Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τσιγάρο - Καρκίνος: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει πώς γίνονται οι πνεύμονες από το κάπνισμα

Αν καπνίζετε πρέπει να δείτε σίγουρα αυτό το βίντεο

16 Ιανουαρίου 2021 14:59
Τσιγάρο - Καρκίνος: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει πώς γίνονται οι πνεύμονες από το κάπνισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τσιγάρο: Δεν είναι μόνο ότι το τσιγάρο προκαλεί μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια κρίση άσθματος σε άτομα που δεν είναι “φανατικοί καπνιστές”. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο τσιγάρο και τον καρκίνο των πνευμόνων, ή το άσθμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν την πλήρη έκταση των βλαβών που το κάπνισμα μπορεί να κάνει στους πνεύμονές τους.

Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού από το τσιγάρο κάποιου άλλου) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη μακροπρόθεσμα. Παράλληλα δείτε πώς φτιάχνονται τα τσιγάρα και σίγουρα δε θα τα ξαναβάλετε στο στόμα σας.

Τσιγάρο: Πώς είναι στην πραγματικότητα η βλάβη στους πνεύμονες

Το τσιγάρο καταστρέφει τον πνευμονικό ιστό και αυτό είναι άμεσα ορατό στον καθένα. Ο καπνός από το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό δυσχεραίνει πολύ την λειτουργία των πνευμόνων και εμποδίζει το πολύτιμο οξυγόνο να κυκλοφορεί σωστά μέσα στο σώμα.

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου ερεθίζουν και προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Αυτές οι χημικές ουσίες “αφοπλίζουν” το φυσικό αμυντικό σύστημα των πνευμόνων.

Μικροσκοπικές τρίχες στους αεραγωγούς, που ονομάζονται “βλεφαρίδες των πνευμόνων”, φιλτράρουν κανονικά τις τοξίνες και άλλα βακτήρια που εισέρχονται σε αυτούς, αλλά το κάπνισμα τις καταστρέφει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορες τοξίνες και βακτήρια να φτάνουν και να αναπαράγονται μέσα στους πνεύμονες.

Βίντεο δείχνει πώς γίνονται οι πνεύμονες από το κάπνισμα

Οι πνεύμονες ενός καπνιστή

Οι υγιείς πνεύμονες έχουν ανοικτό ροζ χρώμα, ενώ οι πνεύμονες ενός καπνιστή έχουν σκούρο χρώμα και στίγματα οφείλονται στην εισπνεόμενη πίσσα από το τσιγάρο. Η υφή των δύο διαφέρει επίσης, με τον κατεστραμμένο πνεύμονα να είναι πολύ πιο σκληρός και “εύθραυστος” σε σχέση με τον υγιή.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας τύπος αποφρακτικής πνευμονικής νόσου, στην οποία, μακροπρόθεσμα, η ροή του αέρα στους πνεύμονες είναι ανεπαρκής. Μοιάζει με το άσθμα που προκαλείται από το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει και ΧΑΠ.

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε σε πολύ κοντινό πλάνο το εσωτερικό ενός πνεύμονα που παρουσιάζει πολλαπλές κοιλότητες γεμάτες εναποθέσεις άνθρακα (μαύρες κηλίδες). Ένας καθηγητής στο νοσοκομείο Yan Chai στο Χονγκ Κονγκ, έκανε το ακόλουθο βίντεο, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν ασταμάτητα και να αποτρέψει άλλους να αρχίσουν το κάπνισμα.

Συνέκρινε δύο πνεύμονες (και οι δύο είναι υγιείς κατά την έναρξη του πειράματος) αφήνοντας τον ένα “αναπνεύσει” καθαρό αέρα και τον άλλο να “καπνίσει” 60 τσιγάρα. Τα αποτελέσματα ακόμα και μετά από αυτή την πολύ περιορισμένη έκθεση στο τσιγάρο είναι σοκαριστικά…

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει πώς γίνονται οι πνεύμονες από το κάπνισμα

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Πνεύμονα, περίπου το 47% των καπνιστών προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα κάθε χρόνο. Αλλά γίνεται να αποκαταστήσουν την λειτουργία των πνευμόνων τους, ακόμα και αν καταφέρουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο;

ΝΑΙ, λέει ο οργανισμός υγείας «Why Quit», ο οποίος διεξάγει έρευνες και παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικά με την διακοπή του καπνίσματος. Η ικανότητα των πνευμόνων να θεραπεύσουν τον εαυτό τους είναι ένα μικρό θαύμα του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά ανάλογα με το πόσο καιρό είστε καπνιστές, μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για τους πνεύμονές σας να ανακάμψουν πλήρως.

Πρώτη μέρα αφότου κόψετε το κάπνισμα: Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα θα πέσουν επίσης στο φυσιολογικό.

Πρώτος μήνας αφότου κόψετε το κάπνισμα: Οι πνεύμονές σας θα αρχίσουν να επεξεργάζονται το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και το στερητικό στρες που σχετίζεται με το κόψιμο του καπνίσματος θα υποχωρήσει.

Πρώτο έτος αφότου σταματήσετε το κάπνισμα: Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου θα έχει μειωθεί στο 50% σε σχέση με έναν καπνιστή.
Πρώτη δεκαετία αφότου κόψετε το κάπνισμα: Ο κίνδυνος καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος μειώνεται δραματικά.

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί ριζική θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη, αφορά όλα τα στάδια και όλους τους ασθενείς, ακόμα και εκείνους που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Έχει αποδειχθεί ότι έχει τα ίδια αποτελέσματα με την προστατεκτομή ως προς τον τοπικό έλεγχο της νόσου.

Τα κλασικά σχήματα ακτινοθεραπείας διαρκούν 7-8 εβδομάδες

Το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα στην ακτινοθεραπεία επιτυγχάνεται με την αύξηση της δόσης στον προστάτη. Η ενδεδειγμένη ακτινοθεραπευτική τεχνική για την προσέγγιση του προστάτη είναι η IMRT (intensity modulated radiation therapy-διαμορφούμενης ένταση ακτινοθεραπεία) καθώς προκαλεί λιγότερες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς για ίδιες δόσεις ακτινοβολίας ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να χορηγήσουμε μεγαλύτερες δόσεις αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η ανάγκη για χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στην περιοχή της πυέλου προϋποθέτει την χρήση τεχνικών οι οποίες εξασφαλίζουν την ακρίβεια και την επαναληψιμότητα στην στόχευση ώστε να λαμβάνουν τα γειτονικά όργανα την ελάχιστη δυνατή δόση.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης στην καθοδήγηση της ακτινοβολίας (IGRT-image guided radiation therapy) έχει αυξήσει την ακρίβεια στον σχεδιασμό του όγκου από τον ακτινοθεραπευτή, την ακρίβεια στη τοποθέτηση του ασθενούς στο μηχάνημα αλλά και την ακρίβεια στην χορήγηση της ημερήσιας ακτινοθεραπευτικής δόσης. Με αυτόν τον τρόπο έχει αποδειχθεί η δραστική μείωση της τοξικότητας.

Τα κλασικά σχήματα ακτινοθεραπείας διαρκούν 7-8 εβδομάδες συνήθως. Η υποκλασματοποίηση, όπου έχει ενδειξη, προσφέρει προτερήματα όπως o μειωμένος συνολικός χρόνος θεραπείας καρκίνου, άρα και ευκολία στην ολοκλήρωσή της και το μειωμένο κόστος. Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως οι ασθενείς με μεγάλη ηλικία, οι ασθενείς με συνοδά νοσήματα αλλά και ασθενείς οι οποίοι μένουν στην επαρχία.

Τέλος, περιορισμένα είναι τα δεδομένα που υπάρχουν για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία στον προστάτη (SBRT). Πρόκειται για το ακτινοθεραπευτικό σχήμα κατά το οποίο χορηγείται ολόκληρη η δόση σε πολύ λίγα κλάσματα (1 έως 5). Οι μελέτες για την στερεοταξία στον προστάτη βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά επι του παρόντος φαίνεται ότι είναι μια αποδεκτή εναλλακτική για ασθενείς προσεκτικά επιλεγμένους με χαμηλό ή/και ενδιάμεσο ρίσκο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί οτι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί, όχι μόνο να ελεγχθεί τοπικά, αλλα και να ιαθεί πλήρως, είτε με συνδιασμό θεραπευτικών χειρισμών, είτε με τοπική ακτινοβολία ως μονοθεραπεία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share