Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η κανέλα σύμμαχος στο ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι συνταγές που θα σας βοηθήσουν

3 Νοεμβρίου 2020 11:33
Η κανέλα σύμμαχος στο ανοσοποιητικό σας σύστημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κανέλα πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά στον πλανήτη όπου και σύμφωνα με έρευνες θεωρείται πανίσχυρο super food διότι έχει σημαντική δράση στη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού. Αυτό είναι και ένας λόγος παραπάνω τον τελευταίο καιρό διότι τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο περισσότερο μπορούμε και η κανέλα μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.

Η κανέλα μπορεί και καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οπολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Τέλος η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μελέτες για την αντιμετώπιση του HIV, επειδή ακριβώς βοηθά και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης η κανέλα αν ανακατευτεί με άλλα τρία υλικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλυντικό για τις γυναίκες.

Μπορείς να χρησιμοποιείς τη κανέλα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλά να την απολαμβάνεις καθημερινά και σε ροφήματα σαν τα 3 ακόλουθα.

Latte κανέλας

Ιδανικά αν μπορείς κάνε αφρόγαλα και απόλαυσε άλλον ένα latte χωρίς ενοχές.

1 κούπα γάλα αμυγδάλου 1/4 κούπας καφέ espresso 1/4 από ένα κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι βανίλια 2 κουταλάκια maple syrup

Bάλε την κανέλα, τη βανίλια και το maple syrup σε μία κούπα. Ετοίμασε απευθείας τον καφέ και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το γάλα μέχρι να καλύψεις την κούπα και πασπάλισε με κανέλα.

Τσάι κανέλας με κουρκουμά

Αν αγαπάς το τσάι τότε αυτό θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου. Έχει επιπλέον κουρκουμά και μέλι, στοιχεία που το κάνουν ιδανικό για πόνους περιόδου ή πονόλαιμο.

1 φακελάκι τσάι κανέλας 1 ξύλο κανέλας καυτό νερό 1/4 κουταλάκι κουρκουμά ένα κουταλάκι μέλι

Φτιάξε το τσάι σε μία κούπα με καυτό νερό. Πασπάλισε με τον κουρκουμά, πρόσθεσε το μέλι και ανακάτεψε με το ξυλάκι. Μπορείς να βράσεις ένα δύο ξυλάκια κανέλας σε νερό για 4 λεπτά αν δεν έχεις τσάι κανέλας.

Smoothie με κανέλα και φιστικοβούτυρο

Μπορείς να το πιεις αντί να φας ένα κομμάτι σοκολάτα. Χρειάζεσαι λίγα υλικά και ελάχιστο χρόνο. Το φιστικοβούτυρο θα σου δώσει πρωτεΐνες και η μπανάνα ποτάσιο το οποίο χάνεις μέσα από τον ιδρώτα, άρα είναι ιδανικό ρόφημα μετά από προπόνηση.

1 κούπα γάλα σόγιας 1 μεγάλη μπανάνα 2 κουταλιές φυστικούτυρο 1/2 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι μέλι 3 παγάκια

Βάλε όλα τα υλικά στο blender. Μόλις ενωθούν καλά ρίξε στο smoothie τα παγάκια και δούλεψε λίγο ακόμα. Ρίξε σε ένα ποτήρι και πασπάλισε με λίγη έξτρα κανέλα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share