Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Καρκίνος του στόματος: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα

Οι παράγοντες κινδύνου

10 Ιανουαρίου 2021 14:05
Καρκίνος του στόματος: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος του στόματος: Αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος. Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται ως μια πληγή στο στόμα που εξαπλώνεται στα χείλη, στη γλώσσα , στα μάγουλα, στα ιγμόρεια και στο φάρυγγα (λαιμό). Επίσης, μάθετε τα 6 σημάδια καρκίνου του θυρεοειδούς, που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος;

  • Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:
  • Εξογκώματα στα χείλη, στα ούλα, ή σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό του στόματος
  • Ανεξήγητη αιμορραγία στο στόμα και μούδιασμα
  • Έντονος πόνος σε οποιαδήποτε σημείο του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού
  • Επίμονες πληγές στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο στόμα που αιμορραγούν και δεν επουλώνονται μέσα σε δυο εβδομάδες
  • Δυσκολία στο μάσημα ή στην κατάποση ή στην ομιλία
  • Βραχνάδα, πόνος στο λαιμό , ή οποιοδήποτε αλλαγή στη φωνή
    Πόνος στο αυτί
  • Δραματική απώλεια βάρους
  • Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας αμέσως.

*Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.

Καρκίνος του στόματος

Οι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου του στόματος.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι καρκίνοι του στόματος είναι περίπου έξι φορές πιο συχνοί στους πότες.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
  • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε νεαρή ηλικία.
  • Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο του στόματος.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς συνδέεται με τις πατάτες που τρώτε

Καρκινος του παχέος εντέρου: Ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσε να μειωθεί με την κατανάλωση πολύχρωμων τροφών, όπως είναι ο συνδυασμός από μοβ πατάτες, μπρόκολα και κόκκινα σταφύλια, σύμφωνα με έρευνα. Τα πολύχρωμα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που δρουν ευεργετικά στην πρόληψη των όγκων που αναπτύσσονται στο έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, δήλωσε η επιστημονική ομάδα. Ο επιστήμονας τροφίμων, Jairam Vanamala, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι η παρασκευή γευμάτων και σνακ από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών διαφόρων χρωμάτων μεγιστοποίησε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που καταπολεμούν την ασθένεια.

Εξήγησε: “Όταν ακολουθούμε διατροφή ‘ουράνιο τόξο’, όπως με κόκκινα σταφύλια, μοβ πατάτες και πράσινο μπρόκολο, δεν παίρνουμε μόνο μία χημική ένωση, αλλά μια ευρεία ποικιλία χημικών ενώσεων που δουλεύουν συνεργατικά σε πολλαπλά μονοπάτια και προκαλούν την αυτοκαταστροφή καρκινικών βλαστοκυττάρων”. Παράλληλα δείτε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του νεφρού.

Πατάτες και καρκίνος πως συνδέονται

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι πατάτες συνδέονται με τη φλεγμονή και τον σχηματισμό όγκων

Η μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα χοίρους, που έχουν ένα πεπτικό σύστημα παρόμοιο με το ανθρώπινο, έδειξε ότι οι πατάτες με μοβ σάρκα καταστέλλουν την εξάπλωση των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου, ακόμη και ως μέρος μιας διατροφής υψηλής θερμιδικής αξίας.

Η καταστολή συνδέθηκε με τα μειωμένα επίπεδα μιας επιβλαβούς πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6 στις πατάτες, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με τη φλεγμονή και τον σχηματισμό όγκων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, ενισχύουν άλλη πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι οι κοινωνίες που βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικές τροφές τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου από εκείνες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας.

Ο καθηγητής Vanamala πρόσθεσε: “Οι λευκές πατάτες μπορεί να περιέχουν χρήσιμες χημικές ενώσεις, αλλά οι μωβ πατάτες έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών ενώσεων. Ελπίζουμε να διερευνήσουμε περισσότερο το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φυτά στο μέλλον”.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share