Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κερί στο αυτί: Τι δείχνει για την υγεία σας! (Video)

Τι σημαίνει το κάθε χρώμα

11 Ιανουαρίου 2021 08:14
Κερί στο αυτί: Τι δείχνει για την υγεία σας! (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κερί στο αυτί: Ο καθαρισμός των αυτιών αποτελεί μέρος της ατομικής υγιεινής και δεν πρέπει να αμελείται. Η κυψελίδα του αυτιού μπορεί να δώσει πληροφορίες για την υγεία σας. Με τη βοήθεια μιας μπατονέτας, μπορείτε να ελέγξετε το χρώμα της και να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Το κερί στο αυτί δεν είναι απόβλητο του σώματος, αλλά προστατεύει τα αυτιά από τη φαγούρα, αποτρέπει την είσοδο ρύπων στο εσωτερικό τους και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Καθώς μασάτε, τα αυτιά ωθούν μέσω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, το κερί προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται.

Εάν τα αυτιά σας έχουν την τάση να παράγουν μεγάλη ποσότητα κεριού, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση σταγόνων που μαλακώνουν την κυψελίδα και διευκολύνουν την αποβολή της. Ωστόσο δείτε πώς με τη βοήθεια του ξυδιού και του οινοπνεύματος μπορείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας.

Κερί στο αυτί: Τι δείχνει το χρώμα της κυψελίδας για την υγεία

Γκρι

Αν το κερί του αυτιού σας είναι συνήθως υγρό και κολλώδες, θα έχετε παρατηρήσει ότι γίνεται γκρι, όταν έχει συσσωρευτεί σκόνη. Το γκρι μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο, αλλά είναι απλά σημάδι, ότι το κερί κάνει την δουλειά του. Αν όμως συνοδεύεται από ξηρότητα ή φαγούρα στο εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σμηγματορροϊκού εκζέματος.

Με ίχνη αίματος

Στους ηλικιωμένους είναι φυσιολογικό το κερί των αυτιών να μοιάζει με αίμα. Μπορεί όμως να είναι και ένδειξη για ρήξη ή διάτρηση τυμπάνου.

Καφέ ή μαύρο

Μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνα. Το σκούρο χρώμα του κεριού μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικής παραγωγής λόγω άγχους ή ότι έχει μείνει αρκετό καιρό στο αυτί. Τα λιπαρά οξέα στο αυτί αντιδρούν με το οξυγόνο και σκουραίνουν το χρώμα του κεριού.

Λευκό

Το λευκό χρώμα και η ασταθής και ξηρή υφή συνδέεται με ένα υπολειπόμενο γονίδιο. Παρατηρείται σε ανθρώπους που ο οργανισμός τους παράγει λιγότερες οσμές.

Με δυσάρεστη οσμή

Συνήθως αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του μέσου αυτιού, δηλαδή ωτίτιδας.

Υγρό και αραιό

Η μεγάλη και σταθερή καταρροή με αίμα και πύον είναι σημάδι ρήξης ή διάτρησης του τυμπάνου και πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Ξηρό

Οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην απουσία λιπαρών στο σώμα σας. Είναι επίσης πιθανό να οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share