Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ονυχοφαγία: 7 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και 7 τρόποι για να τη σταματήσετε

Σας ενδιαφέρει

12 Ιανουαρίου 2021 10:11
Ονυχοφαγία: 7 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και 7 τρόποι για να τη σταματήσετε

Νύχια: Αρκετοί άνθρωποι έχουν το κακό συνήθειο να δαγκώνουν τα νύχια τους όπου λέγεται ονυχοφαγία και οι περισσότεροι το κάνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν. Επίσης δείτε γιατί τα νύχια σας είναι πάντα άσπρα στις άκρες.

Νύχια: Από τι προκαλείται αυτή η συνήθεια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το δάγκωμα των νυχιών συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία και μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.

Ασυναίσθητα, οι άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους ενώ είναι απασχολημένοι με μια άλλη δραστηριότητα, όπως όταν διαβάζουν, βλέπουν τηλεόραση ή μιλούν στο τηλέφωνο. Η συνήθεια αυτή είναι πιο έντονη σε περιόδους έντονου στρες, πλήξης ή αδράνειας.

Εάν έχετε κι εσείς αυτή την άσχημη συνήθεια, διαβάστε 7 λόγους που πρέπει να τη σταματήσετε τώρα. Και δεν είναι μόνο για την καλαισθησία. Κάποιες φορές, η ονυχοφαγία είναι σύμπτωμα σοβαρών παθήσεων όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και η κατάθλιψη.

Τι προκαλεί η ονυχοφαγία

1. Εξάπλωση Μικροβίων Στο Στόμα

Τα χέρια και τα νύχια σας είναι γεμάτα με βακτήρια, μύκητες και άλλα επιβλαβή μικρόβια. Όταν τα βάζετε άπλυτα μέσα στο στόμα σας, πολύ απλά αυξάνεται ο κίνδυνος μιας μόλυνσης. Τα νύχια είναι η ιδανική εστία επώασης βακτηρίων, όπως σαλμονέλα και Ε.coli.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στην Αμερικανική Στοματική Μικροβιολογία και Ανοσολογία και που δοκιμάστηκε σε 59 ανθρώπους, θέλησε να αποδείξει κατά πόσο η ονυχοφαγία είχε πραγματική επίδραση στην μεταφορά βακτηρίων στο στόμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εντεροβακτήρια υπήρχαν στο 76% των παιδιών που δάγκωναν τα νύχια τους και στο 26,5% όσων δεν είχαν αυτή τη συνήθεια. Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος εκδήλωσης κονδυλωμάτων και έρπητα.

2. Στομαχικά προβλήματα

Όταν τρώτε τα νύχια σας, επιβλαβή μικρόβια μεταφέρονται από τα νύχια στο στόμα και από το στόμα στο στομάχι και το έντερο. Μόλις φτάσουν στο στομάχι, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις που οδηγούν σε διάρροια και οξύ στομαχικό πόνο.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο πεπτικών και εντερικών ασθενειών, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

3. Λοιμώξεις των νυχιών

Καθώς δαγκώνετε τα νύχια σας, δημιουργούνται μικροσκοπικές ρωγμές και εκδορές στην περιοχή του δέρματος γύρω από τα νύχια. Επιβλαβή βακτήρια, ζυμομύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί εισέρχονται μέσω αυτών στον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ερυθρότητα και πύον γύρω από το νύχι, η οποία θα είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ονυχοφαγία δημιουργεί παρωνυχίδες και κάνει το δέρμα γύρω από το νύχι να ματώνει.

4. Καταστρέφει τη βάση των νυχιών

Μια έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Πλαστικής Χειρουργικής της Ινδίας, αναφέρει ότι οι παραμορφώσεις των νυχιών πιθανώς οφείλονται σε υποσυνείδητες ενέργειες, όπως η ονυχοφαγία και το πιάσιμο αντικειμένων με τα νύχια.

Οι συνήθειες αυτές προκαλούν ανύψωση του νυχιού στο απομακρυσμένο άκρο και ζημιά στην προστασία που παρέχει το υπονύχιο. Η χρόνια ονυχοφαγία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ελλιπή ανάπτυξη των νυχιών.

5. Οδοντικά προβλήματα

Το δάγκωμα των νυχιών είναι πολύ βλαβερό και για την υγεία των δοντιών σας. Μπορεί να παρέμβει στην οδοντική σύγκλιση και να μετατοπίσει τα δόντια από την αρχική τους θέση. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου τα μπροστινά δόντια ενδέχεται να ραγίσουν ή να ξεφλουδίσουν.

Εκτός των άλλων, τα ούλα τραυματίζονται, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους φοράνε σιδεράκια.

6. Βρυγμός (Τρίξιμο & Σφίξιμο Των Δοντιών)

Οι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους σε περιόδους στρες κινδυνεύουν περισσότερο από βρυγμό, σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής. Όταν μάλιστα τα χέρια τους είναι απασχολημένα με κάποια άλλη δραστηριότητα, μπορεί να δαγκώνουν ένα μολύβι ή να σφίγγουν τα δόντια τους.

Το υποσυνείδητο τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών προκαλεί πόνους στο πρόσωπο και το σαγόνι, χρόνιους πονοκεφάλους και ευαίσθητα δόντια.

7. Κακή ποιότητα ζωής

Η ονυχοφαγία συνδέεται με τη συναισθηματική μας κατάσταση και εντείνεται όταν νιώθουμε άγχος ή ανία. Όταν η συνήθεια αυτή είναι χρόνια, η ποιότητα ζωής δεν είναι πλέον η ίδια. Ακόμη και αν αντισταθεί κανείς προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του να μην το κάνει, οδηγείται σε υπερένταση, η οποία και πάλι επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του.

Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

Συμβουλές για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

  • Κόβετε τα νύχια σας τακτικά και σε κοντό μήκος, για να μην μπαίνετε εύκολα στον πειρασμό να τα δαγκώνετε.
  • Προμηθευτείτε κάποιο βερνίκι νυχιών με πικρή γεύση, ώστε να αποθαρρύνεστε περισσότερο.
  • Κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα επαγγελματικό μανικιούρ για να σπάσετε αυτή την άσχημη συνήθεια.
  • Μπορείτε να επιλέξετε ακρυλικά νύχια ή να προσθέσετε και κάποια διακοσμητικά στοιχεία, όπως σχήματα και ιδιαίτερες υφές.
  • Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή διαβάζετε ένα βιβλίο, τυλίξτε τα δάχτυλά σας με αυτοκόλλητη ταινία ή φορέστε γάντια.
  • Εάν είστε πολύ αγχωμένοι, απασχολήστε τα χέρια σας με μια μπάλα αντι-στρες.
  • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή για να βοηθήσετε τα νύχια σας να επουλωθούν και να αναπτυχθούν και πάλι σωστά.
  • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό προκειμένου να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιστροφής της συμπεριφοράς που σας οδηγεί σε αυτή τη συνήθεια.
TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share