Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Cancer Week Conference

22 Οκτωβρίου 2020 15:09
Cancer Week Conference
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Το σχέδιο για τον καρκίνο θα προχωρήσει και έχουμε προτείνει αυτόνομο μέσο χρηματοδότησης για να στηρίξουμε τα κράτη- μέλη»

«Ο καρκίνος δυστυχώς είναι γύρω μας και παρότι το πρωτόγνωρο ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες στο έργο μας, ωστόσο δεν αλλάζει ο αρχικός μας στόχος», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας τις εργασίες του Cancer Week, της εβδομάδας για τον καρκίνο, που διοργανώνει το Health Daily και η Boussias Communications.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, πανδημία είχε άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα στην καθημερινότητα των ασθενών με καρκίνο. «Γνωρίζω ότι σε Ελλάδα και Κύπρο υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας» επεσήμανε, προσθέτοντας: «Έχουμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους πολίτες.

Πρέπει να εστιάσουμε στην καινοτομία και να μεγιστοποιήσουμε την έρευνα με ισχυρές συνεργασίες μεταξύ ερευνητών και πολιτικών. Θα βασιστούμε στο Horizon 2020 ενώ συμπαραστάτης θα είναι και τα δεδομένα (data), όσες προκλήσεις και αν έχουμε και όσο κατακερματισμένο αν είναι το σύστημα δεδομένων στα κράτη-μέλη». Τέλος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα αυτόνομο μέσο
χρηματοδότησης για να στηρίξει τα κράτη-μέλη.

Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας Ε.Ε.: «Το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου»

«Εγκαινιάσαμε την άνοιξη του 2020 το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας και είχαμε δεσμευτεί, εγώ, η πρόεδρος Von Der Lyen, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς ότι αυτή θα ήταν η χρονιά που θα εγκαινιάζαμε το σχέδιο αυτό.

Παραμένω στην υπόσχεση εκείνης της ημέρας-ορόσημο και είμαι σε θέση να σας πω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμο αυτό το σχέδιο. Το σχέδιο στοχεύει σε καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο. Όπως γνωρίζετε, και εγώ έχω διαγνωστεί με καρκίνο στο παρελθόν, συνεπώς γνωρίζω από πρώτο χέρι τι πρέπει να γίνει για θέματα που αφορούν όλα τα παραπάνω ζητήματα. Για μένα αυτό το σχέδιο αποτελεί μια προσωπική υπόθεση».

Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, πρόεδρος Europa Donna Greece: «Είναι λυπηρό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης μείωσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος EU4Health από 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ»

«Το Cancer Week αναδεικνύει όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέτωπο του καρκίνου, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας που μας δοκιμάζει όλους», τόνισε η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος Europa Donna Ελλάδος, Έλενα Κουντουρά. Η κα Κουντουρά πρότεινε τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και επενδύσεις για πιο ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας, υποστήριξη σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης
και της έγκαιρης διάγνωσης. Πρότεινε επίσης να δοθεί έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για πιο υγιή τρόπο ζωής. Τόνισε ότι είναι λυπηρό που το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος EU4Health από 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε δηλαδή περικοπή 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθεί τελικά μόνο το 1/6 των κονδυλίων που αρχικά είχε προτείνει η Επιτροπή. «Αυτό δείχνει ότι το Συμβούλιο δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης», επεσήμανε η κα
Κουντουρά.

Δείτε την ατζέντα του συνεδρίου εδώ: cancerconference.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share