Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

7 θαυματουργές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις παρανυχίδες και τα νύχια που παίνουν μέσα στο δέρμα

Δώστε βάση

9 Δεκεμβρίου 2020 16:03
7 θαυματουργές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις παρανυχίδες και τα νύχια που παίνουν μέσα στο δέρμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πώς γίνεται να μείνετε ήρεμοι όταν έχετε ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα του ποδιού; Δεν μπορείτε να φορέσετε σανδάλια, δεν μπορείτε να τρέξετε και το χειρότερο, μπορεί να μολυνθεί το πόδι σας.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα για χρόνια πριν καταφέρουν να βρουν θεραπεία. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά πώς εμφανίζεται και τι μπορεί να γίνει γι’αυτό;

Είναι ένα άσχημο, αλλά συνηθισμένο πρόβλημα. Μπορεί να συμβεί και από τις δύο άκρες του νυχιού και συνήθως ευθύνονται τα σφιχτά παπούτσια, οι τραυματισμοί, τα γονίδια ή ο λάθος τρόπος κοψίματος των νυχιών.

Όταν ένα νύχι αρχίζει να μπαίνει στο δέρμα του ποδιού, τότε πονάτε, το δέρμα πρήζεται, κοκκινίζει και μπορεί να μολυνθεί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας ανακουφίσουν. Ωστόσο δείτε και τα 12 σημάδια που δείχνουν ότι η υγεία μας κινδυνεύει και οι περισσότεροι το αγνοούμε.

1. Μουλιάστε το πόδι σε νερό με αλάτι

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεστε για να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο είναι ένα απλό ποδόλουτρο με αλάτι. Μουλιάστε το πόδι σε νερό με άλατα epsom για 15-20 λεπτά, τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα. Αν είναι μολυσμένο, αφήστε το να βγει και μετά κόψτε το προσεκτικά ίσια από πάνω.

Αν πονάτε ή είστε πρησμένοι, μπορείτε να κόψετε το νύχι, να βάλετε αντιβιωτική αλοιφή και μετά να το τυλίξετε με επίδεσμο. Ή μπορέιτε να μουλιάσετε το πόδι μέχρι να μαλακώσει το νύχι και να ακολουθήσετε κάποια από τις παρακάτω θεραπείες.

2. Βαμβάκι

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες είναι η τοποθέτηση ενός μικρού κομματιού βαμβακερής γάζας κάτω από το νύχι, εκεί που μπαίνει στο δέρμα, το νύχι θα μεγαλώσει και θα μπορέσετε να το διορθώσετε.

Βουτήξτε την γάζα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ξίδι μηλίτη για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις. Αλλάζετε την καθημερινά.

3. Οδοντικό νήμα

Γιατί όχι; Για να αλλάξετε την φορά με την οποία μεγαλώνει το νύχι, βάλτε ένα κομμάτι οδοντικό νήμα κάτω από όλη την άκρη του. Κόψτε τις άκρες του οδοντικού νήματος και αφήστε το εκεί. Έτσι θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και θα αποκολλήσετε το νύχι από την ερεθισμένη περιοχή.

4. Vicks VapoRub

Το Vicks έχει πολλές χρήσεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε παιδιά και σε ενήλικες. Απλώστε μια μικρή ποσότητα στο νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμα και καλύψτε το με επίδεσμο.

Τα έλαια του Vicks έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και επίσης θα βοηθήσουν το νύχι να μαλακώσει. Μπορείτε να συνδυάσετε αυτή την θεραπεία με την πρώτη ή την δεύτερη.

5. Κόψιμο σε σχήμα V

Κόψτε ένα V στη μέση του πάνω μέρους του νυχιού. Έτσι, το νύχι θα μεγαλώσει προς τη μέση και όχι προς τις άκρες που μπαίνουν μέσα στο δέρμα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αλλάξετε επίσης την κατεύθυνση προς την οποία αναπτύσσεται το νύχι.

6. Αιθέρια έλαια

Θα να καταπολεμήσετε τον πόνο και το πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο τεϊόδεντρου, λεβάντας ή γαρίφαλου στο σημείο που έχει ερεθιστεί με ένα κομμάτι βαμβάκι. Τα έλαια τεϊόδεντρου και λεβάντας έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ του γαρίφαλου αναλγητικές.

7. Κουρκουμάς

Φτιάξτε μια αλοιφή με ένα κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη και λίγο νερό και απλώστε το στην ερεθισμένη περιοχή. Αφήστε το για δύο ώρες και ξεπλύντε ή καλύψτε το με επίδεσμο και αφήστε το να στεγνώσει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, αλλά προσοχή, γιατί αφήνει λεκέ!

Παρ’όλο που σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομικό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αποφύγετε τα στενά παπούτσια ή τα ψηλοτάκουνα που πιέζουν τα δάχτυλα του ποδιού και κατά συνέπεια τα νύχια.

Κόβετε τα νύχια του ποδιού ίσια. Λιμάρετε τις άκρες για να τις κάνετε στρογγυλές και φροντίστε να τα κόβετε κοντά, για να μην μπαίνουν στο δέρμα. Αν το πρόβλημα σας είναι σοβαρό ή έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share