Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα μακαρόνια... είναι υγεία: Αυτός είναι ο λόγος που γλιτώνουμε από ένα σοβαρό πρόβλημα

Για ποιο λόγο μπορούμε να τα προτιμάμε;

2 Δεκεμβρίου 2020 22:07
Τα μακαρόνια... είναι υγεία: Αυτός είναι ο λόγος που γλιτώνουμε από ένα σοβαρό πρόβλημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μακαρόνια είναι μια αγαπημένη μας τροφή και η κατανάλωσή τους είναι… σκέτη υγεία, σύμφωνα με μια κορυφαία προσωπικότητα, η οποία τα λάτρευε και επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι χάρη σε αυτά γλιτώνουμε από ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η Ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν είχε πει κάποτε: «Ό,τι βλέπετε οφείλεται στο σπαγγέτι». Αν τα μακαρόνια είναι αρκετά καλά γι' αυτήν (και την σιλούετα της) τότε σίγουρα είναι καλά και για εμάς και μπορείτε να χάνετε από αυτά αρκετά κιλά.

Ευτυχώς για τους λάτρεις των ζυμαρικών τώρα έρχεται και η επιστήμη να επικυρώσει όσα έλεγε η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Παχυσαρκίας όσοι αγαπούν τα μακαρόνια έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν ζυμαρικά.

«Οι νέες διαιτητικές οδηγίες για τα έτη 2015-2020 ενθαρρύνουν την κατανάλωση όλων των τύπων σιτηρών επειδή παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν δομικό συστατικό μιας καλής διατροφής», εξηγεί η διαιτολόγος Diane Welland, από την Εθνική Επιτροπή Ζυμαρικών.

«Η ανάλυση αυτή υπογραμμίζει τη διατροφική αξία των σιτηρών, όπως των ζυμαρικών. Δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν ζυμαρικά έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής σε σχέση με όσους δεν τρώνε μακαρόνια».

Αυτοί που τρώνε ζυμαρικά προσλαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες.

Γυναίκες προσοχή: Σταματήστε να τρώτε μακαρόνια - Τεράστιος κίνδυνος στην υγεία σας

Τα μακαρόνια είναι μια αγαπημένη μας τροφή, αλλά οι γυναίκες οφείλουν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους, αφού μπορεί να φέρουν κίνδυνο στην υγεία τους.

Η αγάπη στα μακαρόνια και το ρύζι, συγκεκριμένα, μπορεί να αποδειχθεί δυσάρεστη για πολλές γυναίκες καθώς αυξάνουν την πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, τα πολλά λιπαρά ψάρια και όσπρια τείνουν να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», ανέλυσαν στοιχεία για 914 γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση σε ηλικία 40 έως 65 ετών (στη μέση ηλικία των 51 ετών). Η ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίσθηκε με τη διατροφή κάθε γυναίκας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μια έξτρα μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού τη μέρα, έφθαναν σε εμμηνόπαυση περίπου ενάμισι έτος νωρίτερα από το μέσο όρο. Επίσης τα πολλά σνακ σχετίζονταν με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λιπαρού ψαριού (με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σχετιζόταν με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Επίσης η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, καθώς και η λήψη αυξημένων ποσοτήτων βιταμίνης Β6 και ψευδάργυρου, καθυστερούν την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share