Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αλλάξτε την διατροφή σας - Τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στον κορωνοϊό

Ποια μπορούν να "αντισταθούν" ενάντια στον ιό

2 Νοεμβρίου 2020 23:56
Αλλάξτε την διατροφή σας - Τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στον κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta, η Εκατερίνα Μπουρλιάεβα, διατροφολόγος στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Έρευνας για τη Διατροφή και τη Βιοτεχνολογία, τόνισε σε συνέντευξη της ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθούν στην «αντίσταση» κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα τόνισε δε τη σημασία των βιταμινών A, C, D, E, B2, B6 και B12, καθώς και του φολικού οξέος, του ψευδαργύρου, του σεληνίου και του σιδήρου. Επίσης δείτε ποιες 5 τροφές είναι θανατηφόρες όπου τις περισσότερες τις έχουμε στην κουζίνα μας.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, σύμφωνα με την διατροφολόγο. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει την παραγωγή συγκεκριμένων αντιμικροβιακών πρωτεϊνών στο αναπνευστικό επιθήλιο, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό και την εξέλιξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Η βιταμίνη D είναι άφθονη στο συκώτι βακαλάου, τον κρόκο του αυγού, τα ψάρια και το βούτυρο. Η καθημερινή κατανάλωση από 10 έως 15 γραμμάρια συκωτιού βακαλάου μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες βιταμινών Α και D.

Τα οφέλη άλλων βιταμινών

Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, η βιταμίνη Ε, που περιέχεται σε ξηρούς καρπούς και ηλιέλαιο, είναι επίσης γνωστό ότι είναι αποτελεσματική στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις. Έτσι, δύο κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ικανοποιούν πλήρως τις καθημερινές ανάγκες στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Η ίδια υπενθύμισε επίσης τη σημασία της βιταμίνης C στην ανοσοδιαμόρφωση, συμβουλεύοντας να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τα κυνόροδα, το ιπποφαές, το φραγκοστάφυλο, το λάχανο, τις πιπεριές και τα εσπεριδοειδή.

Επιπλέον, είναι καλό το να τρώει κανείς βόειο κρέας ή συκώτι κοτόπουλου, καθώς και τυρί και ξηρούς καρπούς, επειδή περιέχουν ψευδάργυρο, το οποίο, μαζί με το σελήνιο, είναι σημαντικά συστατικά για την ανοσολογική απόκριση.

«Κλειδί» η σωστή διατροφή

Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει ο επαρκής κορεσμός του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα μόνο από τη διατροφή, γι' αυτό η διατροφολόγος συνέστησε τη χρήση συμπλοκών βιταμινών. Επιπλέον, προέτρεψε τους πολίτες να παρακολουθούν την ισορροπία πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων στη διατροφή τους.

«Η βέλτιστη διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας για πρόληψη της ανάπτυξης και της εξέλιξης ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή και της σημαντικής επιδείνωσης της πορείας της υγείας ενός ατόμου με το νέο κορωνοϊό», καταλήγει η διατροφολόγος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share