Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

13 εκπληκτικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως δεν γνωρίζατε

Δώστε βάση

19 Δεκεμβρίου 2020 14:52
13 εκπληκτικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως δεν γνωρίζατε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όταν ακούμε την λέξη ξύδι, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι “Μμμμ, ας φτιάξω μια σαλάτα.” Ωστόσο, το ξύδι έχει πολλές παραπάνω χρήσεις από το να δίνει απλά γεύση στις σαλάτες μας.

Όχι μόνο μπορεί να αντικαταστήσει τα ακριβά καθαριστικά προϊόντα, αλλά μπορεί να γίνει μέρος και της δικής μας προσωπικής περιποίησης. Παράλληλα δείτε πώς το ξύδι μυλίτη βοηθά στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας.

Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι από τα προιόντα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, γιατί εκτός του, ότι είναι χρήσιμο στην κουζίνα, έχει ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικό για αισθητικούς και καθαριστικούς σκοπούς.

1.Σκοτώνει τα ζιζάνια

Το λευκό ξύδι είναι ιδανικό για να εξουδετερώνει τα ζιζάνια και να αναστέλλει την ανάπτυξή τους. Ψεκάστε λίγο ξύδι κατευθείαν πάνω στα φύλλα των ζιζανίων.

2.Κάνει τα μαλλιά μας μεταξένια

Για λεία και μεταξένια μαλλιά, αναμείξτε 1 φλιτζάνι ξύδι με 2 φλιτζάνια νερό. Ψεκάστε το μείγμα πάνω στα μαλλιά σας και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε.

3.Εξουδετερώνει τις οσμές από το τσιγάρο

Για να εξουδετερώσετε τις οσμές από το τσιγάρο, γεμίστε ένα μπολ με ξύδι και βάλτε το εκεί που θέλετε να εξαλείψετε την άσχημη μυρωδιά.

4.Κάντε το μανό να διαρκέσει περισσότερο

Πριν βάλετε την πρώτη στρώση, βουτήξτε τα νύχια σας για 10 λεπτά σε ένα μπολ με ξύδι. Θα δείτε, ότι το μανό σας θα διαρκέσει περισσότερο.

5.Κάντε το μπάνιο σας να λάμπει

Το ξύδι έχει λευκαντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αραιώστε ένα ποτήρι ξύδι με 2 ποτήρια νερό και ψεκάστε το στην περιοχή που θέλετε.

6. Αφαιρέστε λεκέδες από πατώματα και χαλιά

Για να αφαιρέσετε λεκέδες από πατώματα, αναμείξτε 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι με 2 λίτρα ζεστό νερό. Για να καθαρίσετε τα χαλιά, εφαρμόστε το ξίδι κατευθείαν στην περιοχή που θέλετε και στην συνέχεια προσθέστε λίγο απορρυπαντικό. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά τρίψτε με μια βούρτα.

7. Αφαιρέστε λεκέδες από ιδρώτα

Ψεκάστε μια μεγάλη ποσότητα λευκού ξιδιού στην περιοχή του ρούχου που θέλετε, αφήστε το για 10 λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε.

Μηλόξυδο

Εκτός από την κουζίνα, το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην προσωπική μας περιποίηση. Για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων είναι καλό να το αραιώνεται με νερό. Βάλτε το το βράδυ για να αποφύγετε την επαφή με τον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κηλίδες στο δέρμα σας.

1. Αφαιρεί τα σημάδια γήρανσης

Βοηθά στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων και αφήνει το δέρμα νεανικό και φρέσκο. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και απλώστε το στο πρόσωπό σας με ένα βαμβάκι. Αφήστε το για 30 λεπτά.

2. Καταπολεμά την ακμή και τα σπυράκια

Αφαιρεί το περιττό λίπος από το πρόσωπο, προλαμβάνει μολύνσεις, θεραπεύει σημάδια που έχουν μείνει από την ακμή, ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει σωστά.

3. Ρυθμίζει το pH της επιδερμίδας

Φτιάξτε ένα μείγμα με νερό και μηλόξυδο και απλώστε με ένα βαμβάκι το μείγμα στο πρόσωπο σας και αφήστε το όλο το βράδυ. Μην ξεπλύνετε. Το ξύδι βοηθά στην εξισορρόπηση των φυσικών επιπέδων του pH του δέρματος και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

4.Εξαφανίζει την πιτυρίδα

Ανακατέψτε ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξύδι με ένα τέταρτο του φλιτζανιού νερό. Ψεκάστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας και τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, αφήστε το για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.

5.Απομακρύνετε μελανιές

Μουλιάστε λίγο βαμβάκι μέσα σε αδιάλυτο μηλόξυδο, απλώστε το πάνω στην μελανιά και αφήστε το για μια ώρα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που βρίσκεται η μελανιά.

6.Ανακουφίζει τσιμπήματα από κουνούπια

Το μηλόξυδο έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που βοηθούν να απαλλαγούμε από τον κνησμό.

Γενικές συστάσεις για την χρήση μηλόξυδου στο δέρμα:

  • Ποτέ μην απλώνετε αδιάλυτο ξύδι στην επιδερμίδα σας. Πάντα να το αραιώνετε με νερό, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας.
  • Πριν από τη χρήση του μείγματος ανακατέψτε το δοχείο καλά, καθώς τα συστατικά συνήθως διαχωρίζονται.
  • Πριν το βάλετε στο πρόσωπό σας, ελέγξτε, ότι δεν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση. Βάλτε λίγο στο χέρι σας, αφήστε το για 5 λεπτά και αν δεν συμβεί τίποτα, βάλτε το στο πρόσωπό σας.
  • Την πρώτη φορά που θα βάλετε ξύδι στο πρόσωπο σας είναι καλό να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό μετά από 5 λεπτά.
  • Αυτές οι θεραπείες θα πρέπει να γίνονται το βράδυ για να αποφεύγεται η επαφή με τον ήλιο.
  • Μπορείτε να βάλετε αραιωμένο μηλόξυδο σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού για να ανανεώνετε τον χώρο σας.
TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share