Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μη δώσετε ποτέ ξανά στο παιδί σας ζαχαρούχο γάλα: Μια σοκαριστική ασθένεια καραδοκεί!

Σταματήστε το αμέσως!

25 Οκτωβρίου 2020 10:59
Μη δώσετε ποτέ ξανά στο παιδί σας ζαχαρούχο γάλα: Μια σοκαριστική ασθένεια καραδοκεί!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν δίνετε στο παιδί σας ζαχαρούχο γάλα, τότε καλό είναι να το σταματήσετε αμέσως, καθώς μια σοκαριστική ασθένεια, που αποτελεί από τις πιο δύσκολες στο να την νικήσουμε, καραδοκεί, αν και εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ ωραίο γλυκό με αυτό το υλικό.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία, καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα γάλατα, μια και η τακτική κατανάλωση τους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη» αναφέρει η καθηγήτρια και επικεφαλής της έρευνας Nita Forouhi.

Επιπλέον υπολογίστηκε ότι μια αύξηση μόλις 5% στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ενός ατόμου από ζαχαρούχα ποτά γενικότερα, αυξάνει κατά 18% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν κάποιος αντικαταστήσει την κατανάλωση τους με νερό, τσάι ή σκέτο καφέ θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μεταξύ 14% και 25%. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν σημαντικές αποδείξεις για τον επιβαρυντικό ρόλο της ζάχαρης στην διατροφή.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi καταλήγει ότι το ιατρικό προσωπικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υπόλοιποι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν την μείωση ή την αποφυγή πρόσληψης ενέργειας από ποτά με πρόσθετη ζάχαρη και την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές όπως το νερό και το τσάι.

Οι μελετητές αξιολόγησαν την κατανάλωση ποτών 25639 ενήλικων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς διαβήτη. Η έρευνα είναι η πρώτη αυτού του είδους που αξιολόγησε με τόσο λεπτομερή τρόπο τις διατροφικές συνήθειες. «Χρησιμοποιήθηκαν εβδομαδιαία ημερολόγια, όπου οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τι έπιναν και τι έτρωγαν με ιδιαίτερη έμφαση στο είδος, την ποσότητα και την συχνότητα.

Οι συμμετέχοντες σημείωναν επίσης πότε προσέθεταν ζάχαρη στο ρόφημά τους. Αυτό μας επέτρεψε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε την διαφορετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού με ή χωρίς ζάχαρη» σημείωσε η Forouhi. Μετά από 10,8 χρόνια και 847 περιστατικά βρέθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνει κατά : 22% με την κατανάλωση ζαχαρούχων γαλάκτων 22% με την κατανάλωση ποτών που περιέχουν χημικά γλυκαντικά μέσα ενώ αντίθετα -2% με την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με ζάχαρη -1% με την κατανάλωση χυμών.

Όταν συνυπολογίστηκαν οι δείκτες παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης και δείκτης μάζας σώματος) φάνηκε ότι ο κίνδυνος από τα προϊόντα γάλακτος με ζάχαρη είναι ακόμη μεγαλύτερος ενώ η σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη και τα ποτά με χημικά γλυκαντικά μέσα μειώθηκε στο 6%.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share