Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η κατακόρυφη δίαιτα είναι το νέο trend που έχουν σαν... Ευαγγέλιο όλες οι celebrities

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

5 Νοεμβρίου 2020 13:13
Η κατακόρυφη δίαιτα είναι το νέο trend που έχουν σαν... Ευαγγέλιο όλες οι celebrities

Οι νέες δίαιτες και οι διατροφές δεν έχουν τελειωμό. Έχουμε να διαλέξουμε την κατάλληλη για εμάς από μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών πλάνων. Ποια από όλες όμως είναι η σωστή για εμάς; Δείτε εδώ τη δίαιτα του Σαββατοκύριακου.

Μια νέα δίαιτα που απευθύνεται σε αθλητές και τύπους του γυμναστηρίου είναι η vertical diet ή αλλιώς κατακόρυφη δίαιτα.

Τι είναι αυτού του είδους η δίαιτα;

«Η κατακόρυφη δίαιτα πρόκειται για μια διατροφική δομή που βασίζεται στην εκτέλεση και ξεκινά με γερά θεμέλια υψηλών μικροθρεπτικών συστατικών βιοδιαθεσιμότητας, η οποία υποστηρίζει μια δομή ευκολοχώνευτων μακροθρεπτικών συστατικών που μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος», όπως αναφέρει ο ιδρυτής της δίαιτας, ο bodybuilder Σταν Έφερντινγκ

Με απλά λόγια, στη δίαιτα αυτή τρως έναν περιορισμένο αριθμό θρεπτικά πυκνών και ευκολοχώνευτων τροφών για να δυναμώσεις και να μεγιστοποιήσεις τις προπονήσεις σου. Αν και η δίαιτα μιλά για μακροθρεπτικές ουσίες (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος), επικεντρώνεται περισσότερο στις μικροθρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά).

Γιατί ονομάζεται έτσι;

Σκεφτείτε ένα ανάποδο Τ. Στο κάτω μέρος (στα θεμέλια) έχεις τις μικροθρεπτικές ουσίες. Εκεί βρίσκεται το γάλα, τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα καρότα, ο σολομός και οι πατάτες. Αυτές οι τροφές τρώγονται σε μικρές ποσότητες για την διατροφική τους αξία.

Αντίθετα, η κύρια πηγή θερμίδων προέρχονται από το κατακόρυφο κομμάτι του ανάποδου Τ. Είναι κυρίως κόκκινο κρέας (μπριζόλα, αρνάκι, βίσονας και κρέας κυνηγιού) και άσπρο ρύζι. Αυξάνεις τον ποσότητα του ρυζιού όσο περνούν οι μέρες (πας κατακόρυφα).

Δεν τρως όμως όσο κρέας θέλεις. Δεν πρόκειται για τεράστιες ποσότητες αλλά για να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις σου για πρωτεΐνη τρώγοντας μπριζόλα αντί για κοτόπουλο και ψάρι, αναφέρει ο Έφερντινγκ.

Ακόμη, μπορείς να φας σιτάρι, καστανό ρύζι, φασόλια και λαχανικά υψηλά σε ραφινόζη όπως κουνουπίδι και σπαράγγια.

Είναι όμως υγιεινή;

Η δίαιτα βασίζεται σε ολόκληρες, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες τροφές και δεν παραλείπει κάποια ομάδα τροφών.

Δεν πρόκειται για περιοριστική δίαιτα ή που σε κάνει να πεινάς, όπως υποστηρίζει ο Έφερντινγκ.

Ωστόσο, δεν είναι vegetarian ή vegan-friendly. Ακόμη, περιέχει πολύ πρωτεΐνη και λαχανικά αλλά περιορίζει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share