Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρκίνος των όρχεων: Τρέξτε αμέσως στον γιατρό αν έχετε αυτά τα συμπτώματα

Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να κινδυνεύετε

22 Ιανουαρίου 2021 10:51
Καρκίνος των όρχεων: Τρέξτε αμέσως στον γιατρό αν έχετε αυτά τα συμπτώματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος των όρχεων; Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται στους όρχεις, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο όσχεο, έναν χαλαρό σάκο δέρματος κάτω από το πέος. Οι όρχεις παράγουν τις αρσενικές σεξουαλικές ορμόνες και σπέρμα για αναπαραγωγή. Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος.

Ωστόσο, ο καρκίνος των όρχεων είναι πολύ συνήθης στους άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ο καρκίνος των όρχεων είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, ακόμη και όταν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον όρχι. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όρχεων, μπορείτε να λάβετε μία από τις πολλές διαθέσιμες θεραπείες, ή έναν συνδυασμό τους. Παράλληλα δείτε ποια είναι η πιο ύπουλη μορφή καρκίνου.

Καρκίνος των όρχεων: Συμπτώματα

  • Ένα εξόγκωμα, ή μεγέθυνση σε κάποιον όρχι
  • Ένα αίσθημα “σαν να είναι πιο βαρύ” το όσχεο
  • Ένας “βουβός” πόνος στην κοιλιά, ή στην βουβωνική χώρα
  • Μια ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεο
  • Πόνος, ή δυσφορία σε όρχεις, ή όσχεο
  • Διεύρυνση, ή τρυφερότητα στο στήθος (!)
  • Πόνος στην πλάτη

Ο εν λόγω καρκίνος συνήθως επηρεάζει μόνο τον έναν όρχι.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν εντοπίσετε πόνο, οίδημα ή εξογκώματα στους όρχεις, ή στην βουβωνική περιοχή, ειδικά εάν αυτά τα σημάδια διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Καρκίνος των όρχεων: Τα συμπτώματα

Καρκίνος των όρχεων: Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι γιατροί γνωρίζουν ότι εμφανίζεται όταν κάποια υγιή κύτταρα στους όρχεις, παθαίνουν κάποια μεταβολή. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κατά τρόπο ομαλό, ώστε να διατηρείται κανονικά το σώμα σας.

Αλλά μερικές φορές κάποια κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ακόμη και όταν ο οργανισμός δεν χρειάζεται νέα κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα στον όρχι.

Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνου των όρχεων αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα στους όρχεις, τα οποία παράγουν ανώριμα σπερματοζωάρια. Αυτό που προκαλεί τα φυσιολογικά κύτταρα των γεννητικών οργάνων να γίνουν καρκινικά δεν είναι γνωστό.

Καρκίνος των όρχεων: Παράγοντες κινδύνου

Καρκίνος των όρχεων: Συμπτώματα

Οι παράγοντες, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων, περιλαμβάνουν:

Κρυψορχία (ένας όρχις που δεν έχει “κατέβει” στην θέση του)

Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση.

Οι άνδρες που έχουν έναν όρχι, ο οποίος ποτέ δεν κατέβηκε σωστά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων από εκείνους των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο “κρυμμένος” όρχεις έχει μπει στην σωστή του θέση με χειρουργική επέμβαση στο όσχεο.

Ανώμαλη ανάπτυξη όρχεων

Οι καταστάσεις που προκαλούν μη φυσιολογική ανάπτυξη όρχεων, όπως το σύνδρομο Klinefelter, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.

Οικογενειακό ιστορικό

Εάν μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο των όρχεων, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο.
Ηλικία: Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα εκείνους ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Καρκίνος των όρχεων: Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ο καρκίνος των όρχεων.

Μερικοί γιατροί συστήνουν τακτική αυτοεξέταση των όρχεων για τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας ανωμαλίας σε αρχικό στάδιο. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με αυτή την πρακτική.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share