Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λύκος: Προσοχή αυτά τα 9 σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος

11 Ιανουαρίου 2021 13:13
Λύκος: Προσοχή αυτά τα 9 σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λύκος: Όταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Σελένα Γκόμεζ ανακοίνωσε το 2015, σε ηλικία μόλις 23 ετών, ότι πάσχει από λύκο, έστρεψε το ενδιαφέρον στην ασθένεια που επηρεάζει περίπου 1,5 εκατ. Αμερικανούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, εννέα στους 10 ενήλικες πάσχοντες από λύκο είναι γυναίκες, οι οποίες αναπτύσσουν την ασθένεια συνήθως κατά την αναπαραγωγή ηλικία (μεταξύ 15 και 44 ετών).

Αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι ο λύκος (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος) είναι αυτοάνοσο και διά βίου νόσημα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα αίτια της ασθένειας (σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει γενετική προδιάθεση), ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την ίδια τη νόσο, παρά μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα του λύκου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν από ανεξήγητη απώλεια βάρους μέχρι εξανθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες να επισκέπτονται τον γιατρό για άλλο λόγο, μέχρι να γίνει διάγνωση της ασθένειας, συνήθως διά του αποκλεισμού άλλων παθήσεων. Παράλληλα δείτε τι αναφέρουν οι ειδικοί για τον καρκίνο, χρόνιο νόσημα και όχι θανατηφόρο τονίζουν.

Λύκος: Τα 9 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούν οι γυναίκες

Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του λύκου. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε και άλλα φωτοευαίσθητα εξανθήματα, τα οποία εκδηλώνονται όταν εκτίθεστε στον ήλιο, ερυθρότητα σε διάφορα μέρη του σώματος, απώλεια μαλλιών και αλλοιώσεις του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο

Πόνος στις αρθρώσεις

Περίπου το 70% των ασθενών υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις, ένα από τα πρώτα συμπτώματα του λύκου. Οι πόνοι αφορούν περισσότερο τα χέρια και τους καρπούς και λιγότερο τα πόδια, την πλάτη και τον λαιμό. Ο λύκος δεν διαβρώνει τα οστά, με τον τρόπο που το κάνει η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όταν ο πάσχων δεν λαμβάνει αγωγή.

Λαχάνιασμα ή πόνος στο στήθος

Σε κάποιες περιπτώσεις η ασθένεια προσβάλλει τους πνεύμονες, προκαλώντας διαρροή υγρού, με αποτέλεσμα ο πάσχων να πονά όταν αναπνέει. Σε άλλες περιπτώσεις, προσβάλλει την καρδιά και ο ασθενής αναπτύσσει περικαρδίτιδα.

Λαχάνιασμα ή πόνος στο στήθος

Προβλήματα στα νεφρά

Πρόκειται για μια από τις βασικές επιπλοκές του λύκου. Πολλοί πάσχοντες επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειάζεται να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού.

Σύγχυση

Είναι λιγότερο συχνά αλλά αρκετοί πάσχοντες ταλαιπωρούνται από σύγχυση, πονοκεφάλους και άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Ο λόγος είναι ότι η ασθένεια προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σύγχυση

Αναιμία

Ο λύκος είναι μια διαταραχή που επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από αιμοσφαίρια. Οι ασθενείς με ΣΕΛ έχουν συχνά στη γενική εξέταση αίματος χαμηλό αιματοκρίτη (αναιμία), ή χαμηλό αριθμό λευκών (λευκοπενία) ή αιμοπεταλίων (θρομβοπενία).

Αναιμία

Κόπωση

Πρόκειται για μη ειδικό σύμπτωμα, αλλά οι διαταραχές του ανοσοποιητικού προκαλούν εκτός από τα άλλα συμπτώματα και κούραση. Αν δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να λειτουργήσετε κανονικά, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Κόπωση

Πυρετό

Οι πάσχοντες εμφανίζουν συχνά δέκατα, ακόμη ένα μη ειδικό σύμπτωμα που πρέπει να ψάξετε. Αν ταλαιπωρείστε συχνά από δέκατα που εμφανίζονται και υποχωρούν, δείτε γιατρό.

Πυρετός

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους χωρίς λόγο αποτελεί ένδειξη πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Στην περίπτωση του λύκου, το ανοσοποιητικό επηρεάζει τον θυρεοειδή σας και κάποιες, με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος.

Απώλεια βάρους

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share