Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Προσοχή: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τρώτε κοτόπουλο με μαγιονέζα

Δώστε βάση!

26 Οκτωβρίου 2020 18:00
Προσοχή: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τρώτε κοτόπουλο με μαγιονέζα
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Το κοτόπουλο είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τον περισσότερο κόσμο. Είναι πηγή πρωτεΐνης και διαφόρων θρεπτικών συστατικών γεγονός που δίνει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται. Η κατανάλωσή του όμως θέλει μέτρο και φυσικά προσοχή κι ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στους συνδυασμούς που θα κάνουμε. Ένα από τα μεγαλύτερη λάθη που κάνουμε είναι κατά την αγορά του, δείτε εδώ τι πρέπει να προσέξετε.

Ένα ακόμη λάθος που κάνουμε είναι ο συνδυασμός τους κρέατος με τη μαγιονέζα. Γιατί όμως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία μας;

Κοτόπουλο μαγιονέζα

Μπιφτέκια κοτόπουλου γεμιστά με μαγιονέζα, μπουτάκια με σάλτσα μαγιονέζας, ομελέτα με κοτόπουλο και σως μαγιονέζας. Μπορεί να ακούγονται όλα τόσο νόστιμα και λαχταριστά όμως δεν σας συνιστούμε να τα φάτε. Ο λόγος; Όλα αυτά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι πολύ δυσκολοχώνευτα.

Συν ότι η γεύση της μαγιονέζας είναι αρκετά έντονη κάτι το οποίο σημαίνει πως όλος ο κόπος που κάνατε για να έχετε το πιο γευστικό κοτόπουλο θα πάει... χαμένος αφού η γεύση του θα καλυφθεί.

Βούτηξε το κοτόπουλο σε ένα μπολ με δημητριακά - Μόλις δείτε το λόγο θα τρέξετε να το κάνετε!

Οι συνταγές με κοτόπουλο είναι μία από τις αγαπημένες μας επιλογές μιας και είναι μπορείς να φτιάξεις ένα γευστικό και ταυτόχρονα υγιεινό γεύμα σε ελάχιστο χρόνο, δείτε εδώ ένα πανεύκολο μείγμα μπαχαρικών για ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο.

Το πανάρισμα αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, που δίνει νοστιμιά ακόμη και στην πιο αδιάφορη πρώτη ύλη. Είναι ιδανικό για πάσης φύσεως φιλέτα. Σύμφωνα με την κλασική συνταγή βουτάτε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο στο αλεύρι, έπειτα σε χτυπημένο αυγό και τέλος σε τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα). Αν όμως θέλετε να ξεφύγετε από την πεπατημένη, υπάρχει τρόπος. Αντικαταστήστε ένα ή περισσότερα από τα βασικά υλικά με άλλα, πιο πρωτότυπα και εξίσου -αν όχι περισσότερο- νόστιμα. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

Αντί για φρυγανιά

Ξηροί καρποί: Αφήστε τη γαλέτα στο ντουλάπι και χρησιμοποιήστε τριμμένα αμύγδαλα ή -για έξτρα γεύση- ένα μείγμα από ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (π.χ καρύδια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης κ.ά).
Ψωμί: Επιλέξτε ψωμί του τοστ ή πολύσπορη μπαγκέτα. Καλό είναι να προτιμάτε μαλακά αρτοσκευάσματα.

Δημητριακά: Εκτός από ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό, τα δημητριακά είναι ό,τι πρέπει και για πανάρισμα. Φροντίστε να τα τρίψετε πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Παρμεζάνα: Ψήστε στο φούρνο για 5' μερικές φλούδες παρμεζάνας και τοποθετήστε τες πάνω από το κρέας ή το ψάρι σας, αφού πρώτα τις αλευρώσετε και τις βουτήξετε σε χτυπημένο αυγό.
Κράκερ τυριού: Ιδανικά για το πανάρισμα κοτόπουλου. Και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να τα θρυμματίσετε πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Αντί για αυγό

Γάλα: Όπως και το αυγό, το γάλα βοηθά να κολλήσει το υλικό της τρίτης φάσης (π.χ. γαλέτα, δημητριακά κ.ά.). Παράλληλα, κάνει πιο αφράτο το τελικό αποτέλεσμα. Προτιμήστε γάλα εβαπορέ.
Λάδι-μουστάρδα-ξίδι: Χτυπήστε καλά τα παραπάνω υλικά και έπειτα βουτήξτε το αλευρωμένο φιλέτο στο ομοιογενές πλέον μείγμα. Για περισσότερη γεύση, προσθέστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μαρμελάδα: Ταιριάζει πολύ με μοσχάρι και κοτόπουλο, ωστόσο πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστη για να κολλήσει έπειτα η γαλέτα.
Μέλι: Αλείψτε τα αλευρωμένα φιλέτα με μέλι και έπειτα βάλτε τα σε ένα μπολ με σουσάμι. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Γιαούρτι: Ταιριάζει ιδανικά με τα σνίτσελ και παίρνει τη θέση του χτυπημένου αυγού. Αν θέλετε να δώσετε μια έξτρα πινελιά, προσθέστε ½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας και 1 κ.σ. τριμμένο τυρί.

Extra tip1: Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αλεύρι, εάν θέλετε να πετύχετε ένα πιο υγιεινό και ελαφρύ αποτέλεσμα. Αν ωστόσο αποφασίσετε να το προσθέσετε τελικά, προτιμήστε καλαμποκάλευρο ή ολικής άλεσης.
Extra tip2: Δεν χρειάζεται να τηγανίσετε τα παναρισμένα φιλέτα σας. Μπορείτε κάλλιστα να τα βάλετε στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία, τοποθετώντας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση του ταψιού.
Αποτέλεσμα εικόνας για μουστάρδα

κοτόπουλο πανέ δημητριακά

Υλικά

  • 1 φιλέτo κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη ή φρέσκο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για το πανάρισμα

  • ½ πακέτο δημητριακά

Για το σερβίρισμα

  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.γ. απαλό κάρυ
  • 1 κ.σ. μέλι (κοφτή)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 oC με αέρα.
  • Για την μαρινάδα μας ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αυγό, το τζίντζερ σε σκόνη, την πάπρικα, το κρεμμύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες πάχους 3 εκ.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Σε αυτο το σημείο, μπορείτε να σκεπάσετε το μπολ με μια μεμβράνη και να αφήσετε την μαρινάδα να δουλέψει στο ψυγείο μέχρι και 1 μέρα.
  • Βάζουμε τα δημητριακά σε ένα πλατύ μπολ ή σε ένα ταψάκι και τα σπάμε λίγο με τα χέρια μας.
  • Βουτάμε μία-μία τις λωρίδες κοτόπουλο μέσα στα δημητριακά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν κενό μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Παράλληλα, καθώς ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σαλτσούλα ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι, το μέλι, το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σερβίρουμε ζεστό τo κοτόπουλo μαζί με τη σάλτσα, πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

Tip
Τα κορν φλέικς τα σπάμε στο χέρι μας για να γίνουν πιο μικρά και πιο εύκολα στο μαγείρεμά τους.

Πηγή: sofissecrets1.blogspot.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share