Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

6 σημάδια καρκίνου του θυρεοειδούς που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

10 Ιανουαρίου 2021 08:20
6 σημάδια καρκίνου του θυρεοειδούς που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρετε ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς που πρέπει να προσέχουμε όλοι; Το Athensmagazine.gr τα βρήκε και σας τα αποκαλύπτει παρακάτω, όπως έκανε και με τα σημάδια καρκίνου του νεφρού.

Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια ενώ φαίνεται, σύμφωνα με τους αριθμούς, ότι αυτή η μορφή καρκίνου "χτυπά" περισσότερο τις γυναίκες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο παθολόγος-ενδοκρινολόγος, Φίλιππος Καλδρυμίδης σε άρθρο του στο iatronet, τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματά του εκδηλώνονται νωρίς κι έτσι ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, κάτι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της θεραπείας και την επιβίωση του ασθενούς.

Με αυτό δεδομένο, λοιπόν, δε θα πρέπει να αγνοήσουμε τα κυριότερα προειδοποιητικά σημάδια που θα μας οδηγήσουν στον γιατρό.

Καρκίνου του θυρεοειδή: Αναλυτικά τα σημάδια

Η εμφάνιση όγκου

Πρόκειται ίσως για το πιο συχνό σύμπτωμα του καρκίνου του θυρεοειδούς. Στις γυναίκες, η εμφάνισή του όγκου θυμίζει το "μήλο του Αδάμ" ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις, εξελίσσεται και μεγαλώνει με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, ενώ κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί και να πονάει. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλοι οι κακοήθεις όγκοι του θυρεοειδούς διακριτοί -σε κάποιους ασθενείς, η ανίχνευσή τους δεν είναι ορατή και γίνεται μόνο έπειτα από ειδικές εξετάσεις.

σημάδια καρκίνου του θυρεοειδούς

Πρήξιμο στον λαιμό

Ο ορατός όγκος δεν είναι το μόνο εμφανές σύμπτωμα αυτής της μορφής καρκίνου. Το πρήξιμο στον λαιμό, που προκαλείται από τη διόγκωση των λεμφαδένων είναι ακόμα ένα συχνό προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Δυσκολία στην αναπνοή ή/ και στην κατάποση

Αν παρατηρήσετε ότι αναπνέετε ή καταπίνετε με δυσκολία, χωρίς να έχετε κρυολογήσει ή αρρωστήσει, είναι πιθανό να αναπτύσσεται κάποιος όγκος που προκαλεί αυτή την ενόχληση. Όπως αναφέρει ο γενικός χειρουργός-χειρουργός ενδοκρινών αδένων Δημήτριος Γιάλβαλης σε αντίστοιχο άρθρο, "μεγάλες μάζες μπορεί να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα όπως δυσκολία κατάποσης, δύσπνοια και συριγμό…".

Επίμονος βήχας

Ο βήχας που δεν υποχωρεί και ο οποίος φυσικά δεν σχετίζεται με κοινό κρυολόγημα ή με κάποια άλλη συνηθισμένη ίωση ή ασθένεια μπορεί να είναι ένα από τα "αθώα" συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Αλλαγές στη φωνή

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι είτε πιο ήπιες, όπως η βραχνάδα που μοιάζει με την βραχνάδα του κρυολογήματος είτε να γίνονται πιο αντιληπτές, με κυριότερο σημάδι την αλλαγή στον τόνο της φωνής.

Πόνος στον λαιμό και τον αυχένα

Ο πόνος που ξεκινάει από το μπροστινό μέρος του λαιμού και συνεχίζει ακόμα και μέχρι την περιοχή των αυτιών, μπορεί να είναι ύποπτος και να προμηνύει τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ωστόσο, μπορεί να σχετίζεται με κάποια άλλη, λιγότερο σοβαρή, νόσο του θυρεοειδούς αδένα, όπως την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή την οξεία θυρεοειδίτιδα, όμως σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας.

Φυσικά, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ένας ασθενής μπορεί να εκδηλώσει κάποια απ’ αυτά τα ορατά σημάδια ή να νοσήσει και τα συμπτώματα να μην γίνουν αντιληπτά. Σε κάθε περίπτωση, ο προληπτικός έλεγχος, ειδικά σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο, όπως οι γυναίκες, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του θυρεοειδούς, ιστορικό βρογχοκήλης ή όζους στον θυρεοειδή αδένα, μπορεί να σώσει ζωές, αφού αν διαγνωστεί εγκαίρως, θεραπεύεται σχεδόν πάντα, με ποσοστό που ξεπερνά το 95%!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share