Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ρίγανη: Το φυτό που θεραπεύει τα πάντα - Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο ως...

Δεν κοστίζει τίποτα!

27 Οκτωβρίου 2020 13:44
Ρίγανη: Το φυτό που θεραπεύει τα πάντα - Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο ως...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ρίγανη προέρχεται από τη λέξη "όρος" και "γάνος" που σημαίνει λαμπρότητα. Είναι το φυτό που δίνει λαμπρότητα στο βουνό. Τι θεραπεύει και γιατί χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες το έλαιο ρίγανης; Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει παρακάτω τα πάντα, όπως έκανε και με το φυτό της γιαγιάς.

Είναι ένα φυτό, δώρο της φύσης, που χρησιμοποιείται είτε στο μαγείρεμα είτε θεραπευτικά. Θεωρείτο σύμβολο της ευτυχίας από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους και γι' αυτό τα στεφάνια που έφτιαχναν στους γάμους περιείχαν και κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης.

Ποια είναι τα οφέλη της ρίγανης;

Το αρωματικό φυτό που απαντάται κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί υπέρμαχο της υγείας μας γιατί είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά. Η ρίγανη διαθέτει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερη από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.

Έχει ισχυρή αναλγητική δράση. Ήδη από την αρχαιότητα, τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπασμούς και πρηξίματα και ως αφέψημα κατά του στομαχόπονου.

Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν πως είναι σπασμολυτική, απαλύνει τους μυϊκούς πόνους, κάνει καλό στους ρευματισμούς και καταπολεμά την δυσμηνόρροια. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, γνωστό και ως ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά, με τοπική εφαρμογή, τον πονόδοντο.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης φαίνεται ότι δρα και εναντίον του καρκίνου. Για παράδειγμα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η καρβακρόλη, που αποτελεί από τα κύρια συστατικά της ρίγανης, θεωρείται, ότι προστατεύει έναντι του καρκίνου στο ορθό κόλον. Ευεργετικές επιδράσεις φαίνεται να έχει τόσο στη λευχαιμία, όσο και στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Ινδία και τη Βραζιλία.

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Αυτό σημαίνει ότι η ρίγανη δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 φάνηκε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου.

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, του καρκίνου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι εντυπωσιακό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο σε δηλητήριο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share