Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Είσαι Βόδι!» Τελικά είμαστε ότι τρώμε; Τι να τρώμε για να είμαστε καλά και να φτάσουμε τα 100; Από τον Δημήτρη Παύλου

Δώστε βάση!

14 Δεκεμβρίου 2020 12:50
«Είσαι Βόδι!» Τελικά είμαστε ότι τρώμε; Τι να τρώμε για να είμαστε καλά και να φτάσουμε τα 100; Από τον Δημήτρη Παύλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλεις να ζήσεις μέχρι τα 100 και δεν τρως... σωστά;

Η διατροφή παίζει τεράστια ρόλο στην υγεία μας και σίγουρα επηρεάζει τα πάντα! Μήπως λοιπόν είμαστε ότι τρώμε; Τι να τρώμε για να είμαστε καλά και να φτάσουμε τα 100;

Ο Δημήτρης Παύλου ξεκαθαρίζει...

Πόσο κρέας τρώμε μέσα σ’ ένα χρόνο;

Λοιπόν, σύμφωνα με τον μέσο όρο κατανάλωσης σε μια χώρα, ένας Αμερικανός τρώει 120 κιλά κρέας, ένας Ισπανός 100, ένας Γερμανός 90 και ένας Έλληνας περίπου 80 κιλά κρέας το χρόνο.

Συνολικά για να καλυφτεί η παγκόσμια ζήτηση παράγονται 340 εκατομμύρια τόνοι κρέατος και θανατώνονται 80 δισσεκατομύρια ζώα κάθε χρόνο.

Τα τελευταία 50 χρόνια η κατανάλωση κρέατος έχει τετραπλασιαστεί.

Παρατηρείται πως όσο αυξάνεται σε μια χώρα το κατ κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται και η κατανάλωση κρέατος.

Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκονται οι Ινδοί, οι οποίοι καταναλώνουν μόλις 5 κιλά κρέας το χρόνο.

Μήπως ήρθε ώρα να παραγγείλουμε και εμείς καμιά σαλατίτσα;

Τι τρώνε για να ζουν μέχρι τα 100;

Στην Οκινάουα, ένα νησί της Ιαπωνίας στον ειρηνικό ωκεανό, οπού οι εκατοντάχρονοι, σε αναλογία με τον πληθυσμό, είναι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, τρώνε γλυκοπατάτες.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φλαβανοειδή, καροτενοειδή και βιταμίνη A. Ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το διαιτολόγιο τους επίσης περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, προϊόντα σόγιας και καλαμάρι, ενώ δεν λείπει πότε από το τραπέζι τους το τόφου και τα φύκια.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος της μακροβιότητας τους σε σχέση με την διατροφή είναι πως τρώνε λίγο. Σταματούν το γεύμα τους πριν νιώσουν το στομάχι τους γεμάτο. Φανταστείτε ένα άνθρωπο που κρατάει χώρο για το επιδόρπιο αλλά δεν το τρώει ποτέ.

Φυσικά, το να ζήσει κάποιος μέχρι τα 100, δεν εξαρτάται μόνο από το φαγητό. Το DNA, η ιδιοσυγκρασία, η ανατροφή, αλλά και η φυσική δραστηριότητα, οι κοινωνικές επαφές, παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης το κλίμα που ζεις, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, το άγχος, ο ύπνος και πολλά άλλα. Το φαγητό, ως παράγοντας μακροβιότητας, είναι γενικά αποδεκτό πως βρίσκεται περίπου στο 30%

Το σίγουρο είναι πως, με γλυκοπατάτες η χωρίς, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα εκατοστήσουν, αφού στο σύνολο των αιωνόβιων, το ποσοστό τους φτάνει το 85%

Τα Burgers απειλούν τον πλανήτη;

Μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά πράγματι τα burgers που τρώμε, μαζί με τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και διάφορες άλλες πήγες μόλυνσης της ατμόσφαιρας, είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό γιατί οι αγελάδες, από τις οποίες παρασκευάζονται τα Burgers, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου. (Το μεθάνιο είναι ένα από τα τρια αέρια του θερμοκηπίου) Και ναι, καλά το σκεφτήκατε, είναι το ίδιο μεθάνιο με αυτό που εκπέμπουν οι άνθρωποι όταν φάνε πολλά φασόλια. Με την διάφορα πως κάθε μια αγελάδα, από το 1μιση δισεκατομμύρια αγελάδες που υπάρχουν στον πλανήτη, αφήνει 100kg μεθανίου κάθε χρόνο. Και αυτό, με δεδομένο ότι η επίδραση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι 23 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα, είναι πολύ μεθάνιο.

Οι εκπομπές μεθανίου μιας αγελάδας ισοδυναμούν περίπου με 1000λίτρα πετρελαίου ενός αυτοκινήτου κάθε χρόνο.

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα. Το μεθάνιο μένει στην ατμόσφαιρα περίπου για 10 χρόνια όταν το διοξείδιο του άνθρακα μένει για εκατοντάδες... Αν βρούμε ένα τρόπο να μειώσουμε το μεθάνιο που εκπέμπουν οι αγελάδες δεν θα χρειαστεί να αποκλείσουμε τα burgers από την δίαιτα μας. Ένας λοιπόν Καναδός κτηνοτρόφος, ο Τζο Ντόργκαν, θέλοντας να μειώσει τα έξοδα της φάρμας του, δοκίμασε να ταΐσει τις αγελάδες του με φύκια. Ο τοπικός ερευνητής ανακάλυψε πως έτσι οι αγελάδες του άφηναν 80%λιγότερο μεθάνιο. Μαζί αποφάσισαν να πειραματιστούν και με άλλα είδη φυκιών και βρήκαν πως ένα κόκκινο φύκι που λέγεται asparagopsis, μείωνε τις εκπομπές του μεθανίου σχεδόν στο μηδέν.

Το μόνο πρόβλημα είναι τώρα πως το συγκεκριμένο είδος είναι σπάνιο ενώ τα μπεργκεράδικα άπειρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share