Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Κανέλα: Τα οφέλη και οι παρενέργειες της

Δώστε μεγάλη προσοχή!

28 Δεκεμβρίου 2020 13:07
Κανέλα: Τα οφέλη και οι παρενέργειες της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κανέλα: Μπορεί να έχουμε συνδέσει τη χρήση της με τα αμέτρητα γλυκά που τρώμε στην περίοδο των γιορτών, όμως αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί να προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας!

Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο πιο δημοφιλές μπαχαρικό, μετά το μαύρο πιπέρι, σε Ευρώπη και Αμερική! Παράλληλα δείτε και πώς η κανέλα εκτός από το να μας θεραπεύσει μπορεί και να μας αδυνατίσει.

Κανέλα: Οφέλη

Τι είναι όμως αυτό που έκανε την κανέλα να ξεχωρίσει εκτός από το γοητευτικό της άρωμα; Τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές έρευνες γύρω από την επίδραση της κανέλας στο πεπτικό σύστημα, τον διαβήτη, αλλά και πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer και το Parkinson.

Διαβήτης

Οι απόψεις των ερευνητών φαίνεται να διίστανται γύρω από το θέμα, καθώς άλλοι υποστηρίζουν πως η κανέλα μπορεί να φανεί ωφέλιμη σε άτομα με διαβήτη, κυρίως τύπου 2, ενώ άλλοι ότι δεν έχει σημαντική επίδραση.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βελτιώσει τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.

Μάλιστα, πολλές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα κατά 10-29%. Εάν κάποιος είναι διαβητικός ή βρίσκεται σε στάδιο προδιαβήτη, είναι συνετό να συμβουλευτεί τον γιατρό του για την λήψη της.

Εγκεφαλική λειτουργία

Υπάρχουν αρκετές μελέτες για την επίδραση κάποιων συστατικών της κανέλας σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Alzheimer και το Parkinson, όμως προς το παρόν μόνο σε ζώα και in vitro. Νευροεκφυλιστικές είναι οι ασθένειες που χαρακτηρίζονται από προοδευτική μείωση της λειτουργίας ή απώλειας της δομής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ουσίες από το εκχύλισμα του φλοιού κανέλας, όπως η CEppt, φαίνεται να αναστέλλει κάποια συμπτώματα, όπως ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών, ενώ η γνωστική λειτουργία δείχνει να βελτιώνεται στο Alzheimer.

Παράλληλα, έρευνα σε ποντίκια με Parkinson, έδειξε ότι η κανέλα βοήθησε στην προστασία νευρώνων και νευροδιαβιβαστών, ενώ βελτίωσε την κινητικότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ανθρώπους για τις συγκεκριμένες παθήσεις.

Τα οφέλη και οι παρενέργειες της κανέλας

Αντιμικροβιακή

Η συναμαλδεύδη, μια δραστική ουσία της κανέλας, έχει πιθανή αντιμικροβιακή δράση απέναντι σε αρκετές μολύνσεις. Μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της απέναντι σε μικρόβια όπως Candida, Listeria και Salmonella, την εξάπλωση των οποίων μειώνει.

Επιπλέον, οι αντιμικροβιακές της ικανότητες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας και τη μείωση της κακής αναπνοής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες!

Κανέλα: Παρενέργειες

Υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία χρειάζονται προσοχή ως προς τη λήψη κανέλας. Εάν έχετε διαβήτη και βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας και να ρίξει τα επίπεδά του στο αίμα αρκετά χαμηλά.

Η κατανάλωση κανέλας κασσίας σε υψηλή δόση μπορεί να γίνει τοξική για το συκώτι, εξαιτίας της κουμαρίνης που περιέχει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν το συκώτι, όπως παρακεταμόλη, στατίνες κά.

Καταναλώστε μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού (κανέλας κασσίας) την ημέρα εάν είστε ενήλικας και δώστε λιγότερο σε παιδιά. Πολύ συχνά, αρκετοί επηρεάζονται από τα οφέλη της και καταναλώνουν αδιάλυτη σκόνη κανέλας σε μεγάλες ποσότητες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει και την εισπνοή της, και να οδηγήσει σε βήχα, μόλυνση ή ακόμα και ζημιά των πνευμόνων. Ακόμη, ο λαιμός μπορεί εύκολα να ερεθιστεί και να έχουμε επιπλέον αναπνευστικά προβλήματα.

Γενικά, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που γλυκαίνει τις μέρες μας! Προτιμήστε κανέλα Κεϋλάνης για την εξέχουσα ποιότητά της, διαφορετικά κανέλα κασσία σε μικρότερες δόσεις.

Εάν, θέλετε να βελτιώσετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει για τη σωστή δοσολογία και την αναγκαιότητά της.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share