Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024

Άσπρισαν πρόωρα τα μαλλιά σας; Τι σημαίνει για την υγεία σας (Video)

Δώστε βάση

11 Ιανουαρίου 2021 14:25
Άσπρισαν πρόωρα τα μαλλιά σας; Τι σημαίνει για την υγεία σας (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόωρα γκρίζα μαλλιά: Το γκριζάρισμα των μαλλιών έχει σχέση την ηλικία, καθώς και άλλοι παράγοντες. Οι πρώτες γκρίζες τρίχες συνήθως εμφανίζονται πριν την κρίση της μέσης ηλικίας. Αυτό συμβαίνει τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Και αν για τους άνδρες αποτελούν ένδειξη ωριμότητας και γοητείας, για τις γυναίκες δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό, διότι οι περισσότερες τις θεωρούν ένδειξη γήρανσης.

Μάλιστα, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τις καλύψουν. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι το πολύ πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Παράλληλα βάλτε αλάτι στο σαμπουάν σας και λύστε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μαλλιών σας.

Πρόωρα γκρίζα μαλλιά: Η γήρανση και τα υπόλοιπα σημάδια

Η απώλεια της χρώσης των τριχών είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια γήρανσης. Παρόλο που όπως αναφέρθηκε, το 50% των τριχών θα είναι άσπρες στο 50% των ανδρών στην ηλικία των 50 ετών, οι κυτταρικοί και μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν τη διαδικασία αυτή δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστοί.

Το γκριζάρισμα μπορεί να επηρεάσει μεμονωμένα τριχοθυλάκια, είτε με σταδιακή απώλεια της χρωστικής κατά τη διάρκεια πολλών κύκλων ζωής, είτε η τρίχα μπορεί να χάσει το «χρώμα» της πλήρως μέσα σε έναν κύκλο. Το γκριζάρισμα μπορεί να αντικατοπτρίζει:

  • Μείωση στη δράση της tyrosinase στα μελανοκύτταρα
  • Μειωμένη «επικοινωνία» κερατινοκυττάρων-μελανοκυττάρων
  • Γενετικά καθορισμένη εξάντληση των μελανοκυττάρων
  • Πρόωρα γκρίζα μαλλιά: Κάποιο ελάττωμα στην ενεργοποίηση/μετανάστευση των μελανοκυττάρων

Τι σημαίνουν για την υγεία σας τα γκρίζα μαλλιά;

Πρόωρα γκρίζα μαλλιά: Τι αναφέρουν οι έρευνες:

Όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιώσει ότι η απώλεια της χρωστικής των τριχοθυλακίων οφείλεται στην αισθητή μείωση των ενεργών μελανοκυττάρων στους βολβούς των αναγενών τριχοθυλακίων. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι στα κερατινοκύτταρα των τριχών έχουν ενσωματωθεί λιγότερα μελανοσώματα.

Επίσης, φαίνεται να διαταράσσεται η μεταφορά των μελανοσωμάτων. Αυτό, διότι τα κερατινοκύτταρα δεν περιέχουν κοκκία μελανίνης, παρά την εγγύτητά τους με τα μελανοκύτταρα που διαθέτουν αρκετά μελανοσώματα. Αυτή η δυσλειτουργία στην αλληλεπίδραση μελανοκυττάρων/κερατινοκυττάρων αποδεικνύεται περαιτέρω από την ύπαρξη κατεστραμμένης μελανίνης στο βολβό και στο παρακείμενο χόριο.

Αυτή η ανωμαλία οφείλεται είτε σε ελαττωματική μεταφορά μελανοσωμάτων προς τα κερατινοκύτταρα ή στην αδυναμία διατήρησης της μελανίνης λόγω εκφυλισμού των μελανοκυττάρων, που καταλήγει στο να μην παραμένουν μελανογενετικά ενεργά μελανοκύτταρα στο βολβό. Χαρακτηριστικά, οι γκρίζες τρίχες έχουν μειωμένη dopa-αντίδραση (δείκτης δραστηριότητας τυροσινάσης), ενώ στους λευκούς βολβούς η dopa-αντίδραση είναι αρνητική.

Παρόλο, όμως, που φαίνεται τελικά να υπάρχει εξάντληση ή και δυσλειτουργία των μελανοσωμάτων και των βλαστικών κυττάρων τους (melanocyte stem cells), δε φαίνεται να είναι αυτό το ουσιαστικό αίτιο της απώλειας χρώσης των τριχών.

Αντίθετα, μάλιστα, το βασικό αίτιο απώλειας χρώσης των τριχών φαίνεται να σχετίζεται με τους μηχανισμούς τριχοθυλακιακής ανάπτυξης και τις αλλαγές στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου, όπως έχει αναφερθεί από παλαιότερες δημοσιεύσεις.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share