά δεν είναι η πρώτη σκέψη για το πρωινό, αλλά αν σας αρέσουν, θα πρέπει να τα επιλέξετε προσεκτικά. Τα ωμά λαχανικά όπως τα αγγούρια, είναι χωρίς αμφιβολία, καλά για τη γενική υγεία σας. Ωστόσο, όταν τα τρώτε με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, καούρα, αέρια και γενική δυσφορία.

Ποια τρόφιμα είναι καλά για να τα φάτε με άδειο στομάχι;

Ίσως αναρωτιέστε τι είναι καλό να τρώτε για πρωινό. Υπάρχουν πολλές επιλογές και ίσως μερικά από αυτά τα τρώτε χωρίς να το σκέφτεστε.

Κατάλληλα τρόφιμα για πρωινό:

1. Καρπούζι

Αν σας αρέσουν τα φρούτα για πρωινό, το καρπούζι είναι μια καλή επιλογή. Επειδή έχει πολλά υγρά, θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου που περιέχει, μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία της καρδιάς και των ματιών, σύμφωνα με το Hearty Soul.

2. Καλαμποκάλευρο

Τα κουάκερ καλαμποκάλευρου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γεμίσετε το άδειο στομάχι. Σύμφωνα με το Brightside, το καλαμποκάλευρο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών και των βαρέων μετάλλων από το σώμα σας. Επίσης, συμβάλει στην ομαλοποίηση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Το καλαμποκάλευρο είναι από τα τρόφιμα που μπορούμε να το βάλουμε στο πρωινό μας

3. Αυγά

Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι ιδανικά για να σας κάνουν να νιώθετε χορτασμένοι για ώρες. Σύμφωνα με το Hearty Soul, τα αβγά αποδεδειγμένα μειώνουν τις θερμίδες που λαμβάνει κάποιος. Αυτό σημαίνει πως αν τα καταναλώσετε, δεν θα νιώσετε την ανάγκη να φάτε κάποιο άλλο σνακ όλη την ημέρα.

4. Φαγόπυρο

Είναι μια καλή προσθήκη στο πρωινό σας αν αποτελείται και από σμούθι, τηγανίτες ή μπάρες πρωινού. Το φαγόπυρο, διεγείρει την πέψη. Ως αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσετε την ημέρα.

5. Βρώμη

Όσοι καταναλώνουν ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης για πρωινό, νιώθουν χορτάτοι και υγιείς. Αποτελεί εξαιρετικό πρωινό και ο λόγος είναι πως περιέχει διαλυτές ίνες, που μειώνουν τη χοληστερόλη. Επιπλέον, δημιουργεί μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το στομάχι, που εμποδίζει τα οξέα να προκαλέσουν πρόβλημα.

6. Φύτρο σιταριού

Η προσθήκη φύτρου σιταριού στη διατροφή, μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά είδη πρωινού, όπως για παράδειγμα με φρούτα, με πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι. Μπορεί να συνδυαστεί με ψημένα τρόφιμα, όπως με τηγανίτες και βάφλες.

Το φύτρο σίτου παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε (15% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας) και φολικό οξύ (10% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας).

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share